2015. dec 09.

Házi tészta

írta: Blue Lemon
Házi tészta

600_dsc_1687_1000_1.jpgMost arról lesz szó, hogy a saját magunk gyártotta tészta olcsóbb és jobb, mint bármelyik bolti, és hogyan készítsük el hamar. Két főre számolva elég lesz a 100 (+10 a nyújtáshoz) gramm lisztből egy tojásból és egy csipet sóból készült tészta. A képen van fűszerpaprika és szárított petrezselyem is. Azért, mert lehetőségünk van arra, hogy színes tésztát gyúrjunk, ha kedvünk tartja. Csak egy mokkáskanállal tegyünk a még száraz lisztbe, és keverjük el. 600_dsc_1515_1000.jpgA frissen gyúrt tészta annyi idő alatt készül el, amennyi idő alatt 2 liter víz felforr és szerintem ne nyissunk vitát arról, hogy hülye, aki nem boltit főz. Tésztát gyúrni rakendroll.

Csak azért borítottam az asztalra a lisztet, hogy a gyúrás folyamatában jobban látszódjék a tészta egyneműsödése, egyébként fogjunk egy tálat és abban gyúrjuk, kivenni ráérünk akkor, ha már összeállt és sehol nem látunk már lisztet. Végtelenül egyszerű folyamat során fog egyesülni a liszt, a tojás, a só és az esetleges színezőanyagok. Csak annyi a dolgunk, hogy kézzel elkezdjük összegyúrni a lisztet a tojással.

Elkészítés: 1.) Tegyünk fel főni 2 liter vizet. 2.) A lisztet és a sót (ha szárítjuk a tésztát, nem kell bele, sőt, akár most is kihagyható, aki egészséges) összekeverjük. 3.) Ráütjük a tojást. A közepébe, mert egyébként úgy szétfolyik, mint Bíró tanár úr énekórán. 4.) Elkezdjük összedolgozni, látni fogjuk, hogy szépen alakul. A tésztával menetközben szedegessük fel a munkaállomáson lévő lisztet, a kezünkön lévőt meg sendergessük le onnan. Gyúrjuk legalább öt percig jó erősen. (5 perc)
600_teszta_gyuras.jpg5.) Lisztezzük be a gyúrótáblát vagy az annak nevezett asztalt, meg a gombócot is és kezdjük el nyújtani. Mindig csak negyedeket fordítsunk rajta, hogy nagyjából tartsuk a kört. Lisztezzük, ha elkopna, mert egyébként hozzáragad a sodrófához. 20 gr lisztet fog felvenni.  A tészta kemény, izomból és testsúlyból nyomjuk (5 perc). Hozzávetőlegesen 40-45 cm átmérőjűre nyújtsuk. 600_teszta_nyujtas.jpg6.) Ha szándékaink szerinti vastagságúra nyúlt a tésztánk, szórjunk rá lisztet és hajtogassuk össze (30 mp).600_teszta_hajtogatas.jpg7.) Vágjuk fel, amilyen szélesre csak szeretnénk (próbáljunk egyenletességre törekedni, mert az esztétikus) (2 perc).600_teszta_vagas.jpg600_dsc_1659_1000.jpg8.) Fogjuk meg a papír törlőkendőt és takarítsuk le az asztalt/deszkát (2,5 perc).600_asztaltisztitas.jpg9.) Mostanra főtt fel a víz, amibe tegyünk egy csipet sót, majd a tésztát is. Két-három percig főzzük. Ezt a képet csak azért tettem ide, hogy ez a folyamat se maradjon dokumentálatlanul. A tészta fő.600_dsc_1721_1000.jpg10. Szűrjük le, öntsünk rá 1 ek olíva olajat, keverjük össze. Így, ni. 
600_dsc_1783_1000.jpg
Most már nincs egyéb dolgunk, hogy hevenyésszünk valami szószt mellé. Ilyet gombásat például...600_dsc_1827_1000_1.jpg...vagy vegyük elő a szalonnát, a túrót és a tejfölt....600_dsc_1763_1000.jpgAzt hiszem, mindent elmondtam, amit erről akartam. A mákos tésztát is nagyon szeretem. Ha tésztát gyúrni rakendroll, enni sem rossz. Ilyen:  

2 adag költsége: 88 Ft (liszt: 18 Ft, tojás: 50 Ft, olíva olaj: 10 Ft). Egy kg tészta költsége: 459 Ft Elkészítési idő: 15 perc+3 perc főzés. Adag: 2. Súly: 170 gr, főzés után: 340 gr. 100 gramm tápértéke: 326,78 kalória (fehérje: 10.21 gr, szénhidrát: 46.21 gr, zsír: 10.57 gr). 

Szólj hozzá

tészta let there be rock tészta gyúrás sade smooth