2016. jún 10.

Sztroganoff szűz

írta: Blue Lemon
Sztroganoff szűz

600_dsc_4911.jpgFolytatjuk a 'mit főzzünk szűzpecsenyéből' sorozatunkat. A baconos borsmártásos és a brassói után most egy újabb klasszikust készítünk. A Sztroganoff módon készült ételek alapvető hozzávalója a könnyen átsülő hús, a gomba és a csemege uborka. A hús szerencsés együttállás idején marhabélszín, kisebb költségvetésnél szűzpecsenye, végső esetben pedig csirkemell. Negyed órára van szükségünk, hogy elkészüljön. Anno minden jobb volt itten. Anno hittem, jobb lesz itt:

Hozzávalók (2 adaghoz): 300 gr szűzpecsenye, 200 gr gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 ek sűrített paradicsom, 1 ek mustár, 1 dl száraz fehérbor, 2 db közepes csemege uborka, 200 ml tejszín, 6 ek étolaj, 1 csokor petrezselyem zöld, só, bors.600_dsc_4663.jpgElőkészítés: 1.) Hártyázzuk le a húst, szeleteljük majd vágjuk vékony csíkokra. 2.) Az uborkát vágjuk kis kockára. 3.) A vöröshagymát is. A fokhagymát vékonyra szeleteljük, a petrezselyem zöldet apróra vágjuk. (Úgy jobb, ha egy fej fokhagymát középen kettévágunk, és majd az tesszük az olajba. Később meglátják, mire gondolok.) 4.) A gombát ha kisebb felezzük, ha nagyobb, negyedeljük.600_hus_hartya.jpgElkészítés: 1.) A gombát 2 ek olajon, nagy lángon pirítsuk meg. Tegyük félre. Aki meggondolja magát, itt még válthat, és készíthet egy tejszínes gombát is.  2.) A hússal ugyanígy járjunk el, de sózzuk, borsozzuk. Ne száradjon ki, ez fontos. Tegyük félre. 3.) A hagymát és a fokhagymát kevés olajon pirítsuk meg.600_gomba_hus.jpg4.) Kanalazzuk bele a mustárt és a sűrített paradicsomot. 5.) Öntsük fel a borral, forraljuk be. 6.) Adjuk hozzá az uborkát. Forraljuk fel. 7.) Csurgassuk bele a tejszínt. Forraljuk be. 8.) Vegyük elő a húst, keverjük el a mártásban és forraljuk fel. 8.) Tegyük ugyanezt a gombával is. 9.) Zárjuk el és kavarjuk el benne a petrezselyem zöldet. 10.) Párolt rizzsel lesz finom.  600_martas.jpg"Na, a sérült telepakolta a futószalagot! Hát ezér’ nem halad a sor! Döntsd már el hogy kérsz-e szatyrot!" 

Tálaljuk ízlésesen. A viszontlátásra!600_dsc_4934.jpg

Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutális [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], kulináris, macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, tunkol, ubisali, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem. Rovatunk frissül.

600_dsc_4918.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

vöröshagyma gomba tejszín mustár fokhagyma sertés bors szűzpecsenye sűrített paradicsom étolaj csemege uborka petrezselyem zöld száraz fehérbor