Brassói aprópecsenye
A nyolcvanas években a rántott sajt és a cigánypecsenye mellett a brassói volt az éttermi kínálat állócsillaga. Az előbbiekhez képest nem érdemtelenül. Egyszerű frissensült, 15 perc alatt elkészül. Összetevőinek száma csekély, élvezeti értéke nagy.
Hozzávalók: 500 g szűzpecsenye, 20 g füstölt szalonna, 20 g sertészsír, 2 cikk fokhagyma, 150 ml marha alaplé, só, bors. 500 g újkrumpli, 2 ek étolaj, egy csokor petrezselyem zöld.Előkészítés: A szalonnát vágjuk apró kockára. A húsról szedjük le a hártyát, szeleteljük fel, vágjuk vékony csíkokra. A burgonyát vágjuk kockára, a petrezselymet pedig apróra.A sütőt melegítsük elő 40 fokra.Elkészítés: 1.) Tegyük fel a petrezselymes újkrumplit, így. (Itt arra nézvést is van utalás, mit tegyünk akkor, ha nincs tavasz és nincs újkrumpli.) Tegyük a sütőbe, hogy ne hűljön ki.2.) A zsíron olvasszuk ki a szalonnát, a pörcöt szedjük ki. 3.) Tegyük a serpenyőbe a húst, jó nagy lángon fehéredésig pirítsuk. 4.) A fokhagymát nyomjuk szét, vágjuk apróra, majd keverjük el a húsban. Pirítsuk tovább, ameddig színe nem lesz. 5.) Sózzuk, borsozzuk. Pirítsuk zsírjára. 6.) Ekkor öntsük rá az alaplé felét, majd ha elpárolgott, a másik felét. 7.) Ha besűrűsödött, zárjuk el, mert kész.Forgassuk össze a burgonyával. Tálaljuk. Én most csemege uborkával ettem, mert az volt itthon, de káposzta- vagy uborka salátával is jó lesz. A viszontlátásra!
Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutális [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], kulináris, macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, tunkol, ubisali, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem. Rovatunk frissül.
Nem értesz semmit...