Dubarry csirkemell
2017. szeptember 10. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Dubarry csirkemell

01_a_dubarry_nyitokep.jpgA karfiolos, sajtos csirkemell másik elnevezése az, hogy Dubarry. Nem teszek úgy, mintha tudnám a néveredetet, így akit érdekel, nyugodtan olvasson utána. Mivel nemzetközileg is ismert ételről van szó, valószínűleg valami franca márkihoz vagy egyéb nemeshez, nemtelenhez köthető. Tényleg mindegy. Az viszont nem az, hogy látványos, finom, laktató, mégis diétás étel kerül az asztalra, ha elkészítjük. Teljesen biztos, hogy bármilyen ünnepi ebéd főétele is lehet. Szerintem nyugodtan hozzákezdhetnek, mert hamar meglesznek vele.
Ez a hölgy - úgy hívják, Sharon Kovacs - pedig nagyon erős dalt énekel. Javaslom meghallgatni.

Dubarry csirkemell

Hozzávalók (2 adag):
250-300 g csirkemell filé,
250 g sós vízben főtt karfiol,
20 g (1 ek) liszt, 20 g vaj, 2 dl tej, 20 g parmezán sajt,
150 g mozzarella sajt,
3 cl étolaj,
metélőhagyma,
só, fehérbors.
dubarry_csirke_hozzavalok.jpgElkészítés: 1.) Szedjük apró darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük félpuhára a karfiolt. Szűrjük le. 2.) Vágjuk apróra a metélőhagymát. 3.) Készítsünk a vajból, lisztből és tejből besamel mártást. (cayenne bors helyett most fehér borsot használjunk). 3.) Keverjük hozzá először a parmezánt majd a karfiolt, végül a hagymát. 4.) A fent jelzett mennyiségű csirkemell a valóságban egy fél csirkemell lesz. Horizontálisan vágjuk ketté a képen mutatott módon. 5.) Folpack alatt óvatosan ütögessük meg. Nem azért, hogy könnyebben puhuljon, hanem azért, hogy viszonylag nagy és értelmezhető szeleteket kapjunk. 6.) Sózzuk, borsozzuk és forró olajban süssük meg mindkét oldalát oldalanként két percet számolva. dubarry_elokeszites_1.jpg7.) Jó sűrű mártásunk lesz, amit egyenletesen kenjünk fel a kisült csirkemellekre.toltes_3.jpg8.) Végül fedjük be a sajt szeletekkel és 200 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Ismerve a magyar tény- és rögvalóságot annyit tegyünk itt hozzá, hogy igen, trappista sajttal is el lehet készíteni és igen, parmezán sem feltétlenül szükséges hozzá. De ha már egyszer hozzákezdtünk, szerintem legyen mindkettő. Parmezán helyett grana padano is megteszi. Az olcsóbb. 16_dubarry_sajt_rajta.jpgdubarry_tepsiben.jpg9.) Végül pedig tálaljuk ízlésesen például párolt rizzsel. dubarry_talalas.jpgdubarry_talalas_2.jpgdubarry_talalas_3.jpgVégül pedig tessék egy gyilkos blues: I'm happy on the outside folks, think im ok but i'm crying in the inside see my tears fall like rain:

Ui: a fotókat már nem Gombos Levente készítette - meg is látszik rajtuk -, hanem én mobiltelefonnal. Így megy ez.  (hajdu)

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr7012817362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metaaal 2017.09.11. 01:20:22

Szép nagy az a csirkemell ;) De mi az a fűszervajas téma?

Hajdu Imre Sarospatak 2017.09.11. 06:49:00

@Metaaal: Szia! Az az index kettes megjelenés oldalán került valahogy oda. Kattints az eredeti receptre és jó lesz.

olang 2017.09.14. 21:36:51

1. Köszönöm, hogy megismertetted ezt a változatot. Én ugyanis eddig az elősütött csirkemellre ráhalmoztam a félig főtt és lecsöpögtetett karfiolt, és arra rá csorgattam a sajtos besamelt. Ez a művelet azonban nem hozott mindig teljes sikert, mert nem mindig oda és annyira csurgott, amennyire én vágytam.
Azzal, hogy belekevered a szószba a karfiolt, megszűnik a probléma.
Én is így fogom eztán.

2. Örülök, hogy ismét látlak. Gombos Levente fotóinak nagy csodálója vagyok, voltam. A te fotóid - különösen a végén lévő gusztációs demonstrációsak - legalább olyan szépek.

3. Hogy az istenben találsz ezekre a különleges, és különlegesen jó zenékre?
Szenzációsak, különösen a Kovács.... meg a blues. :)

Csak így tovább!

Hajdu Imre Sarospatak 2017.09.15. 08:48:59

@olang:
1.) Saját fejlesztés, használd egészséggel. :) Egyébként karfiol helyett zöldbabbal vagy brokkolival vagy bármivel :) lehet. Vágd fel apróra a zöldbabot, tedd enyhén sós forró vízbe, főzd öt percig, szűrd hideg vízbe, csöpögtesd le és úgy keverd a besamelbe. :) :)
2.) Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen Levente nevében is, bár, őszintén szólva ég és föld az ő prifi felszereléssel fényképezett és az én telefonos képeim között, de kétségkívül vannak jók ezek között is. :) :) :)
3.) Véletlenül. A youtube felajánl a kereséseim alapján számokat és bele szoktam hallgatni. ez Kovacs esetében van így. Vilmosfia Krisztián zenéjét pedig régóta szeretem, azért került be. Vannak időszakaim, amikor adott zenét hallgatok barokk szerzőktől a smooth jazzig. Most a blues van soron. :)

bouquet 2017.09.18. 10:15:14

Megcsináltam, kiváló lett. Kicsit több lett a besamel, de ez nem vált a kárára, jó szaftos maradt, főleg hogy ment bele tejszín is. Grana padano volt otthon, azzal. Én nagyon szeretem a szerecsendiót a besamelbe, úgyhogy tettem bele, meg a köret krumpli pürébe is.
A receptjeid kezdenek beépülni a repertoáromba, pl. a korianderes resztelt májat elég sűrűn megcsinálom.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.09.25. 21:03:17

@bouquet: Na, örülök, olyan jó olvasni, amiket írsz, köszönöm szépen! :) Vagy két hete főztem én is pirított májat. Próbáld ki, hogy egy kis citromhéjat is reszelsz bele. Igen kiválóan megy a korianderhez. A besamelből nekem is maradt, de jó volt melegszendvicsre. :)