2017. okt 09.

Hortobágyi palacsinta

írta: Blue Lemon
Hortobágyi palacsinta

01.jpegAhogy a bakonyiról mindenki tudja, hogy valami gombás étel, úgy elég annyit mondani, hogy hortobágyi, és az emberek többségének a kilenclyukú híd után közvetlenül a palacsinta fog eszébe jutni. Szokás és népszerű azt írni, hogy ez tulajdonképpen a csirkepörkölt maradékmentő felhasználási módja, ezzel szemben nem látom be, hogy miért ne lehetne szántszándékkal elkészíteni. Ha keveset eszünk belőle előétel, ha sokat, főétel. Ez pedig bugi a zongorán: 

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók (2 adag):
- 2 db csirkecombból készült pörkölt (a levével együtt),
- 6-8 db sós palacsinta
- 2 dl tejföl,
- 1 kis kanál mustár
- 10 g liszt (ha szükséges) 
02.jpg
Először készítsük el a palacsintát 100 g lisztból, 1 tojásból, ~80 ml tejből és ~20 ml vízből egy csipet sóval: a.) sózzuk meg a lisztet, üssük rá a tojást, keverjük el, majd b.) a tej és a víz következik. Egyszerre mindig kevés folyadékot öntsünk hozzá, amit keverjünk el csomómentesen. Addig higítsuk, ameddig tejszín sűrűségű tésztát nem kapunk. c.) Hagyjuk pihenni fél órát. Ha besűsűrödött, lazítsuk ismét a kívánt állagúra.  03.jpgd.) egy kávéskanál étolajat forrósítsunk fel a palacsintasütőben, majd e.) egy merőkanál tésztát öntsünk rá, amit f.) folyassunk szét a serpenyőben. Ha megszilárdult a teteje és picit megpirult a széle, g.) fordítsuk meg és süssük készre. Ha 15 cm-es a serpenyőnk, 30 ml tészta (mint a képen) elég lesz. 
04_2.jpgTöltelék: 1.) Húzzuk le a csirkebőrt a combról és vegyük ki a csontot a porcogóval együtt. 2.) Vágjuk össze a húst, majd tegyük egy konyhai robotgépbe. 3.) Öntsünk hozzá vagy 1,5 dl pörkölt szaftot, a tejfölt és a mustárt és a késes aprítóval vágjuk pépessé. Ha sűrű, öntsünk még hozzá levet vagy tejfölt (ahogy szeretnénk). 
05_1.jpgTöltsük be és tekerjük fel a következő képeken látható módon (az első képen látszik, hogy nagyjából milyen állagú legyen a pépesített csirkepörkölt). Egy 15 cm átmérőjű palacsintára nagyjából 60 g töltelék kerüljön.  06_1.jpgTálaljuk ízlésesen! A viszontlátásra.07.jpeg

Vajon ez most újragondolt csirkepaprikás?08.jpeg

Szólj hozzá

csirke magyar hortobágyi tej tojás víz palacsinta mustár tejföl csirkepörkölt liszt