Suppli
Sajttal töltött rántott rizottó lehetne magyarul. Végtelenül egyszerű, és ha a panírozás nyűgjét nem számítjuk, semmi gond nincs vele. Laktató utcai étel, amit minden valamire való olasz bisztróban árusítanak. Baráti összejövetelekre is jól jöhet. Kezdjük azzal, hogy készítünk egy rizottót. Ez a recept jó lesz. Ha megvagyunk, szedjük egy lapostányérra vagy egy tálcára és hűtsük ki.
A rizottón kívül kell hozzá valamilyen lágy sajt (sem a mozzarellának, sem az ementálinak nincs elég ideje megolvadni), szerintem brie legyen, és a szokásos liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz.Vágjunk nagyjából azonos méretű négyzeteket a kihűlt rizsbe. Azért, hogy egyforma méretű golyókat süthessünk ki. Vegyünk ki egyet, tegyünk rá egy sajtot, fedjük be egy másik rizsnégyzettel és formáljunk gombócot. És így tovább.
Be is kell panírozni. Utálatos, ha tehetjük bízzuk másra. Nem is nagyon lehet másként, mint kézzel tapicskolni a holmiban. Ha villát használunk, szerintem szét fog esni (bár úgy még nem próbáltam).
170 fokos olajban süssük ki. Ha nincs hőmérőnk, akkor a helyben szokásos tapasztalati úton ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét. Két, három perc elég, mire szép piros lesz. Közben forgassuk meg párszor. Magas falú fazekat használjunk, hogy a gombócok elmerüljenek az olajban. Ha kész, szedjük papírtörlőre, majd tálaljuk ízlésesen.
Szavak, amiket nem írunk le és nem használunk: autentikus, blog(ger), brutális [az étel], (rá)cuppan, dögös, érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, macera, mártogatós, nass, nasi, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, úgymond. És többnyire ezeket sem.