Blue Lemon

Gasztrokalandok Calabriában

Utolsó kommentek:

goldengate 2023.09.14. 07:04:56

Elgondolkodtato dolog egymas oktatasa. Barhol olvasok hozzaszolasokat, mindenutt csak egymas oktatasa zajlik, amit nem igazan szep szavakkal kisernek. Az en anyosomek, reges-regen Fuzesgyarmaton eltek, ami tudjuk Bekes megyeben van. Mindig is vagtak disznot, es meg kel mondanom ugyanugy csinaltak a kolbaszt, mint ahogy a hozzavalokban le van irva csak tobbet, tehat a hozzavalokbol is tobb kelett. Mivel az en edesapam kalocsai volt ott mar nem ment a kolbaszba komenymag csak so, paprika ket fajta es fokhagyma. Mindket esetben igen finom kolbaszt lehet kesziteni. Ugy tudjuk, hogy tajegysegilek valtoznak a szokasok nemcsak a kolbasz de a hurka es a disznosajt keszitesnel is.

Bejegyzés: Csabai kolbász

Blue Lemon 2021.07.27. 18:48:35

@Vén motoros: Amihez szalonna kell, szalonnát fogok használni. A pörkölthöz biztosan. Ez viszont nem az.

Bejegyzés: Vadas

Vén motoros 2021.07.27. 17:30:27

@Hajdu Imre Sarospatak: Azért, ha egyszer elindulsz egy bográcsos birkapörkölt vagy birkagulyás főző versenyen, több ilyen is van az országban, és az olajütőben készített olajjal indítod a perkeltedet, akkor borítékolom, hogy a.) nemigen fogsz helyezést elérni b.) kiteszed magad annak, hogy a körülötted bográcsozó versenytársaid esetleg enyhén kirekesztő megjegyzéseket fognak tenni...
Szerintem ez az olajos pörkölt a magyarok többségének nagyjából ugyanaz, mint egy olasznak a TEJSZÍNNEL felütött Pasta Carbonara. A Londoban élő Jamie Oliver ellen ezért Olaszországban petíciót köröztettek, hogy a Belügyminiszer nyilvánítsa őt Persona Non Grata-nak, és ne léphessen többé Olaszország földjére.

Bejegyzés: Vadas

Blue Lemon 2021.07.27. 04:50:03

@Vén motoros: Ezt a zsír vagy olaj dolgot majd alkalmasint beszéld meg nagyapámmal, vagy bárkivel a régi öregek közül. Járásonként egy olajütő biztosan volt annak idején. Simán es sokan használták a vidéki Magyarországon is, nem az új kor vívmánya. Szerintem túlreagálod.

Bejegyzés: Vadas

Vén motoros 2021.07.26. 22:27:35

Én mindent el tudok fogadni. Ez is egy változata a vadasnak. Biztos, hogy nem is olyan rossz. Valószínűleg ehető!
De! Aki BÁRMILYEN "magyaros" ételt olajjal készít, (pláne a ma divatos kókuszzsírral), az megbocsáthatatlan bűnt követ el! Aki májbajos vagy operálták az epéjét, az ne egyen magyaros ételt! De hogy olajjal...
Marha vagy egyéb pörkölt, tokány, gulyás, lecsó, rántotta, velős vagy körmös pacal, vadas, szalontüdő (pejsli), körömpörkölt, pincepörkölt: Istenkáromlás olajjal készíteni! Egyenesen bűn, amely a végítélet napján sem nyerhet feloldozást! Ha nem szalonna az alap, akkor sertés-, liba-, vagy kacsazsír.
És végül leszögezném: a margarin nem vaj, a vaj nem margarin! Kéretik, hogy a recept szerint "vajas-" kezdetű BÁRMIT ne merészeljék Ráma sütőmargarinnal csinálni! A magyar cukrászat rákfenéje a margarin. Az biztos, hogy az Ördög keze benne volt, amikor a vajat generálisan margarinra cserélték. Kérdezzetek meg egy franciát: croissant margarinnal? Főbe lőné magát.
Kis kedvencem még a Vegeta meg a Piros Arany. Meg a Kecsap. Mindenbe bele velük, hogy "feldobja" az ételt.

Bejegyzés: Vadas

Puller István 2021.07.25. 12:11:00

- Neeem úgy kell! - kapott a szívéhez Nusi néni.
- Ácskapoccsal belezném ki, aki répát rak bele. Abba murok köll - horkant fel Menyus bácsi.
- A kristálytiszta, jéghideg víz a fő! - fontoskodott Ervin.
- Előbb a ketchup, UTÁNA a rizsa, ti gecik - mordult fel a plébános úr.
- Az én dédnagymamám kemencében csinálta, jó rövid rántással - nézett be az ajtón Mártika a könyvelésről.
- De uraim, drága uraim! Könyörgöm, uraim, miért kell meghámozni a burgonyát, drága uraim, kérném szépen, uraim?? - sápadt el a postás, és nemi átalakító műtétet végzett el magán egy fogkefével ösztönösen.
- Mustárt csak a nők raknak bele - bólogatott Sinya.
- Anyádba rakták volna inkább - rebegtette meg szempilláit Dr. Fuchs.
- Ha én lánykoromban fehérrépát teszek bele, az édesanyám elbujdosik a világba szégyenében - tódította Jolánka.
- Bújdosik, te idióta, és nem világba, hanem világban - hördült fel az egér.
- Muszály mindenbe beleszólni? - mosolyodott el Grécsi László.
- Hol marad a vegeta?! - köpött vért Böbe néni.

Vasárnap volt.

Bejegyzés: Vadas

Attilajukkaja 2020.08.31. 12:15:57

@élhetetlen: Én is pont ilyen "hörcsögölős" vagyok. :o)) Mindig tele a mélyhűtőm, és pont azt nem találom, amit keresek, pedig tudom, hogy ott van valahol.
Ilyen csillagtök főzeléket még soha nem főztem, de most lehet, hogy kipróbálom. Olyan szépen írtál róla! Bár, amikor egy kis félkilóssal van dolgom, nehezen állom meg, hogy ne rántsam ki. Köszi!
És kedvelem a szószátyár blogolókat (van, aki nem is válaszol), mert erről szól a kommentelés.
A magánleveledet is olvastam. Megértettem a szempontjaidat. :o)

Bejegyzés: Töltött paprika

élhetetlen 2020.08.30. 19:12:21

@Attilajukkaja: „Majd írd meg, hogy mi jót főztél abból a következő patisszonból!!!„ Kis késéssel, íme. Feltaláltam a spanyolviaszt. Ja, nem. Egy egyszerű főzelék a spárgafőzelék mintájára. A patisszont hámozás és magozás után 2 mm vastag, és 2x2 két centis (szabálytalan) darabokra vágtam, és oliván (vajon is lehet), feltettem rendes adag sóval, és egy kis cukorral párolni. Nem igazán enged levet, viszonylag hamar fel kell önteni, és puhára főztem. Petrezselyem zöldje, és egy tejfölös habarás. Kóstolás, hogy kell-e még egy pici só az ízharmóniához. Esküszöm, finomabb lett, mint a spárga főzelék, pedig azt is nagyon szeretem. És ügyesek voltunk a takarító csajjal, megtaláltuk az elásott két szelet bundás kenyeremet is a mélyhűtőben. Az nagyon jó hozzá. Tudod, a fagyóval mindig baj van, mert hörcsögölök. Tavasszal benyomtam pár kiló spárgát, most vagy 80 szem fügét, és jönnek a tökök, zsufi van. és ez csak egy (volt) 120 literes, az új kívülről ugyanakkora, belülről kisebb, mert takarékos. És nem lesz új bundás kenyér, mert Keneséről hozattam két olíva bogyós kenyeret, ami nagyon jó, de bundás kenyérnek nem alkalmas. Végül is csak a főzelékről akartam írni, csak kicsit szószátyár vagyok.

Bejegyzés: Töltött paprika

Attilajukkaja 2020.08.17. 18:07:37

@élhetetlen: A karantén alatt én is rászoktam a házhoz szállításra, most is megtartottam a szokásomat, pedig már dolgozom. Nekem nincsenek rossz tapasztalataim velük. Igaz, nem csak egy cégtől rendelek. Most én is rendeltem egy patisszont, de rántani szeretném. Holnap érkezik. Sokféleképp szeretem a csillagtököt, de amíg még zsenge, addig nálam a rántott patisszon a nyerő. :o))) Viszont a tökös lecsót nagyon szeretem. És mindegy, hogy valaki húsevő vagy sem, a tök alatt meg cukkinit, spárgatököt vagy csillagtököt is érthetünk.
Nálunk most azért sláger a lecsó, mert mikor máskor? De nem teszek bele se rizst, se tarhonyát, se tojást!!!! A füstös ízhez spanyol csípős füstölt paprikát használok. És egy kis füstölt jalapeno paprikát is (chipotle), amit itthon is lehet rendelni. Nagy bánatomra nem könnyű beszerezni a kedvenc paradicsomomat, a bivaly vagy ökörszív paradicsomot. Az a kedvencem a lecsóhoz. Majd írd meg, hogy mi jót főztél abból a következő patisszonból!!! Biztosan kitalálsz valami jót!!!!

Bejegyzés: Töltött paprika

élhetetlen 2020.08.16. 23:36:01

@Attilajukkaja: Lecsó! Nálam kicsit furcsán mennek a dolgok, már két éve nem tudok lemenni vásárolni, a házhoz szállítás meg kicsi elszemtelenedett. Spar, 6 liter tej, kenyér, zöldség, akármi, ötezer, tízezez alatt nem szállítanak ki. Tehát abból főzök, ami bekerül a lakásba. Kaptam egy akkora patisszont, hogy csak a fele fért bele a legnagyobb serpenyőmbe, és két paprika és két szem paradicsom jött vele. Az unokahúgom hazajött Angliából egy hétre, feljött, mondom, patisszon lecsó van. Önkiszolgálás, tálal magának, közben a szöveg, hogy már érti, miért nem patisszonos lecsó, miért patisszon lecsó. Húsevő vagyok, tehát a csülöktől a pacalig minden jöhet, de a jövő hétre ígértek megint patisszont és cukkinit, majd megpárolom, só, bors, egy kanál tejföl, és finom a zöldség, akkor is. ha már nem is nevezhető lecsónak.

Bejegyzés: Töltött paprika

Attilajukkaja 2020.08.16. 09:36:47

Mi a különbség a suppli és az arancini között?

Bejegyzés: Suppli

Attilajukkaja 2020.08.16. 09:34:08

@élhetetlen:
Láttam a filmet, ezért átjött a poén! :o))
A rizzsel kapcsolatban igazad van, nekem mégis jobban ízlik az árpagyöngye, mert úgy tűnik van valami diós íze, ami számomra nagyon kellemes. A "rizsát" magában, olyan "menzásan" én sem szeretem, mert száraz és íztelen. És én is sok olasz vagy keleti stílusú rizst készítek, de a finom spanyol paellat vagy a kubai feketebabos rizst sem vetem meg. Viszont bizonyos curry vagy távol-keleti ételekhez nem illik más, mint egy jó ragacsos sima fehér rizs. Szóval ez a kérdés sem fekete vagy fehér. :o)
A töltött paprika tényleg jó lett (köszi!), a paprika-paradicsom kombót nagyon szeretjük, amit most lecsó(k) formájában használok/élek ki. Gondolom, te is.

Bejegyzés: Töltött paprika

élhetetlen 2020.08.15. 21:10:10

@Attilajukkaja: Örülök, hogy válaszoltál, már azt hittem, hogy nem ment át a poén, hogy „Nem eszik húst? Akkor majd eszik bárányt”. Egyébként, hogy rizs, vagy árpagyöngy, bármelyik dúsítható, ízesíthető bármivel. Húsevő vagyok, de úgy hogy havonta egyszer egy paprikás csirke, vagy csülök. A többi, az főzelék, a reggeli a natúr sült padlizsán szelet, vagy hasonló. A rizst úgy köretként nem szeretem, de ha kurkumás rizst főzök, ahhoz már nem is tervezek feltétet. Az úgy fogy el a tűzhelyről, hogy térülök, fordulok, még egy kanállal bekapok. És el tudom képzelni, hogy nagyon finom lett a töltött paprikád.

Bejegyzés: Töltött paprika

Attilajukkaja 2020.08.15. 20:25:48

@élhetetlen: Köszi a választ! Jót vigadtam rajta. :o))))
Én mostanában árpagyöngyével és gombával készítem a töltött paprikát. Egy "kevés" fetát is teszek bele, Nem akarok dicsekedni, de nagyon finom tud lenni ez a verzió is!

Bejegyzés: Töltött paprika

élhetetlen 2020.08.14. 21:22:56

@Hajdu Imre Sarospatak: Szuper teljesítmény, de azt hiszem, inkább ennék nálad, mintsem kukta legyek. A járművem csúnyán cserben hagyott, már nem tudok órákat állni a konyhában, tehát nem fejlesztem, hanem visszafejlesztem a kajákat. A töltött paprika nem töltött, szeletekben megy a paprika a gombócok mellé, aki szereti, az eszi. A vízben főzés nem ördögtől való. A paradicsomban van annyi cukor, hogy képes lekapni. Nyers rizzsel indítok, és a gombócokat annyira sós vízben főzöm, (úgy nem ég le), amennyi só már bent maradhat a kajában, és félig ellepi a gombócokat. Mire ez visszaforr fél centi magasságra, mehet a paradicsomlé, (már konzervből dolgozom), bazsalikom, és az Arany Fácán, ami csak egy jó ízű paradicsom püré, és nem kell rántás. Így még főzöm 15 percig, hogy a gombócokba is beszivárogjon a paradicsom. Egy vacsora, nyolc gombóc, én egy után feladtam, tehát szabad a préda, nem kell udvariaskodni. A férj benyomott négyet, a feleség hármat, a szósz meg úgy végezte, hogy a férj, bocs kiszedtem az összeset, kérsz belőle, a feleség lemondóan, nem, edd meg. Igen, locsi-fecsi vagyok, csak annyit akartam írni, hogy a vízben főzés nem ördögtől való.

Bejegyzés: Töltött paprika

élhetetlen 2020.08.12. 18:13:46

@Attilajukkaja: A Bazi nagy görög lagzi után szabadon: csináld bárányból, ha nem akarsz húst enni. Egyébként én megfőzném jól fűszerezett rizsgombóccal, a lényeg úgyis a paradicsommártás és a paprika.

Bejegyzés: Töltött paprika

ételizésítő 2018.10.31. 14:29:10

@Hajdu Imre Sarospatak:
Attól tartok, Imikém, inkább te írtál itt hülyeségeket.

Gondolom, életedben nem jártál még hízóvágáson, csak találtál a neten valami hozzád hasonlóan erős elme által írt receptet, és azóta azt gondolod, te vagy a kolbászkirály.

Bejegyzés: Csabai kolbász

Blue Lemon 2018.10.31. 07:37:34

@lenörd hofstadter: Hát gratulálok. Igy aztán sikerül teljesen felesleges hozzászólást írnod.

Bejegyzés: Csabai kolbász

lenörd hofstadter 2018.10.31. 07:26:13

@Hajdu Imre Sarospatak:

Csak szólok, hogy egy napi rendszerességgel hírt váltó és napi hírek tömegét megjelentető weboldalnál a megjelent cikkeknél a neveddel együtt a dátum is az utolsók közé (oda sem, tojok rá) tartozik amit megnézek.

Bejegyzés: Csabai kolbász
süti beállítások módosítása