Kelkáposzta főzelék
A 'nem lehet mindig rántott húst enni' rovatunk mai darabját félévente egyszer nyugodtan elkészíthetjük, mert viszonylag rossz menzai emlékeink dacára finom tud lenni. A jól elkészített kelkáposzta főzelék illatában kiegyensúlyozott a zöldség, a kömény és a füstölt szalonna zsírban pirított liszt háromosztatúsága. Színében a nyár végi őrölt fűszerpaprika karakteres színvilága mutatkozik, ízében pedig a tört és pirított köménymag harmonizál a könnyű rántás erőteljes jegyeivel, a főtt kelkáposzta kénes és vitaminos aromájával, a burgonya elől mutatkozó markáns egyértelműségével és a háttérbe húzódó fokhagyma bársonyosságával.
Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók (4 adag)
300 g kelkáposzta,
1 liter víz,
150 g burgonya,
50 g füstölt szalonna,
50 g liszt,
1 (vagy 2) tk köménymag,
1 tk őrölt fűszerpaprika,
1 cikk fokhagyma,
só (ízlés szerint).
Előkészítés: 1.) Vágjuk kockára a szalonnát. 2.) Vágjuk ki a káposzta torzsáját, majd a kelkáposztát daraboljuk nagyjából egyforma méretű 'kockákra'. A burgonyát is. 3.) Mozsárban törjük össze a köménymagot. 4.) Pucoljuk meg a fokhagymát.
Elkészítés: 1.) Tegyük fel a vizet főzni. Ha felfőtt sózzuk és dobjuk bele előbb a burgonyát, majd a kelkáposztát és legfeljebb 10 percig főzzük. 2.) Olvasszuk ki a szalonnát. 3.) Készítsük el a rántást: a.) a lisztet keverjük a forró zsírhoz b.) és pirítsuk meg. c.) Ha elértük az ún zsemleszínt, adjuk hozzá a köménymagot, és reszeljük bele a fokhagymát. Pirítsuk tovább együtt. d.) Ha érezzük a felszabadult illóolajok illatát, keverjük bele a paprikát. e.) A pirított és ízesített lisztet a főzővízzel apránként engedjük fel, állagát kis habverővel simítsuk ki arra ügyelve, hogy ne legyen csomós. 5.) A rántást öntsük a káposztára. 6.) Forraljuk fel és lassú tűzön még öt percig főzzük. 7.) Sült, karikára vágott kolbásszal és kenyérrel szoktuk ízlésesen tálalni.A viszontlátásra!
Fotó: Gombos Levente