2016. dec 05.

Török húsgombóc - köfte

írta: Blue Lemon
Török húsgombóc - köfte

dsc_1590.jpgA köfte olyan a törököknek, mint a pörkölt nekünk. Nem azért, mert hasonlítanának egymásra, de nincs olyan étterem, ahol ne lenne étlapon és nincs olyan család, ahol ne készítenék. Rodostói változata is híres, amikor először ott jártam, azt  mondták, hogy messze földön. Nem tudom az étterem nevét, mindegy is, de fent a belvárosban egy sarki kis családi vállalkozásé lehet, és az ottani Rákóczi Múzeum vezetője, Ali Kabul megesküdött, hogy ott a legfinomabb az egész városban. Igazat mondott. Egy hónappal ezelőtt megkértem, tudná meg a receptet a tulajdonostól. A válasz három napja érkezett: "Kedves testvérem! Ne haragudj, hogy most válaszolok későn, de nagyon nehezen adták ide a receptet. Először is vegyél egy kiló darált húst, de úgy kérd, hogy darálják össze 100 gramm száraz kenyérrel, egy közepes nagyságú hagymával és két gerezd fokhagymával kétszer. Egy török teáskanál kömény port, egy török teáskanál fekete bors port ízlésed szerint sót gyúrd össze a hússal és egy éjszakát, legalább 12 órát pihentesd. Másnap jól gyúrd össze még egyszer, köfte formára igazítsd. Természetesen gillezni kéne." Ettől jobb rakenroll meg nem létezik: 

Tekirdag köfte

Hozzávalók (2 személynek): 250 g kétszer darált bárány lapocka (ha nagyon meg vagyunk szorulva, marhahúsból készítsük), 25 g zsemlemorzsa, ~50 g hagyma, egy kis cikk fokhagyma, 1/4 tk őrölt római kömény, 1/4 tk őrölt fekete bors, 1 kk só, 1 ek olíva olaj.dsc_1425.jpgElkészítés: 1.) Tegyük egy keverőtálba a húst. 2.) Nagylyukú sajtreszelőn reszeljük bele a hagymát, kislyukún pedig a fokhagymát. 3.) Adjuk hozzá a fűszereket és a zsemlemorzsát. 4.) Gyúrjuk sokáig, vagy 10 percig legalább. Össze fog állni. 5.) Tekerjük fóliába és ~12 órára tegyük hűtőbe. kofte_osszeallitas.JPG6.) Vegyük ki a hűtőszekrényből, és gyúrjuk át. 7.) Tépkedjünk le kb 40 grammos darabokat, amiből sodorjunk a gnocchinál írtak szerint nudlit. 8.) Nagyjából 5 cm hosszú kis kolbászok legyenek. 9.) Vegyük elő a grillezőt vagy a serpenyőt, forrósítsuk fel. 10.) Az 1 ek olajon süssük meg a húst (5-6 percig fog tartani). Forgassuk, hogy minden oldala szép piros legyen. koftesutes.JPGSzedjük ki és tálaljuk ízlésesen! Kenyérrel szokták enni, kísérőnek pedig csípős vagy nem csípős paprikakrémet adnak hozzá. Közelítőleg hasonlót kapnak, ha paradicsom pürét elkevernek ízlés szerinti mennyiségű erőspistával vagy csemege paprikából készült párjával, de szerintem lehet kapni ilyesmit a boltokban is. kofte_talalas.JPG

dsc_1595.jpg

Fotó: Gombos Levente

Igen, a török húsgombóc kolbász alakú. Lehet marhahúsból is készíteni, ha így teszünk nyakat vegyük. Ezt ne köftének, hanem marhahúsos köftének, vagy ilyesminek nevezzük. Birkát, viszont ne használjunk, mert át fog ütni a faggyú, és nem lesz jó. Abból pörkölt legyen. 

Jó bárányhúst ennél a barátságos embernél is vehetnek Budapesten a Ferenc körút 39-ben lévő üzletben. Sezgin Gökcen hentesboltja hétfőtől-péntekig 9-18, szombaton 9-14 óra között tart nyitva. Vasárnap zárva. Bankkártyával nem tudnak fizetni. (A húst pénzért vettem alku nélkül. Azért ajánlom, mert jó hely, nagyon jó árukészlettel és remek kiszolgálással.)  

sezgin_hentes.jpg  

Szólj hozzá

török bárány hagyma marha fokhagyma bors római kömény köfte zsemlemorzsa húsgombóc olíva olaj tekirdag köfte sezgin gökcen