Kelkáposzta főzelék
2017. április 07. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Kelkáposzta főzelék

dsc_2452.jpgA 'nem lehet mindig rántott húst enni' rovatunk mai darabját félévente egyszer nyugodtan elkészíthetjük, mert viszonylag rossz menzai emlékeink dacára finom tud lenni. A jól elkészített kelkáposzta főzelék illatában kiegyensúlyozott a zöldség, a kömény és a füstölt szalonna zsírban pirított liszt háromosztatúsága. Színében a nyár végi őrölt fűszerpaprika karakteres színvilága mutatkozik, ízében pedig a tört és pirított köménymag harmonizál a könnyű rántás erőteljes jegyeivel, a főtt kelkáposzta kénes és vitaminos aromájával, a burgonya elől mutatkozó markáns egyértelműségével és a háttérbe húzódó fokhagyma bársonyosságával.     

Kelkáposzta főzelék

dsc_2197.jpg

Hozzávalók (4 adag)
300 g kelkáposzta,
1 liter víz,
150 g burgonya,
50 g füstölt szalonna,
50 g liszt,
1 (vagy 2) tk köménymag,
1 tk őrölt fűszerpaprika,
1 cikk fokhagyma,
só (ízlés szerint).

Előkészítés: 1.) Vágjuk kockára a szalonnát. 2.) Vágjuk ki a káposzta torzsáját, majd a kelkáposztát daraboljuk nagyjából egyforma méretű 'kockákra'. A burgonyát is. 3.) Mozsárban törjük össze a köménymagot. 4.) Pucoljuk meg a fokhagymát.
Elkészítés: 1.) Tegyük fel a vizet főzni. Ha felfőtt sózzuk és dobjuk bele előbb a burgonyát, majd a kelkáposztát és legfeljebb 10 percig főzzük.  2.) Olvasszuk ki a szalonnát. 3.) Készítsük el a rántást: a.) a lisztet keverjük a forró zsírhoz b.) és pirítsuk meg. c.) Ha elértük az ún zsemleszínt, adjuk hozzá a köménymagot, és reszeljük bele a fokhagymát. Pirítsuk tovább együtt. d.) Ha érezzük a felszabadult illóolajok illatát, keverjük bele a paprikát. e.) A pirított és ízesített lisztet a főzővízzel apránként engedjük fel, állagát kis habverővel simítsuk ki arra ügyelve, hogy ne legyen csomós. 5.) A rántást öntsük a káposztára. 6.) Forraljuk fel és lassú tűzön még öt percig főzzük. 7.) Sült, karikára vágott kolbásszal és kenyérrel szoktuk ízlésesen tálalni.
rantas_kelkap_fozelek.jpgA viszontlátásra!kelkaposzta_fozelek.JPG

 

Fotó: Gombos Levente

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr9812407213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bouquet 2017.04.07. 11:52:47

Az egyik kedvenc főzelékem, csak én inkább a zöld részét kedvelem. A másik, hogy soha nem főzöm a leveleket, hanem a szalonnán pirítom. Felteszem a kockára vágott szalonnát, majd folyamatosan dobálom a lábosba a frissen mosott és kézzel szaggatott leveleket. A nagy eret kivágom, pár szelet kolbász is megy bele, meg persze kömény. Aztán egy gyenge rántás, felengedés, krumpli kis főzés és kész.
Ha jól látom a krumpli kimaradt a receptedből.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.04.07. 13:52:25

@bouquet: jól láttad :) de már benne van. köszi!

Rwindx 2017.04.08. 00:33:37

A főzelékek általában ott vannak elkúrva, nem kicsit, hanem nagyon, hogy liszttel sűrítik be, a pokol pedig ott kezdődik, amikor ezt el is túlozzák. A főzelékek többségét be lehet sűríteni saját magával.

Nekem amúgy a sárgaborsófőzelék a kedvencem, a másik megosztó, de természetesen lisztes rántás nélkül.

A képen azért jól néz ki azzal a sok kolbászkarikával.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2017.04.08. 01:02:44

Ez már inkább kelkáposzta pörkölt. Ennyi köménytől és fűszerpaprikától én kirohanok a világból (a WC felé). De legalább bors nem került bele.

cardiobascuralis 2017.04.08. 03:45:22

A kelkáposzta főzelék úgy készül, hogy sokat lógunk magyaróráról, és ezért nem tanulunk meg helyesen írni.
Ilyen étel ugyanis nincs.

Olyan van, hogy kelkáposzta-főzelék.

Ahogy füstölt szalonna zsír sincs. Füstöltszalonna-zsír van.

Aki hülye az íráshoz, miért akar mindenáron írni?

beme1 2017.04.08. 04:47:27

Ez Laci bácsi reloaded? Mert a kelkáposzta főzelék zöld, nem pedig piros, mivel egyáltalán nem kell bele őrölt paprika. Ilyen szar recepttel kár kábítani a népet.

Tökönrúgott Feleségek 2017.04.08. 06:56:01

@beme1: Én nem fogalmaznék ilyen sarkosan, de az biztos, hogy én is imádom a kelkáp főzeléket, viszont a következők nem valók bele szerintem: füstölt szalonna (még elmegy, de túl markáns az íze ide), kolbász, pirospaprika??? . Még azon is gondolkodtam, ha előbb rakom bele a krumplit (én fordítva szoktam), nem fog szétfőni, mire a kelkáp is jó lesz?

Hajdu Imre Sarospatak 2017.04.08. 07:30:11

@cardiobascuralis: egy hozzászólás pedig úgy készül, hogy szüleink hiába tanítottak jómodorra, azt sajnos felnőtt korunkban nem sikerül napi gyakorlattá tenni. úgyhogy nem ártana tréningezned. mindkét esetben lehet igazad, de előbbi jobban tetszik külön írva, a kötőjeles alakokat pedig kerülöm.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.04.08. 07:31:34

@Tökönrúgott Feleségek: A kolbász nem bele megy, hanem feltét. A többi meg ízlés dolga.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.04.08. 07:33:41

@Rwindx: Én szeretem a rántással vagy habarással készülteket. A kelkáposzta főzelékhez pedig kifejezetten jár a rántás. Így szerettem meg, és szerintem rajtam kívül sokan mások is.

skeewiff 2017.04.08. 08:17:14

@beme1: Biztos jó dolog nyilvánosan égetni magad ilyen hülyeséggel?

@cardiobascuralis: Tekintve, hogy te egyértelműen hülye vagy az íráshoz, ezért megkérdem, hogy miért akarsz mindenáron írni?

Amúgy tetszik a recept, de ennyi szalonnából biztos lesz annyi zsír, mint a képen van?

bandigyerek 2017.04.08. 08:38:44

Mi a szar ez? Mert ennyi paprikával meg köménnyel nem kelkáposztafőzelék, az tuti...

Hajdu Imre Sarospatak 2017.04.08. 08:42:49

@skeewiff: a meglátás jó, ez nyolc adagos.

Célkereszt 2017.04.08. 08:43:58

@bonebear: Erre gondoltam én is. Kicsit ez a főzelék el van kurva. Nem kicsit, nagyon.
És a torzsát is meg kell főzni! Olyan mint a főtt krumpli. Kár kihagyni belőle.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.04.08. 08:46:50

@Célkereszt: Főzd, ha szereted, ebben senki nem tud megakadályozni.

kasztor 2017.04.08. 08:59:49

A főzelékek és levesek rántással való sűrítése ízlés kérdése.
A piruló liszt színe, valamint a benne pirított hagyma, fokhagyma, szemes fűszerek, stb. sokféle ízvariációt kínálnak.
Lehet nem szeretni, de azt mondani, hogy az nem jó nekem nem szimpatikus.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.04.08. 10:31:15

@Célkereszt: ehhez kívánok erőt egészséget és kitartást.

élhetetlen 2017.04.08. 11:31:17

Én is nagyon szeretem, ma is az van, csak egy kicsit más ízű. Nem szeretem sem a fokhagymát, sem a köményt, úgyhogy a fűszer az egy fél marék morzsolt majoranna. Nagyon finom.

prunoki 2017.04.24. 17:24:31

fejben megfőztem, finom lehet. Hétvégén teszünk egy próbát.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.05.07. 11:22:21

Én nagyon szeretem, de itthon tiltott étel. :)
Viszont szoktam frankfurti levest csinálni, ami tulképp egy híg kelkápszta-főzeklék virslivel és tejföllel. Akármennyit be tudok tolni belőle.

PiperPerabo 2017.05.31. 15:41:13

Vége a dalnak? Sajnálnám.

Hajdu Imre Sarospatak 2017.05.31. 16:29:14

@PiperPerabo: kedves vagy, jólesik, hogy megkérdezted. :) Többrétű a dolog. Egyrészt, nehéz egyeztetni az időpontokat Leventével, másrészt pedig kedvem sem nagyon van. Itt van félig megírva megírva vagy 10 recept, meg a firenzei út második része is, de nehezen szánom rá magam, hogy korrektúrázzam és közzétegyem. Aztán nyárára visszautasíthatatlan ajánlatot kaptam egy étteremtől, mi lenne ha a szezonban én főznék nekik. Így a jövő héten biztosan lesz még egy cikk, és meglátom, hogy utána hogy megy majd, de szeptemberig lesz mire fognom, ha nem írok semmit. Az ilyen kedves kérdések mindenesetre termékenyítőleg hatnak. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.06.01. 06:49:07

@Hajdu Imre, Gombos Levente: remélem, az a visszautasíthatatlan ajánlat nem egy lófej kíséretében érkezett... :)

PiperPerabo 2017.06.01. 21:56:06

@Hajdu Imre, Gombos Levente: A szakácskodás kemény munka. Sok sikert hozzá!

Morgó Muki 2017.08.28. 13:01:30

@Hajdu Imre, Gombos Levente: Még négyet kell aludni szeptemberig. :)

retard 2017.08.29. 11:40:39

@Hajdu Imre, Gombos Levente: Remélem jól sikerült a szakácskodás. Ha lehet szívesen megtudnám az étterem nevét/címét, vasárnap megérne egy kitérőt. Várom az új cikkeket.