2016. dec 27.

Csabai kolbász

írta: Blue Lemon
Csabai kolbász

dsc_7353.jpgA különféle helyi élelmiszerek eredetét és elkészítési módját sokszor legendák veszik körül. A békési kolbászok és szalámik is ilyenek, általában titkosak. Ez már nem az. Viszont nem kellenek disznót tartó rokonok ahhoz, hogy saját házikolbászunk legyen, mert egy 65 négyzetméteres lakásban is belefoghatunk. Egyszerű. Csak egy családtag vagy barát kell hozzá, aki segít, mert egyedül nem fog menni, illetve kajtatni kell egy megbízható füstölős embert és kölcsönkérni egy hurkatöltőt.

Itt pedig egy szép példabeszéd következik a fokozás katarzisáról. Hallgassák nagy hangerőn. Aki a végén nem ugrál az asztal tetején, vagy nem érez késztetést, vessen magára.

Kolbász (békés)csabai recept szerint

Hozzávalók: 9 kg darált sertés comb, 1 kg darált zsírszalonna, 70 g fokhagyma, 180 g só, 25 g egész köménymag, 210 g fűszerpaprika, ~6 m sertés vékonybél (inkább legyen több, mert töltéskor úgyis kiszakad).dsc_6507.jpgEszközök: 1 kolbásztöltő, 1 húsosláda (Ebben hozzuk el a húst, ebben gyúrjuk össze és ebben visszük a füstölőbe a kolbászt. Majd utána visszavisszük a henteshez.). Üres asztal, akkora, amin elfér a hús és a töltőt fel tudjuk fogatni. Jó sok törlőruha.     

Előkészítés: 1.) A húst és a zsírszalonnát este vegyük ki a hűtőből, hogy reggel szobahőmérsékletű legyen. [Így nem fog lefagyni a kezünk, és a fűszerek is jobban elkeverednek. Disznóvágások idején sem hideg hússal dolgoznak.] 2.) A belet vegyük ki a zacskóból, rázzuk ki belőle a sót, folyóvíz alatt öblítsük át, majd bő langyos vízben áztassuk, többször cserélve rajta a vizet.belmosas.JPG3.) Pucoljuk meg a fokhagymát és kislyukú sajtreszelőn reszeljük le. 4.) Mérjük ki a sót és a fűszerpaprikát. A köményt nem kell, mert általában 25 g van egy zacskóban. 5.) A munkaasztalt alaposan tisztítsuk le. 6.) A konyharuhákat készítsük a kezünk ügyébe. 

Elkészítés: 1.) Az asztalon egyenletesen terítsük szét a.) a húst, b.) a zsírszalonnát, c.) a sót, d.) majd a paprikát, e.) arra a köménymagot, f.) végül a fokhagymát.retegek.JPGdsc_6612.jpg3.) Alaposan gyúrjuk össze. A kolbász készítés legfontosabb része. Addig kell csinálni, ameddig szép egynemű húsmassza lesz belőle. Nem tudok időt mondani, csak nagyjából: 20-25 perc legalább, de majd úgyis meglátják. Ne legyenek hússzínű szigetek.    gyuras.JPGdsc_6717.jpg4.) Takarítsuk le az asztalt, majd 5.) erősítsük rá a hurkatöltőt. 6.) Töltsük is meg. Maroknyi húsgombócokat formáljuk, és egyiket a másik után dobáljuk bele a töltőbe. Jól nyomassuk le az öklünkkel, hogy ne maradjon benne levegős rész. [Ha marad, az a bélbe töltéskor ki fog jönni és egyenetlenséget fog okozni. Kellemetlen.] toltes_1_1.JPG7.) Készítsük oda a beles vájlingot és húzzunk ki egy jó hosszú szálat. 8.) Fogjuk meg a végét, keressük meg a nyílását, fújjunk bele és ügyesen húzzuk rá a hurkatöltő csövére. [Ez nálunk az évek alatt hálistennek úgy szilárdult hagyománnyá, hogy nem én viszem végig ezt a műveletet.] 9.) Kezdjük el a töltést: egy ember hajtsa a kart, egy pedig fogadja a kolbászt: a cső végén egyik kezével állítsa be a vastagságot, a másikkal vezesse a szálat.  toltes_2.JPG10.) Szokás szerinti méretű kolbászokat töltsünk. 11.) Ha megvan, felezzük el, óvatosan nyomkodjuk meg a hüvelykujjunkkal és amikor már nincs alatta hús, szintén óvatosan tekerjünk rajta egyet. Így lesz egy pár kolbászunk. Ennél a műveletnél elég nagy feszültség keletkezik a bélben, ezért könnyen kiszakadhat. Figyelmezzünk.    tekeres.JPGSzép ízlésesen tegyünk egy tárolóedénybe, amiben elvisszük a füstölőhöz, de előtte számoljuk meg, hány pár kolbászunk lett, hogy majd ha elmeséljük  ezt a fontos részletet ne feledjük: '30 kiló húsból 28 pár kolbász lett, meg a kicsik. Ezeket lefagyasztottam, jó lesz később. Megéri.'
dsc_6903.jpgdsc_6911.jpgdsc_6912.jpg'A végén hagyjunk annyit, amennyit ebédre megennénk. Söndörgessünk a kolbászhúsból fasírtokat, tegyük egy tepsibe és 180 fokon 15 perc alatt süssük meg. sult_kolbasz.JPGNézzék, mit találtam: trikotázs. 

Ha vége a füstölésnek, ilyen szép füstölt kolbászaink lesznek. A fenti arányok megtartásával harmonikusan sima ízű füstölt kolbász darabokat vághatunk le a spájzban lógó párokból. Olyat, amiből nem kiabál méterekre a fokhagyma és olyat, ami megfelelően zsíros, de mégsem kell zsírszalonna darabokat rágcsálni kolbász helyett. Sütnivalónak is készíthetjük. Akkor ne vigyük füstölni, csak fagyasszuk le mondjuk negyed kilós adagokban. Ilyenkor feltétlenül bélbe sem kell tölteni, mert ha kienged, olyanra formázzuk, amilyenre csak szeretnénk. Itt pedig jó részletesen leírják, hogy miért csabai a csabai kolbász. dsc_7366.jpg

Betonrépa kiegészítése: A kolbászhús azért jobb nagy súlyú sertésből, mert az idősebb és így jobb ízű. A 6 hónap alatt, táppal felzavart 110 kg-os sertésnek nem lesz olyan íze, mint a kukoricával hízlalt nagyobb súlyúé. Ne engedjünk a zsír iránti előítéleteinknek, a jó csabai kolbászhús 30% zsiradékot tartalmaz. Ennyi kell hozzá, hogy a füstölt vastag kolbász ne száradjon élvezhetetlenül keményre, mire elfogyasztanánk, de a friss sült vékony kolbász is jobb ízű.
A csupán combból készült kolbász nem olyan jó mint amit a sertés többféle húsából (karaj, tarja, comb, lapocka) készítettünk. A fűszerpaprika minősége szintén nagyon fontos. Az erős és csemege paprika arányával állítjuk be a csípősséget. Amiben nincs erős paprika, az nem csabai kolbász. Azt mondják, hogy a csabai kolbász receptje egyszerű, de mégis százféle módon lehet elrontani - tapasztalatom szerint ez nagyon igaz. Sok tapasztalatot és odafigyelést igényel az igazi jó csabai kolbász készítése.

dsc_7363.jpg

Nyisztor megjegyzése: Nem 65 négyzetméter, hanem 84, az is a tizenegyedik emeleten, egy Moszkva nevű intim, csendes kisváros abszolút közepén, vagy huszonöt éve.
Itthonról hozott sózott bél, fűszerek, helyben vásárolt comb, lapocka, zsírszalonna, elektromos húsdaráló kolbásztöltőfeltéttel, meg persze a viszki, vodka, mozgalmi dalok. Illetve nem egy, hanem három lakás, mert összejött 4-5-6 baráti család. Csupa amatőr, de az egyik műszerész már többször segített csinálni még otthon, a többi meg lelkes, egyre lelkesebb.
A tetszhalott profi füstölő kezdetben kétkedő kezelőivel (szintén a városközpontban) reanimálva.
Szóval.
Először hét kiló húsra három, később hat kilóra négy kiló szalonnát vettünk.
Az alapanyagok aprítása meghatározó.
A darálthús abszolút bizalmi kérdés, készítését nem bízhattuk másra. A színhús úgy egyötödét, a legjavát a darálóból kimentve kb 1 cm-es kockákra vágtam, úgy kevertettem a masszához. Az ötlet utóbb hatalmas sikernek bizonyult
Kb két-három kiló húsra vettünk egy fej fokhagymát, amit pépesítettünk. A köményt is habozás nélkül megőröltük, az egész föl se merült.
A longitudiálisan diszponált komponenseket gyerekfürösztő kádban kevertük, sokan, sokáig, egyre vidámabban, a műszerész fűszerezett, mindenki kóstolt. A kézlefagyást folyamatosan kezeltük.
Így utólag a kóstolva keverést helytelennek tartom, a bevált recept alapján pontosan kimért jó minőségű fűszereket bele kell keverni, jó lesz.
Füstölés előtt úgy két napig hűtőben érleltük. amit sütöttünk belőle, autentikusnak tűnt. Az alacsony hőmérsékletű füstölés viszont puha, inkább lángoltszerű kolbászt adott. Biztos szikkasztani kellett volna pár hétig.
De ezeknek erre esélyük se volt.
Hát a szöveg most hosszabb lett, mint a kolbász anno. De hát az mégse bulgur, vagy valami búbánatos csirke.
Bocs, hogy ennyire szószátyár voltam, jól esett visszaemlékezni, az unokám akkora ma, mint a lányom volt ott és akkor.
Már csak ezért is köszönöm a szerzőknek a bejegyzést. A fényképeknek meg szaguk van. Illetve illatuk.

dsc_7367.jpgdsc_7370_1.jpg

Fotó: Gombos Levente

 

Szólj hozzá

magyar fokhagyma sertés ravel köménymag zsírszalonna füstölt kolbász fűszerpaprika sertés comb kötöde csabai kolbász sertés vékonybél