2016. nov 13.

Zsemlegombóc

írta: Blue Lemon
Zsemlegombóc

dsc_6124.jpgKedvenc köreteinkről szóló sorozatunk korábbi részeiben a nudli és a burgonyagombóc,a petrezselymes krumpli és a sült töltelék elkészítéséről írtunk, most pedig a zsemlegombóc kerül sorra. Az ismert korabeli magyar nyelvű szakácskönyvek mindegyike ír róla, így akár - ha ragaszkodunk hozzá - nevezhetjük ősi magyar ételnek is. "Morzsolj kenyérbelet, tedd egy tálba, törj négy vagy öt nyers tojást belé. Liszttel együtt borsozd és sáfrányozd meg. Ezeket keverd, hogy jó kemény légyen, és apránkent kanállal hánd a’ forró vizbe..." Ajánlja a Szakáts mesterségnek könyvetskéje (Kolozsvárott, M. Tóthfalusi K. Miklós által, 1698. - Universitas Szweged Kiadó CD-ROM, illetve http://mek.oszk.hu/08300/08343/08343. htm). A következő évszázadban sorra születtek a különleges zsemlegombóc receptek, így arra jutottunk, hogy később egy külön cikkben fogjuk tesztelni mindet. Most a Magyarországon valószínűleg leginkább elterjedtet, a pirított zsemlekockásat (utóbbit lásd a fenti képen) készítettük el. Ha pedig meghallgatják Iyeoka Okoawo alább beillesztett zeneszámát, azt nagyon nem bánják meg.

Hozzávalók (2 személyre): 1 szikkadt zsemle, 1 tojás, 150 g liszt, só, törött bors, petrezselyem zöld, ~100 ml víz, 1 ek étolaj, 30 g vaj.dsc_5758.jpgElkészítés: 1.) Szeleteljük fel a zsemlét és vágjuk közel egyenlő méretű kockákra. 2.) Forrósítsuk fel az étolajat egy serpenyőben, öntsük bele a zsemlekockát. A zsemle magába fogja szívni az olajat. Nem baj. 3.) Nagy lángon pirítsuk meg. Ne hagyjuk magára, gyakran keverjük, hogy ne égjen meg. Szép piros legyen. 4.) Tegyünk fel egy fazék vizet főni.piritas.JPG5.) Vágjuk apróra a petrezselymet. 6.) Állítsuk össze a tésztát a tojásból, lisztből, vízből, sóból és borsból. Viszonylag kemény nokedli tésztánk legyen, olyan, mint a képen. 7.) Először a petrezselyem zöldet, majd a pirított zsemlekockát adjuk hozzá. Törekedjünk arra, hogy az összes zsemlét érje tészta.osszekeveres.JPG8.) Mivel sűrű nokedlitésztához kevert zsemlekockáról van szó, a tészta természetszerűleg lágy. Ezért vizes kézzel formázzunk gombócokat, vagy vizes evőkanállal szaggassuk gombóc nagyságú tésztákat az időközben felfőtt vízbe (amit sózzunk meg). Én ilyenkor gumikesztyűt használok, mert nagyon nem szeretem, ha ezek a kenődős dolgok a kezemhez ragadnak. Édesanyám mindig kanállal szaggatta ki. 9.) A gombócok a víz felszínén maradnak. Fedjük le. Főzzük két percig, majd egyesével fordítsuk meg és a másik oldalát is ugyanannyi ideig főzzük.gombocozas_1.JPG10.) Ha megfőtt, szedjük ki, és hűtsük le. 11.) Olvasszuk fel a vajat a serpenyőben és pirítsuk körbe a gombócokat, majd tálaljuk ízlésesen! A viszontlátásra!piritas_1.JPG

If I were to fall, who would catch me?
I were to let go, who would follow?

dsc_6119.jpgdsc_6136.jpgdsc_6137.jpgdsc_6233.jpg

Fotó: Gombos Levente

 

Szólj hozzá

tojás köret víz bors vaj zsemlegombóc liszt zsemle étolaj pertezselyem zöld