2017. már 17.

Rakott kelkáposzta

írta: Blue Lemon
Rakott kelkáposzta

dsc_2413.jpgHa a rakott kelkáposzta olasz (francia, spanyol, brit, stb.) lenne, mozdulni sem tudnánk a világot elborító változataitól a gasztrosznobok- és szakírók eltartott kisujjú magyarázataival az egyszerűség, összetettség, harmónia és ízvilág témakörében, külön kitérve a rizs és a ragu elkészítésének egyedül lehetséges módjára, a rétegezés mikéntjét sem feledve (lásd például a nem különösebben érdekes 'pásztor pite' indokolatlan előtérbe kerülését). A rakott kelkáposzta bármikor megállná a helyét bármilyen országbeli étterem elő- vagy főételeként is, de menzán és önkiszolgáló éttermeken kívül nem találkozhatunk vele. Pedig milyen jó lenne, ha az újragondolási- és értelmezési szökőár elérné a 'Rakott kelkáposzta-szigetek' partvidékét is, mert van annyira magyar, és rejlik benne annyi lehetőség, hogy fesztivált lehessen köré szervezni. "Papírra írt, aztán kihúzott szavakban is ott van a baj, hogy eszembe jutottál:" 

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók (2 adag):
~150 g kelkáposzta,

150 g főtt rizs,
100 g bacon. 
A fűszeres tejfölhöz: 
150 ml tejföl,

egy csipet só,
őrölt kömény ízlés szerint.
A raguhoz:
250 g sertés comb,

40 g füstölt szalonna,
1 kis fej vöröshagyma,
1 cikk fokhagyma,
só,
bors,
fűszerpaprika, 
őrölt kömény,
2 ek sűrített paradicsom,
150 ml csirke alaplé.

dsc_2473.jpgI. Előkészítés (káposzta): 1.) Tegyünk fel 1 liter vizet főni. 2.) A kelkáposztáról vágjuk le a kívánt mennyiségű levelet, annak pedig vágjuk ki a torzsa felőli vastag erét. 3.) Ha felfőtt a víz, sózzuk meg majd tegyük bele a leveleket, amiket 5 percig főzzünk. 4.) Szedjük ki hideg vízbe. Ha lehűlt, szűrjük le. Tegyük félre.

II. Előkészítés (rizs): Főzzünk vagy pároljunk meg 50 g rizst ahogy szoktunk. ha nem szoktunk, akkor ez a legegyszerűbb: 1.) Vegyünk elő egy decis poharat és töltsük tele rizzsel. 2.) Öntsük egy lábasba, keverjük össze egy csipet sóval. 3.) Kettő pohár vízzel főzzük fel (lefedve), majd vegyük takarékra. 4.) Ha elfőtte a vizet, zárjuk el a tüzet és tegyük félre úgy, hogy a fedőt rajta hagyjuk.

III. Előkészítés (ragu): 1.) Vágjuk apró kockára a szalonnát, olvasszuk ki a zsírját, majd szedjük ki a pörcöt (amit majd elcsipegetünk főzés közben vagy a végén díszítésre használjuk). 2.) Vágjuk apró kockára a hagymát és pirítsuk meg a szalonnazsíron. 3.) Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát. 4.) Szórjuk meg a fűszerpaprikával, borsozzuk, köményezzük. 5.) Tegyük rá a húst és nagy lángon pirítsuk 5 percig. 6.) Adjuk hozzá a paradicsomot. 7.) Apránként, két-három adagban öntsük fel az alaplével, amit mindig forraljunk vissza. 8.) Ezt végül addig csináljuk, amíg teljesen el nem fövi a levét és zsírjára nem pirul. rakott_kelkaposzta_ragu.JPGIV. Elkészítés: 1.) Vegyünk elő egy alkalmas jénait vagy tepsit vagy sütőedényt, amit 2.) a bacon szeletekkel béleljünk ki. 3.) Terítsük bele a káposzta leveleket, aztán egy réteg rizst és szintén egy réteg ragut ebben a sorrendben. Rétegenként nyomkodjuk meg, hagy tömörödjön. A húst locsoljuk meg tejföllel. 4.) Ezt a műveletet ismételjük meg még egyszer. 5.) Felülre káposzta levelek kerüljenek, amit fedjünk be bacon szeletekkel. rakott_kelkaposzta_osszerakas.JPGdsc_2735.jpg6.) 180 fokos sütőben 35-40 percig süssük. 7.) Vegyük ki, fedjük le, pihentessük 15-20 percet, majd tálaljuk ízlésesen. [A pihentetést követően kiborítottam egy tányérra és visszatettem a 200 fokos sütőbe légkeverésen, hogy az alsó szalonnaréteg is kapjon egy kis színt. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha kisebb adagot készítünk, egyébként szét fog esni borogatáskor.]  A viszontlátásra! dsc_2245.jpgrakott_kelkaposzta_talalas.JPGdsc_2412.jpgHa kérdezném, ezt mondanátok: elszakadt inged, régi kabátod nálunk találod...:

Fotó: Gombos Levente

Ha elsajátítottuk az alapreceptet, sokféleképpen készíthetjük: a.) keverjük össze a rizst és a ragut, b.) a rizst már hidegen szórjuk meg vagy keverjük össze tetszőleges mennyiségű és típusú reszelt keménysajttal (a trappista nem az), c.) készítsünk rizottót vagy rizibizit (reszelt hagymát pirítsunk meg étolajon, öntsük rá a rizst, pirítsuk fehéredésig, sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, majd értelmezhető mennyiségű zöldborsóval keverjük össze, végül kétszeres mennyiségű vízzel felöntve fedjük le és pároljuk, míg el nem fövi a levét. Ekkor keverjük át, fedjük le és pihentessük 15 percet.). És így tovább.

Szólj hozzá

magyar vöröshagyma fokhagyma tejföl sertés rizs bacon alaplé kelkáposzta sűrített paradicsom fűszerpaprika fekete bors füstölt szalonna sertés comb őrölt kömény főtt rizs rakott kelkáposzta csirke alaplé