2015. okt 04.

Fonott csirkemell

írta: Blue Lemon
Fonott csirkemell

dsc_3774_1000.jpgNem szokványos és látványos, jó kis vasárnapi ebéd lehet belőle. Kezdjük azzal, hogy begyújtjuk a sütőt 200 fokra, ami pont addigra fog felmelegedni, amire betesszük a tepsit. Hirtelen nem egyértelmű, hogyan lehet befonni a húst, de mindjárt meglátjuk, egyszerű: csíkokat kell vágni belőle. Fordítsuk magunk felé a mellet és szeleteljük fel (1-2). Fektessük le a csíkokat, majd a vastagabb végén kezdve vágjuk hosszában végig (3-4). Nyissuk szét, sózzuk, borsozzuk (5-6).csikozas.jpgFedjük be a csíkokat egy-egy szelet baconnel. és fonjuk be. Nekem ugyan néha gondot okoz a fonás sorrendjének eltalálása, de a végére mindig sikerül. Valahogy így kell:dsc_7097_1000.jpgdsc_7100_1000.jpgdsc_7107_1000.jpgTegyük tepsibe, öntsünk alá kb. egy deci zöldség- vagy csirkealaplevet. Fedjük le alufóliával és tegyük be a sütőbe. Egy egész csirkemellből 3-4 fonatot tudunk készíteni. 20-25 perc után vegyük le a fóliát, öntözzük meg a pecsenyelével. Tegyük vissza a sütőbe már fólia nélkül és gyakran öntözve a lével, pirítsuk meg. Akár a légkeveréssel rá is segíthetünk. Így fog kinézni, ha levettük az alufóliát:dsc_7011_1000.jpgÍgy pedig amikor elkészült:dsc_3770_1000.jpgValamilyen mártás kell hozzá. Szerintem próbálják most ki a sajtmártást: az ízlés szerinti sűrűségű besamel mártáshoz (ha elérték a kívánt sűrűséget) reszeljenek 50 gr parmezánt, de (pecorino- márvány- vagy kéksajt is tökéletes lehet, a tömeggyártott trappistát továbbra sem ajánlom). Ha a sajtokról szeretnének bőven, részletesen és rendszeresen információhoz jutni, a Sajtológia blogot javaslom.  

Kísérője is változatos lehet, gyakorlatilag, ami épen eszünkbe jut: tavasszal például spárga (amit vele együtt süthetünk), és/vagy petrezselymes krumpli, ősszel pedig akár aszalt szilvával vagy olajbogyóval töltött gombóc, mint itt:dsc_3772_1000.jpgdsc_7049_1000.jpg   

Szólj hozzá

csirke bors csirkemell bacon alaplé