2016. nov 21.

Sült oldalas

írta: Blue Lemon
Sült oldalas

dsc_9391.jpgPár éve annak, hogy a fokozás új dimenzióiba léptünk. Elfogytak jelei és vele tűntek a minőségjelzők is. Sokszor eszembe jut, de ami miatt megjegyzem, az a ma reggel olvasott recept, amiben a brutális gombaleveshez brutálisan megpirított gomba dukál. A brutalitás tehát már nem csak a rossz dolgok ('brutálisan megkínozták') de a fokozás ('nagyon') jelzője is lett, nem feledve minőségjelzős szerepét ('finom', 'jó', 'isteni'). Jöhetnek a szalagcímek: 'Visszaharapott a brutális gombaleves', 'Mindenkit meglepett a gombaleves brutalitása', 'A brutálisan megpirított gomba szenvedései'. A receptjeiket közlő szakácsok pedig a világ legegyszerűbb almás süteményét, és a világ legfinomabb batyuját kínálják. Erről a tavaly New Orleansban a Royal Streeten látott reklámszöveg jutott eszembe, ahol a világ leghidegebb sörét kínálták nem messze a világ legjobb hamburgerétől. Utóbbiból vettünk is, de kiderült, hogy nem mondtak igazat. Se szeri, se száma a tökéletes ételeknek, amik egyszerre lehetnek tehát brutálisak is amellett, hogy sehol a földkerekségen nem készítenek jobbat. Bill pedig a király. Ezzel nehéz lenne vitatkozni. Mint ahogy azzal is, hogy a zsírban sült, (főtt) oldalas a világ legegyszerűbb húsa, ami tökéletesen elmebeteg módon brutális.

Hozzávalók (4 vagy több személynek): 800 g oldalas, 250 g zsír, 250 g vöröshagyma, 50 g fokhagyma, só. dsc_9203.jpgElkészítés: 1.) Pucoljuk meg majd vágjuk karikára a hagymát, apróra a fokhagymát. 2.) Keverjük össze, tegyük tepsibe és sózzuk meg. 3.) A húsról, ha van, vágjuk le a felesleges és könnyen eltávolítható zsírt, utána pedig szeleteljük egybordányi vastagra. 4.) Tegyük a hagymára. 5.) Sózzuk és egyenletesen kenjük rá a zsírt. 6.) Fedjük le alufóliával és tegyük 90-100 fokos sütőbe.elokeszites_3.JPG7.) Négy óra múlva nézzünk rá (akkor jó, ha a csontot ki tudjuk húzni belőle). 8.) Ha puha, már ne tegyük vissza a fóliát, hanem vegyük 180 fokra és fél óra alatt pirítsuk meg, hogy szép színe legyen. Nem fog kiszáradni.dsc_9321.jpgdsc_9326.jpgAkár ízlésesen tálalhatjuk is (krumplival és savanyú uborkával)...taalas_1.JPG...vagy szedjük egy edénybe a sült zöldségeket és a húst, öntsük rá a zsírt és tegyük a kamrába vagy a hűtőbe. Akár egy hónapot is eláll, bár nem valószínű, hogy addig kitart.zsir.JPG

dsc_9427.jpg

Fotó: Gombos Levente

Szólj hozzá

magyar vöröshagyma zsír fokhagyma sertés oldalas hobo blues band sült oldalas