Kolbászos karaj
2017. szeptember 25. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Kolbászos karaj

20170924_120308.jpgValahogy az terjedt el, hogy a kolbászos karajt hidegen és valamilyen majonézes salátával kell enni lehetőleg húsvétkor, keresztelőkor vagy egyéb, sátoros ünnepeken. Lehet úgy is, de lehet felvágott helyett reggelire, vagy ebédre úgy, hogy saját pecsenyelevében melegítjük, átpirítjuk. Könnyű.20170923_175714.jpg Ez a feldolgozás pedig elég jól sikerült (már csak egy forró vízzel teli kád és egy zsilettpenge kéne) : 

 Kolbászos karaj

Hozzávalók (sok személyre)
- 60 dkg rövid karaj
- 100 g füstölt kolbász (olyan hosszú, mint a hús)
- 1 ek zsír
- só, bors, őrölt koriander
04.jpgElkészítés: 1.) Egy hosszú, vékony kést szúrjunk át a húson hosszanti irányban és ugyanazzal a mozdulattal vágjunk rajta akkora lyukat, amekkorába befér a füstölt kolbász.
hus_szurasa.jpg
2.) Dugjuk bele a csabai kolbászt, ha az van otthon. 3.) Sózzuk, borsozzuk, korianderezzük. Ízlés dolga, hogy mennyit használunk fel a fűszerekből. 3.) Kenjük rá a zsírt. 4.) Tegyük tepsibe, fedjük le és 150 fokos sütőben másfél órát pároljuk.  
fuszerezes.jpg
5.) Másfél óra múlva vegyük le a fóliát. 6.) Tegyük vissza 200 fokos sütőbe 20 percre, hogy szép színe legyen. Ennek érdekében locsoljuk gyakran, kétszer-háromszor.sutes.jpg7.) Hagyjuk kihűlni, majd ha elérte a szoba hőmérsékletét, tegyük lefedve hűtőbe. 8.) Keskeny pengéjű késsel szeleteljük vékonyra. vagas.jpg20170924_090700.jpg9.) Vagy együk simán, ahogy szoktuk, vagy pedig a visszamaradt pecsenyeleven pirítsuk át a szeleteket. Egy adaghoz három szelet elég lesz. 10.) Vajon párolt zöldséggel, vagy krumplipürével tálaljuk. Ízlésesen.piritas.jpg14.jpgSoha az életben nem hallottam az olasznál szebb nyelvet, boldog, aki bírja. Valamelyik nap ment a cinemaxon az Édes élet. Nem néztem meg eddig, mert előfeltevéseim voltak az Anita Ekberges szökőkutas jelenet miatt. Sajnálhatom. Remek film, ha tehetik nézzék meg.  Megéri. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr6312889620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.09.26. 08:26:55

Welcome back!
Meg kell mondjam, hogy ez az egyik legbetegebb, legperverzebb kaja, amit a magyar elme kitalált... :)

Hajdu Imre Sarospatak 2017.09.26. 08:30:43

@Before: Mi bajod van vele? :) (ha az adódó szexuális párhuzamot nem nézzük... Először úgy írtam: 'aztán dugjuk a kolbászt a húsba.')

lorien · http://lorien.blog.hu 2017.09.26. 09:01:21

Hibás termék, hibás koncepció. Mire a kolbász megsül a karaj menthetetlenül kiszárad. Hiába hal meg az állat.
Esetleg annak lehetne értelme, hogy előre megsütött kölbászt kellene betölteni,...

mézescsók 2017.09.26. 09:24:38

Miért kéne átsülnie a füstölt kolbásznak? Nem nyers.
Annyira megsül, hogy kifollyon belőle a fűszeres zsír.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.09.26. 09:25:02

@lorien: :) érdekes levezetés, de téves. :) A rövidkaraj eleve száraz, és nem attól lesz az, mert a kolbász nem párolódik meg benne időben. Ha szaftosat akarok enni, veszek egy jó darab tarját. :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2017.09.26. 09:29:27

Nem téves. Ha 65, max 70 fokos maghőmérsékletre sütöd a karajt, akkor nem szárad ki.

Gacsajpesta 2017.09.26. 16:29:28

Koriander?
Ki az az agyalágyult, ízlécficamos barom, aki korianderrel fűszerezi ezt az ételt.
Soha, soha, soha!
Csakis köménymag.
A koriander nem illik egyetlen magyar ételbe sem, legfeljebb tlire eltett savanyúságokba, de abba is csak néhány szem, őröletlenül.
A keleti konyhák imádói legyenek szívesek békén hagyni a magyaros ízeket.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.09.26. 16:39:42

@Hajdu Imre Sarospatak: becsszó, hogy nem a párhuzam miatt (bár sokat ad az is az összképhez), hanem egyrészt amiatt, amit lorien is írt. Másrészt az íze... A kolbász (a jó kolbász) finom önmagában, kenyérrel, de valahogy nem igazán passzol - szerintem - egy ilyen száraz, nem igazán ízes hústömeghez. Nem egészítik ki egymást, hanem csak úgy vannak, ráadásul inkább egymás kárára, mint előnyére.

K úr 2017.09.26. 18:37:55

...könnyű kiszárítani a karajt, de hogy eleve száraz lenne az nem igaz. És persze meg lehet úgy sütni,hogy ne száradjon ki.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.09.27. 09:02:04

@Before: Én szeretem. Plusz kiadós és olcsó. Ez a darab hús jó szolgálatot tett péntektől-hétfőig: reggelire melegszendvicsre, ebédre átsütve,

ko123la 2017.09.28. 16:26:48

Hi, hány fokon sütöd a fedéssel, és hány fokon nélküle? Köszi

Hajdu Imre Sarospatak 2017.09.28. 16:52:22

@ko123la: Köszi, javítottam: 150 és 200.

InspectorSD 2017.11.24. 21:27:22

1. Örülök, hogy reaktiválódott a blog (Levente fotóit azért kicsit siratom).
2. Szintén örömmel tölt el, hogy a lorien-féle fikázók is visszataláltak, ettől lesz igazán színes a kommentfolyam, még ha a hajam is hullik a baromságuktól.
3. Nálam a "simán, ahogy szoktuk" mód sosem játszik, kötelező elem szeletelés után a pecsenyelében átpárolni, de én nem serpenyőben, hanem a tepsiben fólia alatt a sütőben teszem ezt. Ezért két napos kaja nálam, első nap megsütöm, kihűtöm, másnap szeletelem, párolom. Aztán királyság napokig, én is imádok hidegen rájárni.
4. Aki nem szeretné, hogy kiszáradjon, próbáljon meg egy jó hentestől sertéshálót (más néven recehájat) szerezni, ebbe tekerve garantáltan szaftos végeredményt kap, de segíthet a sütés előtti kérgesítés serpenyőben, így a hús külső pórusai bezáródnak kitűnően bent tartva a húsnedvet.
5. Sok hasonlóan házias, átlagos háztartásban is elkészíthető receptet várok és értő olvasókat kívánok!