2016. jún 01.

Brassói aprópecsenye

írta: Blue Lemon
Brassói aprópecsenye

600_dsc_4447.jpgA nyolcvanas években a rántott sajt és a cigánypecsenye mellett a brassói volt az éttermi kínálat állócsillaga. Az előbbiekhez képest nem érdemtelenül. Egyszerű frissensült, 15 perc alatt elkészül. Összetevőinek száma csekély, élvezeti értéke nagy.

Hozzávalók: 500 g szűzpecsenye, 20 g füstölt szalonna, 20 g sertészsír, 2 cikk fokhagyma, 150 ml marha alaplé, só, bors. 500 g újkrumpli, 2 ek étolaj, egy csokor petrezselyem zöld.600_dsc_4263.jpgElőkészítés: A szalonnát vágjuk apró kockára. A húsról szedjük le a hártyát, szeleteljük fel, vágjuk vékony csíkokra. A burgonyát vágjuk kockára, a petrezselymet pedig apróra.A sütőt melegítsük elő 40 fokra.600_hus_vagas.jpgElkészítés: 1.) Tegyük fel a petrezselymes újkrumplit, így. (Itt arra nézvést is van utalás, mit tegyünk akkor, ha nincs tavasz és nincs újkrumpli.) Tegyük a sütőbe, hogy ne hűljön ki.600_dsc_4426.jpg2.) A zsíron olvasszuk ki a szalonnát, a pörcöt szedjük ki. 3.) Tegyük a serpenyőbe a húst, jó nagy lángon fehéredésig pirítsuk. 4.) A fokhagymát nyomjuk szét, vágjuk apróra, majd keverjük el a húsban. Pirítsuk tovább, ameddig színe nem lesz. 5.) Sózzuk, borsozzuk. Pirítsuk zsírjára. 6.) Ekkor öntsük rá az alaplé felét, majd ha elpárolgott, a másik felét. 7.) Ha besűrűsödött, zárjuk el, mert kész.600_elkeszites.jpgForgassuk össze a burgonyával. 600_keveres.jpgTálaljuk. Én most csemege uborkával ettem, mert az volt itthon, de káposzta- vagy uborka salátával is jó lesz. A viszontlátásra!600_dsc_4456.jpg600_dsc_4461.jpg

Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutális [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], kulináris, macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, tunkol, ubisali, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem. Rovatunk frissül.

Nem értesz semmit...

600_dsc_4463.jpg

Szólj hozzá

burgonya magyar zsír fokhagyma sertés bors alaplé újkrumpli szűzpecsenye étolaj füstölt szalonna petrezselyem zöld