Budapest cheesesteak
2017. október 31. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Budapest cheesesteak

elso_1.jpg"Budapest cheesesteak: sertés tarjából, csiperke gombából, trappista sajtból, vörös- és fokhagymából, só, törött bors, fűszerpaprika és csirke alaplé hozzáadásával készült, mackó sajttal megkent pirított kenyérszeleten tálalt gyorsétel." (Hajdu Imre: Receptfüzet. (Kézirat. é.n.). 
A recept a Philadelphia cheesesteak alapján született, de a magyar közízlésnek megfelelően sertés tarjából készül. Amiben különbözik még, egyben a karakterét tovább honosítja a fűszerpaprika, illetve a kétféle - akár hungarikumnak is tekinthető - sajt, valamint az, hogy nem valamiféle kifliben, hanem lehetőleg nem egymásra fordított megpirított kenyérszeleteken tálaljuk.      

Budapest cheesesteak
(elkészítési idő: 15 perc)

Hozzávalók (egy főre):
- 100 g csontozott sertés tarja,
- 1 közepes fej csiperke gomba,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 cikk fokhagyma,
- 60 g (5 szelet) trappista sajt
- 40 g mackó sajt
- két szelet (80 g) kenyér
- 10 ml étolaj
- 1 mk só, 1 mk törött bors, 1 mk fűszerpaprika,
- 50 ml csirke alaplé
01.jpgElőkészítés: 1.) A húst tegyük fagyasztóba 20 percre. Ha kivettük, fektessük a szeletet a vágódeszkára és éles késsel vágjuk hajszálvékonyra. 2.) Vágjuk fel a gombát nyolc részre. 3.) A fokhagymát szeleteljük fel. 4.) A hagymát száliránnyal ellentétesen vágjuk félkarikára. 5.) A kenyeret pirítsuk meg (akár kenyérpirítóban is megtehetjük) és kenjük meg a mackó sajtal.    
03_budapest_cheesesteak_elokeszites.jpgElkészítés: 1.a) Az olaj felét hevítsük fel. 1.b.) Ha forró, dobjuk bele a hagymát. Pirítsuk. 1.c.) Egy perc után tegyük hozzá a fokhagymát és együtt pirítsuk készre. 1.d.) Vegyük ki.2.a) Öntsük a másik rész olajat a serpenyőbe, hevítsük fel. 2.b.) Tegyük bele a gombát és először nagy lángon pirítsuk, majd egy perc múlva vegyük takarékra, így pirítsuk készre. 2.c) Vegyük ki.10_budapest_cheese_steak_zoldsegpiritas.jpg
3.a) Nagy lángon pirítsuk a húst, amíg ki nem fehéredik. 3.b) Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. 3.c) Keverjük el és öntsük fel az alaplével. 3.d.) Forraljuk vissza, egészen addig, ameddig a folyadék el nem párolog. 4.a) Keverjük hozzá a korábban megpirított zöldségeket. 4.b.) Pirítsuk együtt nagyjából egy, másfél percig. 4.c) Vegyük annyi felé, amennyi kenyérszeletünk van és formázzunk nagyjából olyan alakúra, mint a szeletek.11_budapest_cheese_steak_huspiritas.jpg5.a) Fedjük be a sajt szeletekkel. 5.b.) Vegyük takarékra a lángot, és várjuk meg, amíg a sajt ráolvad a húsra.  5.c.) Lapáttal szedjük rá a kenyérszeletekre.    12_budapest_cheese_steak_sajtozas.jpgotodik_1.jpgnegyedik_1.jpgmasodik_1.jpg

 

Tápérték
(kalóriabázis)

budapest_cheesesteak_kaloria.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr4113111900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.