2017. jan 12.

Töltött csirkemell (kijevi, felvidéki, camembertes, bármilyen)

írta: Blue Lemon
Töltött csirkemell (kijevi, felvidéki, camembertes, bármilyen)

dsc_8210.jpgAzzal aligha vitatkozhatunk, hogy Magyarországon a bármivel töltött csirkemell az egyik leginkább népszerű rántott hús. Karrierje emlékeim szerint az 1990-es évek elején kezdődhetett sajttal és sonkával töltött formában, ami azóta is töretlen. Kétféleképpen szokás elhelyezni benne a tölteléket, de ha a tökéletességre törekvés jegyében szép, egyforma húsokat szeretnének, amiből sütés közben nem folyik ki a töltelék, nem szúrjuk ki a hús oldalát és középen sem marad nyers, mutatunk egy harmadikat. Olyat, ahol nem felszúrni vagy kloffolni kell a csirkemellet, hanem sodrófával kinyújtani.     

Csirkemell töltése a felvidéki, kijevi és camembertes példáján 

1.) A csirkefalatoknál bemutatott módon egy késes aprítóban vágjuk pépesre a csirkehúst, de most csak sóval és őrölt borssal ízesítsük. 2.) Egy adagra számolva mérjünk ki 150-200 gramm húst, és formázzuk gömbbé. [Ne gyurmázzunk vele, mert nagyon ragad]. 3.) Terítsünk egy folpakkot a vágódeszkára és helyezzük a közepére a húsgombócot. 3.) Takarjuk be egy másik réteg fóliával és a képen látható módon sodrófával nyújtsuk elnyújtott kör alakúra. 4.) Húzzuk le a felső fóliát.  nyujtas_1.JPG5.) Helyezzük az elkészített tölteléket (40-50 g) a húsra úgy, hogy 1 cm mindkét oldalon szabadon maradjon. 6.) A fólia segítségével hajtsuk a töltelékre a hús két oldalát. 7.) Szintén a fóliát használva a képen látható módon tekerjük fel. Pont úgy, mint a töltött palacsintáknál. 8.) Jó szorosan a fóliába tekerve készítsük hengert, majd tegyük a fagyasztóba 15-20 percre vagy a hűtőbe egy órára.toltes_3.JPGAddig készítsük el a köretként javasolt paradicsom salátát: 1.) 100 g paradicsomot vágjunk kockára, egy szál zöldhagymát karikára. 2.) Sóval, őrölt borssal és fél ek olíva olajjal keverjük össze és tegyük hűtőbe.paradicsom_salata.JPG9.) Tekerjük ki a töltött csirkét a fóliából, és óvatosan (kézzel, hogy ne törjön meg), a szokásos módon panírozzuk be. Ha biztosra akarunk menni, a végeit duplán is panírozhatjuk10.) Hevítsünk 160 fokosra annyi olajat, hogy bőven ellepje. 11.) Süssük az egyik oldalát két percig, fordítsuk meg, majd a másikat is ugyanaddig. Végül egy ráadás percet is adjunk hozzá, így összesen öt perc sütési időre van szükségünk. [Mérjük az időt pontosan!]. 12.) Vegyük ki egy rácsra, csepegtessük le és tálaljuk ízlésesen!panirozas.JPG

egyforma.JPG

Itt használt töltelékek

1.) Felvidéki (szepesi): ugyanaz, mint a szepesi pirognál. Két tekercshez: 65 g főtt burgonya, 35 gr juhtúró, egy zöldhagyma zöldje vagy ugyanannyi snidling, Sózni nem kell.

2.) Kijevi (2 tekercshez): 80 g vaj, ízlés szerint petrezselyem zöld (szárított is jó lesz), negyed cikk fokhagyma, só, örölt bors. A szobahőmérsékletű vajat alaposan keverjük össze a többi hozzávalóval. Fóliában formázzunk két hengert és tegyük a hűtőbe. Ha megszilárdult, felhasználhatjuk.

3.) Camembertes (vagy bármilyen sajtos, egy tekercshez): vágjunk ki a sajtból egy 40 g-os téglalapot.        

dsc_7949.jpg

dsc_7963.jpg

dsc_7974.jpg

dsc_8194.jpg

Fotó: Gombos Levente 

Szólj hozzá

burgonya csirke magyar tojás fokhagyma bors csirkemell vaj liszt juhtúró bach zöldhagyma kijevi csirkemell prézli camembert sajt rántott csirkemell töltött csirkemell petrezselyem zöld sajt (camembert) szepesi töltelék sajttal töltött csirkemell