2015. okt 01.

Sajtos töltelék

írta: Blue Lemon
Sajtos töltelék

Nagymama húsvétkor vagy kisebb-nagyobb ünnepeken mindig elkészítette a sült tölteléket, aminek az volt a különlegessége, hogy levesben főtt mezei rokonától eltérően önálló fogásként is megállta a helyét. Nem tudta, én is csak évtizedek múlva jöttem rá, hogy valamiféle brit birodalmi értelemben vett sós pudingot tett elénk, amit mi csak tölteléknek nevezünk. Ez lenne az:dsc_5648_1000.jpgElkészítés: 1.) Vegyünk hat zsemlét, vágjuk ketté, lapjával lefelé tegyük egy keverőtálba és öntsünk rá 500 ml vizet. 2.) 10 perc után gyömöszöljük össze, és ha lenne benne felesleges víz (szerintem nem lesz), nyomjuk ki belőle. Így fog kinézni:dsc_5545_1000.jpg3.) Üssünk bele három tojást és 4.) vágjunk apróra fel egy hatalmas csokor petrezselyem zöldet.dsc_5553_1000.jpg5.) Sózzuk, borsozzuk. 6.) Vágjunk félcentis kockára 10 deka vörös- és ugyanennyi fehér cheddar sajtot. Gyúrjuk össze. 7.) Vajazzunk ki egy kis tepsit. Öntsük bele a masszát, egyengessük el és 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt süssük meg.dsc_5566_1000.jpgdsc_5570_1000.jpgdsc_5575_1000.jpgdsc_5581_1000.jpg8.) Vegyük ki, borítsuk rácsra, hogy ne puhuljon fel az alja. Én inkább hidegen szeretem, de aki melegen akarja, egye úgy.dsc_5667_1000.jpgdsc_5673_1000.jpgdsc_5675_1000.jpgdsc_5681_1000.jpg

Ha levesbe akarjuk tenni mondjuk tészta helyett, szinte ugyanezt tegyük, csak egyrészt ne tegyük bele a sajtot, másrészt pedig öntsük nájlonzacskóba, kössük be a száját és másfél órán át főzzük 70-80 fokon. Az sem baj, ha a levesben tesszük ugyanezt. Vegyük ki, bontsuk ki, helyezzük rácsra, és ha kihűl szeleteljük.

Szólj hozzá

magyar tojás köret zemplén vaj cheddar sajt zsemle töltelék őrölt bors kenyérpuding petrezselyem zöld