2015. sze 29.

Aszalt szilvával töltött sertéskaraj aszúmártással

írta: Blue Lemon
Aszalt szilvával töltött sertéskaraj aszúmártással

dsc_4818_1000.jpgLe volt árazva a csontozott karaj, ha jól emlékszem 1300-ra. Valahogy ki szerettem volna mozdulni a rántott hús és a hideg sült jelentette hús állandóságból és ez lett belőle. Alig igényel törődést és finom is. dsc_5799_1000.jpg1.) Vágjunk két ujjnyi vastagságú szeleteket. 2.) A szeleteket középen vágjuk be majdnem teljesen, nyissuk szét, kloffoljuk meg. 3.) Só, bors, reszelt parmezán, aszalt szilva (nem kell beáztatni). 4.) Szorosan tekerjük fel és szintén szorosan tekerjük alufóliába. Ezt ismételjük annyiszor, amennyi szeletünk van. 5.) Tegyük egymás mellé egy tepsibe, öntsünk alá egy-két deci zöldség vagy hús alaplevet és fél deci olíva olajat.szilvas_tekercs.jpg6.) 200 fokos sütőben (gáz sütőben nem tudom milyen lehetőségek vannak) háromnegyed órán keresztül pároljuk. 7.) Vegyük le a fóliát és gyakran locsolgatva pirítsuk meg kb 10 perc alatt. Végül valahogy így fog kinézni:tekercs_igy_nez_ki.jpg8.) Szeleteljük fel, tálaljuk ízlésesen. Én gnocchival szeretem. Használjunk nyugodtan boltit, nincs annak semmi baja, de nem sokára azt is megmutatom, hogyan lehet jó (könnyű) nudlit készíteni. Szóval, vegyük ki a zacskóból, félig főzzük meg, szűrjük le, keverjük össze olíva olajjal és tegyük 180 fokos sütőbe (vagy 150 fokosba felső légkeveréssel). Pirítsunk rajta egyet. Úgy is finom, ha megfőzzük, meglocsoljuk az olajjal és úgy tálaljuk.dsc_4813_1000.jpg9.) Mártás kell hozzá. Legyen aszús. Azt úgy szoktam, hogy a.) 4 evőkanál étolajon megpirítok négy evőkanál kristálycukrot. Nem kell több mondjuk három percnél (ha túlpirítjuk, keserű lesz). b.) Felöntöm fél deci zöldség vagy hús alaplével. c.) Kis lángon párolom, és amikor besűrűsödött, paradicsompürét adok hozzá. Sózom. d.) Kicsit együtt pirítom, és hozzáöntök még három deci alaplevet. Összeforralom, leveszem takarékra. e.) Ha nagyjából a felére sűrűsödött, 1,5 deci aszúval (vagy édes szamorodnival) felöntöm, és kis lángon mártás sűrűségűre főzöm.dsc_4819_1000.jpg10.) Úgy tálaljuk, ahogy szeretnénk. Van, aki a húsra, van, aki a köretre önti a mártást, van aki pedig mellé. Arra azért készüljünk fel, hogy bármennyit is adunk hozzá, kevés lesz.

Ezzel a módszerrel tulajdonképpen bármivel megtöltetjük a karajt, ami csak eszünkbe jut. 

 

Szólj hozzá

sertés parmezán bors kristálycukor tokaji aszú alaplé olíva olaj rövidkaraj paradicsom püré aszalt szlva