Fonott pizzakenyér
2017. október 19. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Fonott pizzakenyér

006.jpgA végtelenül egyszerű pizzatészta kenyérnek is jó. Általában eredeti rendeltetésének megfelelően használjuk, de ha mégsem, akkor ez jó választás lehet. "Nem ösztöneiért van hanem menedékhelyre tágul. Csak olyan mint bárki más, mert nem akar, mert akaratát akarják s nem szellemét a drágát." A legjobb Bizottság szöveg pedig itt van:

Fonott pizzakenyér

Hozzávalók: 
- 300 g kenyérliszt,
- 180 ml langyos víz,
- fél csomag szárított élesztő
- fél ek só
Elkészítés: 1.) Gyúrjunk be a tésztát. 2.) Miután a kellő ideig, legalább 10-15 percig dagasztottuk, tegyük lisztezett edénybe, a tetejét is szórjuk meg liszttel, takarjuk be a tálat és tegyük hűtőbe.600_dagasztas_1.jpg3.) Fél nap múlva vegyük elő, gyúrjuk át és tegyük vissza a hűtőbe.      
001.jpg
4.) Újabb fél nap után ismét vegyük elő, ismét gyúrjuk át. Tegyük vágódeszkára, takarjuk be egy tiszta konyharuhával és két órát kelesszük. 5.) Vágjuk négy egyenlő részre és sodorjunk négy azonos hosszúságú rudat. 002.jpg6.) Fonjuk be. Ha a képek alapján nem világos, itt egy oktatóvideó.003.jpg7.) Helyezzük sütőlapra vagy sütőedénybe, takarjuk le, majd hagyjuk kelni újabb egy órát. kelesztes.jpg

8.) Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 9.) Egy kisebb edényben helyezzünk el benne vizet (hogy ne száradjon ki a tészta). 10.) Süssük a kenyeret 40 percig. 11.) Vegyük ki, és egy ecsettel tiszta hideg vízzel kenjük át. Ilyen szép lesz:005.jpg12.) Helyezzük rácsra. Ha kihűlt, csak utána vágjuk meg. Finom.  006.jpeg

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr9612947713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olang 2017.10.23. 20:06:23

Nagyon szép, köszi a receptet.
Botladozom a kelt tészták világában, ezért most kapóra jönne, ha válaszolnál két szakmai kérdésemre, ami tulajdonképpen egy.
1. Egyes recepteknél begyúrt tésztát langyos helyen kell keleszteni, máskor pedig (mint most is) hűtőbe kell pakolni. Nem értem, mitől függ?
2. Nem lehet ugyanezt az eredmény gyorsabban elérni, ne kelljen fél napokat várni, mert lehet, hogy előbb kéne a kis gyönyörűség?

olang 2017.10.23. 20:07:10

Ja, és föltehettél volna egy olyan fotót is, ahol már meg van vágva, hogy a belseje is látsszék.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.10.23. 21:14:07

@olang:
2.) Minél tovább és minél lassabban kel a tészta, annál simább és könnyebb lesz, de persze akkor is finom, ha a fentiek szerint begyúrod, és meleg helyen letakarva megkeleszted és azután formázod és sütöd. A különbség csak akkor észrevehető, ha egymás mellett van a két kenyér és párhuzamosan kóstolod. mondjuk akkor jelentős.
1.) Ez pizzatészta, kevés összetevővel és kevés élesztővel, míg mondjuk a kalácshoz jóval több minden kell (tej víz helyett pl) , ráadásul lágyabb tésztát kell dagasztani (és nem gyúrni). Ha pizza jellegű tésztát készítünk, saját tapasztalatom és vagy 400 pizza megsütése után a 100 gr liszt 60 g langyos víz arány a megfelelő. Ha több vizet teszünk hozzá lágy lesz, ha kevesebbet pedig sűrű. A pizzatészta annál jobb, minél öregebb és minél lassabban kelődik. Akár 10 napot is várhatunk a kisütésével (naponta egyszer gyúrjuk át). A sima kalács vagy kenyértészta sokkal lágyabb és sokkal több élesztő (vagy kovász) megy bele, azokat az előírt mennyiségű kelesztés után ki kel sütni.
A pizzatészta azért univerzális, mert ezerféle minden lehet belőle sütni a pizzától a kenyéren át a csigáig, a roládig, a töltött izékig. Szóval, gyúrd be simán reggel hatkor és nyolckor már sütheted is a kenyeret, de én a helyedben kipróbálnám, a lassú kelesztéses módszert is.
3.) Igen, utána jutott eszembe, ahogy elfogyott. majd ha legközelebb sütök pótolom (remélem nem felejtem el).

olang 2017.10.24. 22:06:08

Köszönöm a válaszod. Megpróbálom a hosszú kelesztést.
Ezer kérdésem lenne, alapvető dolgokról, de ez a felület nem arra való.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.10.25. 00:17:24

@olang:
Írj mailt, szívesen válaszolok: hajdu1967imrekukacgmailpontcom vagy viber is játszhat: 20/3233530

olang 2017.10.26. 12:23:14

Megcsináltam!
Most lett kész. Tényleg nagyon finom.
E-mailben küldtem fotót róla.
Köszi.