2015. dec 06.

Gnocchi, nudli, gombócok

írta: Blue Lemon
Gnocchi, nudli, gombócok

600_dsc_2464_1000.jpgPéldául a fonott csirkemellhez is tökéletes köret a spenótos nudli, illetve annak evolúciója az olajbogyóval (vagy aszalt szilvával) töltött gombóc, de ismerve a hazai köretfelhozatalt (a párolt rizs, a sült krumpli, a krumplipüré és a burgonya krokett bűvös négyszögében), tulajdonképpen bármilyen ragus étel, vagy sült hús mellé is jó választás lehet, arról nem is beszélve, hogy önmagában, mondjuk egy sajtszósszal is pompás vacsora elé nézünk. Pont a burgonya krokett sematizmusa és olajossága miatt legyen egy ugyanolyan tésztából készült, de könnyebb és izgalmasabb megoldás.600_dsc_2158_1000.jpgNégy személyre számítva kell hozzá negyven deka krumpli, egy tojás, két csipet só, gombóconként egy olajbogyó, ízlés szerinti spenót és annyi liszt, amennyit felvesz a burgonya. Tudom, utálatos mértékegység az amennyit felvesz, de nincs rá jobb kifejezés. Majd úgyis érezzük, ha gyúrjuk, hogy mikor nem ragad már ujjainkhoz a tészta. Akkor lesz pont jó. 

1.) Főzzük meg a krumplit, törjük össze és hűtsük ki. 2.) Csepegtessük le az olajbogyót. 3.) A spenótot dobjuk forrásban lévő vízbe fél percre. Vegyük ki, hűtsük le, alaposan nyomjuk ki belőle a vizet, majd vágjuk apróra. 4.) Tegyük egy tálba a krumplit, mehet rá a só, bele a tojás és apránként a liszt. Amikor kezd összeállni, tegyük gyúródeszkára (az nekem az asztal szokott lenni) és állítsuk be a végleges lisztmennyiséget. Olyan jó kis laszti lesz belőle, mint az utolsó képen látható.   600_olivas_gomboc_gyuras_1000.jpgAz történt, hogy hiába pakoltam ki mindent aprólékosan magam elé, hogy ne feledkezzek meg róla, a spenótot sikerült kihagynom, így kettévettem a tésztát és utólag gyúrtam bele (liszt fog még bele kelleni, mert a spenótból az összes vizet úgysem tudjuk kinyomni). Nem is baj, mert így legalább kétféle készül. Egyébként ezerféle is lehetne, mert petrezselyem zöldet, zöldhagymát, bazsalikomot (és így tovább) is vághatunk bele, ha akarunk.  600_olivas_gomboc_2.jpgNem szükséges pihentetni, akár azonnal a nekiláthatunk a gombócoknak. Ne gondoljunk nagy hókuszpókuszra. Nem kell lisztezett deszkán kinyújtani, nem kell egyenlő négyzeteket vágni és nem kell semmi olyat tenni, ami hagyománnyá rögzült a szilvás gombós kapcsán. 1.) Tegyük fel a vizet főzni. 2.) Tépjünk le akkora darabokat a tésztából, amekkora gombócokat szeretnénk. 3.) Tegyük a közepére az olajbogyót és formázzunk belőle gombócokat, végül rakjuk szép sorban egymás mellé egy vágódeszkára.
600_gombocozas_1.jpgAzért jó ez a  tészta, mert rögtön kétféle formátumot is választhatunk. A gombóc mellé vagy helyett lehet akár nudli is (aki szeretné, nevezze gnocchi [nyokki]-nak). Így. 1.) A tésztát szeleteljük fel, majd vágjunk belőle csíkokat. 2.) Sederjünk belőle hosszú, nagyjából fél centis izéket (rúd, henger, nudli rúd? - lehet, hogy van rá szó, de nem jut eszembe - ez már a korral jár bizonyára). 3.) A hengerekből vágjunk 2-3 centis nokedliket. Lisztezzük, mert egyébként összeragadnak. 4.) Tegyük ezt is vágódeszkára.  600_dsc_2296_1000.jpg600_nudlizas.jpgHa végeztünk a gombócokkal és/vagy a nudlikkal, addigra felfőtt a víz, amit sózzunk és főzzük ki amit eddig készítettünk. Maradjon nagy lángon, ameddig újra el nem kezd főni, akkor vegyük takarékra. Várjuk meg ameddig feljönnek a víz tetejére és még egy percig főzzük.600_fozes_3.jpgSzedjük ki (erre a célra használjunk lyukacsos szűrőkanalat) a gombóckat (és/vagy nudlikat) egy lapos tálra. Öntözzük meg olíva olajjal és hűtsük ki. Az olaj azért kell, hogy ne ragadjanak össze, hűteni pedig azért, hogy amikor mindjárt pirítani kezdjük, ne essen szét. 600_fozes2.jpgHa kihűlt, vegyük elő azt a serpenyőnket, amiben nem ragadnak le a sütni kívánt ételek, egy evőkanál olívát melegítsünk fel, tegyük bele a gombócokat és pirítsuk szép pirosra.600_dsc_2419_1000.jpg600_dsc_2426_1000.jpg600_dsc_2432_1000.jpgIlyen jól fog kinézni, mint a következő képeken. Ha készítünk hozzá egy sajtmártást, vagy akár elővesszük a ketchupot, önmagában is finom lesz, de ahogy az elején írtam, a fonott csirkemellhez is alap, vagy bármihez, amihez eddig krokettet sütöttünk egymillió liter olajban. A viszontlátásra!600_dsc_2437_1000.jpg

 

Szólj hozzá

burgonya spenót tojás köret olajbogyó nudli liszt gnocchi olíva olaj petrezselyem zöld