2016. ápr 02.

Szűzpecsenye borsmártással

írta: Blue Lemon
Szűzpecsenye borsmártással

600_dsc_1676.jpgVegyünk hát egy egész szűzpecsenyét (500 g körül lesz), nagyjából 100 g szeletelt bacont, sót, borsot, 2 ek. olíva olajat, rozmaringot, fokhagymát és őrölt (törött) koriandert. Ez két bőséges adag lesz, egy főre számolva nagyjából 600-900 forintból (akkor olcsóbb, ha találnak leárazott szűzpecsenyét, mint én Húsvét előtt ezerhatszázért. 

600_dsc_1558_1000_1.jpgA húst fektessük vágódeszkára, szedjük le a hártyáját és vágjunk akkora szeleteket, mint amilyen széles a szalonnacsík. Tekerjük rá, és ismételjük meg annyiszor, amennyit kiad a hús. Nagy valószínűség szerint Önöknek is hat csomag lesz a végén. Ha nem akar megállni, nyomjuk meg felülről és meg fog. 600_tekercseles_1.jpgGyújtsunk a serpenyő alá, melegítsük az olajat, közben mozsárban törjük meg a borsot, az egész fej fokhagymát vágjuk ketté. Ha elé meleg az olaj, mehet bele a hús. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk és rozmaringozzuk (ahogy a képen). 600_sutes_1_2.jpgMostantól kezdve nem sok dolgunk lesz vele: nagy lángon pirítsuk meg mindkét oldalát (kétszer fél perc), fedjük le. Három perc után fordítsuk meg, tegyük fedő alá a másik oldalt is és újabb három perc múlva kész.600_sutes_2_2.jpgEz a hat perc elég lesz arra, hogy elkészüljön. Nem lesz nyers, és nem lesz száraz sem. A fokhagyma pedig ha így használjuk, kiadja az összes ízét, krémesre puhul és gyönyörűen megpirul. Megéri. Koriandert azért írtam az elején, hogy készítsünk ki, mert a rozmaring helyett használhatunk mozsárban megtört koriandert is. Én jobban is szeretem így, mer a koriander friss citromos íze jól megy a cucchoz. A keveréket úgy készítsük, hogy egy-egy teáskanál borsot és koriandert egyszerre törjünk meg a mozsárba. keverjük össze sóval és úgy szórjuk a húsra. Jó lenne koriander zöld is helyette, de én még ilyennel nem találkoztam itthoni boltokban.600_dsc_1655_1000_1.jpgSzedjük ki és hagyjuk pár percig pihenni. Addig pont elkészül a mártás, amit a felhasznált törött bors okán akár a borsról is elnevezhetjük: egyszerűen öntsük fel a visszamaradt, már önmagában is külön értékelhető fűszeres olajat 100 ml főzőtejszínnel, keverjük el, forraljuk össze és zárjuk el a lángot, mert szép sűrű szószt kaptunk. Második - olcsóbb, de nem feltétlenül rosszabb változatként - vágjunk bele 50 gr vajat, olvasszuk össze az olajjal. Alapváltozatként pedig ne tegyünk semmit, csak tálaláskor locsoljuk meg ezzel a jó kis fokhagymás, rozmaringos (vagy korianderes) olajjal a húsok tetejét.  600_martas_2.jpgKöretként tulajdonképpen bármit adhatunk mellé. A nudli, vagy gombóc van olyan jó, mint a krumplipüré, esetleg a puliszka. 600_dsc_7328_1000_1.jpg

100 gr tápértéke 181,28 kalória (fehérje: 18,47 gr, szénhidrát: 0,06 gr, zsír: 11,48 gr)  - mindez mártások és köret nélkül. A többi kiszámításában jelentős segítség lehet a kalóriabázis, én is azt használom. Az elkészítés ideje előkészítéssel együtt 15 perc. Egy adag költsége 600-900 Ft.  

A 25 éves Zempléni Fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar  idén is a rendezvény sztárvendége. Köszönet nekik és köszönet Turjányi Miklós fesztiváligazgatónak, akik a mindig más és más nehézség ellenére rendületlenül hisznek abban, hogy a történelmi Zemplén vármegye méltó helyszíne lehet egy komolyzenei fesztiválnak. Mindez csak azért jutott eszembe, mert közben megtaláltam a zenekar Jean Pierre Rampallal közös lemezét. Ha azt mondom, tökéletes, csak azért teszem, mert hirtelen nem találok erősebb jelzőt. Tessék meghallgatni, ha olyan kedvük van. Ha 29 perc 35 mp-re lapoznak, pláne jól járnak. 

Szólj hozzá

fokhagyma borsmártás sertés bors koriander rozmaring bacon szűzpecsenye szűzérme