2016. jún 27.

Grízes tészta

írta: Blue Lemon
Grízes tészta

600_dsc_5918.jpg'Mi magyarok is tudunk tízperces tésztát az asztalra tenni' rovatunk mai vendége a grízes tészta (az olaszok talán úgy neveznék, ha tudnának a létezéséről, hogy tagliatelle con semolina). Mindent tud, mert sósan és édesen is tökéletes. Miért nem főzzük gyakrabban, amikor egy adag talán egy százasból is kijön? És a világ miért nem tud róla? Legyen ez misszió. 

Hozzávalók két főre: 40 g búzadara, 2 ek étolaj, 150 ml víz, 160 g szélesmetélt, só (porcukor, lekvár).600_dsc_5828.jpg1.) Gyúrjunk szélesmetéltet, vagy vegyünk boltit. 2.) Tegyük fel a vizet főni. 3.) A búzadara pirítását akkor kezdjük el, amikor a tészta félig megfőtt, mert így nagyjából egy időben lesz kész a tészta és a gríz. 4.) Hevítsük fel az olajat és szórjuk bele a darát. 5.) Folyton keverve pirítsuk meg. Ha nem eléggé pirult, nem lesz jó az étel, ha pedig megég, dobhatjuk ki. Figyeljünk oda. 6.) Ha úgy látjuk, hogy már szép barna, öntsük rá a vizet, sózzuk és kavarjuk tovább addig, ameddig azt nem látjuk, hogy a gabona felitta az összes vizet. 600_griz_piritasa.jpg600_osszeforgatas.jpg7.) Zárjuk el a tüzet és keverjük össze a tésztával. 8.) Tálaljuk ízlésesen (porcukorral és lekvárral)! A viszontlátásra!600_osszeforgatas_1.jpg

 

600_dsc_5904.jpg

A grízes tészta akkor jó, ha a pirított búzadara szemek mindenhol egyenletesen fedik a széles metéltet (hasonlítson a diós tésztára). Ha az itt írt arányokat és technológiát betartják ilyen lesz.   

600_dsc_5907.jpg

Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutál(is) [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], kulináris, macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, tunkol, ubisali, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem. Rovatunk frissül.



 

 

 

Szólj hozzá

magyar édesség víz tészta lekvár búzadara porcukor étolaj gríz szélesmetélt