Rakott kelkáposzta
2017. március 17. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Rakott kelkáposzta

dsc_2413.jpgHa a rakott kelkáposzta olasz (francia, spanyol, brit, stb.) lenne, mozdulni sem tudnánk a világot elborító változataitól a gasztrosznobok- és szakírók eltartott kisujjú magyarázataival az egyszerűség, összetettség, harmónia és ízvilág témakörében, külön kitérve a rizs és a ragu elkészítésének egyedül lehetséges módjára, a rétegezés mikéntjét sem feledve (lásd például a nem különösebben érdekes 'pásztor pite' indokolatlan előtérbe kerülését). A rakott kelkáposzta bármikor megállná a helyét bármilyen országbeli étterem elő- vagy főételeként is, de menzán és önkiszolgáló éttermeken kívül nem találkozhatunk vele. Pedig milyen jó lenne, ha az újragondolási- és értelmezési szökőár elérné a 'Rakott kelkáposzta-szigetek' partvidékét is, mert van annyira magyar, és rejlik benne annyi lehetőség, hogy fesztivált lehessen köré szervezni. "Papírra írt, aztán kihúzott szavakban is ott van a baj, hogy eszembe jutottál:" 

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók (2 adag):
~150 g kelkáposzta,

150 g főtt rizs,
100 g bacon. 
A fűszeres tejfölhöz: 
150 ml tejföl,

egy csipet só,
őrölt kömény ízlés szerint.
A raguhoz:
250 g sertés comb,

40 g füstölt szalonna,
1 kis fej vöröshagyma,
1 cikk fokhagyma,
só,
bors,
fűszerpaprika, 
őrölt kömény,
2 ek sűrített paradicsom,
150 ml csirke alaplé.

dsc_2473.jpgI. Előkészítés (káposzta): 1.) Tegyünk fel 1 liter vizet főni. 2.) A kelkáposztáról vágjuk le a kívánt mennyiségű levelet, annak pedig vágjuk ki a torzsa felőli vastag erét. 3.) Ha felfőtt a víz, sózzuk meg majd tegyük bele a leveleket, amiket 5 percig főzzünk. 4.) Szedjük ki hideg vízbe. Ha lehűlt, szűrjük le. Tegyük félre.

II. Előkészítés (rizs): Főzzünk vagy pároljunk meg 50 g rizst ahogy szoktunk. ha nem szoktunk, akkor ez a legegyszerűbb: 1.) Vegyünk elő egy decis poharat és töltsük tele rizzsel. 2.) Öntsük egy lábasba, keverjük össze egy csipet sóval. 3.) Kettő pohár vízzel főzzük fel (lefedve), majd vegyük takarékra. 4.) Ha elfőtte a vizet, zárjuk el a tüzet és tegyük félre úgy, hogy a fedőt rajta hagyjuk.

III. Előkészítés (ragu): 1.) Vágjuk apró kockára a szalonnát, olvasszuk ki a zsírját, majd szedjük ki a pörcöt (amit majd elcsipegetünk főzés közben vagy a végén díszítésre használjuk). 2.) Vágjuk apró kockára a hagymát és pirítsuk meg a szalonnazsíron. 3.) Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát. 4.) Szórjuk meg a fűszerpaprikával, borsozzuk, köményezzük. 5.) Tegyük rá a húst és nagy lángon pirítsuk 5 percig. 6.) Adjuk hozzá a paradicsomot. 7.) Apránként, két-három adagban öntsük fel az alaplével, amit mindig forraljunk vissza. 8.) Ezt végül addig csináljuk, amíg teljesen el nem fövi a levét és zsírjára nem pirul. rakott_kelkaposzta_ragu.JPGIV. Elkészítés: 1.) Vegyünk elő egy alkalmas jénait vagy tepsit vagy sütőedényt, amit 2.) a bacon szeletekkel béleljünk ki. 3.) Terítsük bele a káposzta leveleket, aztán egy réteg rizst és szintén egy réteg ragut ebben a sorrendben. Rétegenként nyomkodjuk meg, hagy tömörödjön. A húst locsoljuk meg tejföllel. 4.) Ezt a műveletet ismételjük meg még egyszer. 5.) Felülre káposzta levelek kerüljenek, amit fedjünk be bacon szeletekkel. rakott_kelkaposzta_osszerakas.JPGdsc_2735.jpg6.) 180 fokos sütőben 35-40 percig süssük. 7.) Vegyük ki, fedjük le, pihentessük 15-20 percet, majd tálaljuk ízlésesen. [A pihentetést követően kiborítottam egy tányérra és visszatettem a 200 fokos sütőbe légkeverésen, hogy az alsó szalonnaréteg is kapjon egy kis színt. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha kisebb adagot készítünk, egyébként szét fog esni borogatáskor.]  A viszontlátásra! dsc_2245.jpgrakott_kelkaposzta_talalas.JPGdsc_2412.jpgHa kérdezném, ezt mondanátok: elszakadt inged, régi kabátod nálunk találod...:

Fotó: Gombos Levente

Ha elsajátítottuk az alapreceptet, sokféleképpen készíthetjük: a.) keverjük össze a rizst és a ragut, b.) a rizst már hidegen szórjuk meg vagy keverjük össze tetszőleges mennyiségű és típusú reszelt keménysajttal (a trappista nem az), c.) készítsünk rizottót vagy rizibizit (reszelt hagymát pirítsunk meg étolajon, öntsük rá a rizst, pirítsuk fehéredésig, sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk, majd értelmezhető mennyiségű zöldborsóval keverjük össze, végül kétszeres mennyiségű vízzel felöntve fedjük le és pároljuk, míg el nem fövi a levét. Ekkor keverjük át, fedjük le és pihentessük 15 percet.). És így tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr9412323503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2017.03.17. 23:01:24

Nagyon finomnak tűnik. Egészen megéheztem! De az én ízlésem ennél SOKKAL TÖBB kellevelet kívánna. Bacont meg nem biztos, hogy tennék a tetejére. Bacon nélkül könnyebb és "nyárias"-abb az ízvilág.

Piszkos Freud 2017.03.18. 09:12:15

Túl sok benne a rizs. Inkább kelkáposztából lehetne több. Én egyébként sem szeretem, ha a rizs egy külön rétegként megjelenik, belekeverem a húsba.
A bacon egyébként szerintem is feldobja.

Piszkos Freud 2017.03.18. 09:12:55

Visszatérve a rizsre: ez így inkább rakott rizs, mint rakott kel.

vuvuvu2 2017.03.18. 09:36:05

a bacon jó ötlet és a rétegzés is. azonban a rizst össze kellene keverni a darált hússal plusz valóban több kel kellene bele. ez így tényleg inkább rakott rizs. továbbfejlesztendő recept.

vuvuvu2 2017.03.18. 09:38:45

ja, és a tejfölt elfelejteném a tetejéről. ez olyan magyar szokás hogy minden szarba tejfölt raknak meg rántást meg liszt/keményító besűrítést. minden sokkal finomabb ha nem használják ezeket az "állagjavítókat". tessék kipróbálni!

sőőtnagyonis 2017.03.18. 09:40:22

Macerás de megéri!

Szerintem a 300 g kelkáposzta jobban telít, esetleg több rétegben jobban összefogja a szeleteket.

mubarak 2017.03.18. 10:49:34

Kritizálni könnyű. A recepttel bárki ízlése szerint variálhat. Én sem pont így készítem majd el, de az ötlet kiváló.

ekat 2017.03.18. 12:57:31

Ez abszolút nem az itthon ismert rakott kelkáposzta, de ez persze nem baj, mert attól még éppen jobb is lehet. (Bár speciell nekem nagyon nem kellene bele az erős saját ízzel rendelkező bacon.)
Amúgy meg szeretem, finom. És ennyi. MInden nemzetnek vannak szimplán finom ételei, pl. a németeknek is több kelkáposztás is. Sőt, ők a fodros kelt is vadul fogyasztják.
Semmi olyan nincs benne, amitől el kellene hogy terjedjen - elégedjünk meg a goulash, Gulasch variációkkal, amik közül sok annyira variáció, hogy paprikapor és/vagy hagyma sincs benne....:D

lombozódó 2017.03.18. 13:47:36

Hát igen, enélkül nem igazi világ a mai :-)))))))) Magyar ételeket a világba, de úgy tűnik a külföldiek nyernek inkább teret / pld gyros, pizza, hamburger, stb /

zsírvezér 2017.03.19. 10:35:49

Majd egy éve-néhány hét különbséggel- pont a streetkitchen vekengett azon ,hogy a rakott kell mennyire alulértékelt étel. Ez valóban más megközelítés,szvsz nem is rossz. "Örömmel" látom ,hogy a megszokott gasztro nácik is megérkeztek.:-)
Ha esetleg lehetne ,hogy a bejegyzésekben visszaàlltok a hozzávalók listàs megjelenítésére?
Hozzávalók (2 adag):
~150 g kelkáposzta,
150 g főtt rizs,
100 g bacon.

A fűszeres tejfölhöz:
150 ml tejföl,
egy csipet só,
őrölt kömény ízlés szerint.

A raguhoz:
250 g sertés comb,
40 g füstölt szalonna,
1 kis fej vöröshagyma,
1 cikk fokhagyma,
só,
bors,
fűszerpaprika,
őrölt kömény,
2 ek sűrített paradicsom,
150 ml csirke alaplé.

Tudom ízlés kérdése,de a só, bors, paprika, kömény anyaghànyadàhoz sem lenne sértő egy konkrét érték.

Külön köszönöm,hogy hozzávalókat írtok,sok nyomorult szarzsàk ,azt hiszi a főzés olyan mint a Zsiguli drehàlàs,amennyiben hozzávalók helyett az alkatrész szót használja. Nekik bizony a k..a anyjukat:-)

motoroskonyhaja 2017.03.19. 16:07:10

Hááááát, talán ezért -sem- világhírű a magyar konyha - nem véletlenül.... ;) Rakott kel, amiben a legkevesebb a kel? Sajnos tipikus itthoni dolog: valamit illene kezdenünk a kellel, de nem tudjuk hogyan is használjuk fel (ezt nem rátok értem, hanem a hazai felhasználási szokásokra), így telenyomjuk rizzsel, hússal, ergo mindennel ami laktat és szeretjük, csak ne kelkáposztát kelljen ennünk ;) Amúgy van francia megfelelője, ami úgy kezdődik, hogy 3 kg (!) fodros kel, 8 dkg rizs... Ez teljesen más, de ugyanolyan rétegezett étel rengeteg kelkáposztával, de tudom, ez a recept az itthoni felhasználási szokásokat tükrözi, sajnos...

Hajdu Imre Sarospatak 2017.03.20. 07:23:48

@zsírvezér:
újabban szokás a megszokott ételeinkről lenézően írni vagy beszélni, általában érdemtelenül. mint például ebben az esetben is. pedig ezt így bármikor és bárhol képes vagyok megenni. az 'okosoknak' is jogok van véleményt írni, ne haragudj rájuk, ők ilyenek. :)
soha nem volt listaszerű a felsorolás, aminek esztétikai okai vannak: ha ütök egy entert, a rendszer automatikusan egy üres sornyi helyet tesz a két sor között (megcsináltam olyanra, látod, hogy miről beszélek, csak szólj ha megnézted, mert visszaállítanám... :) ) ha van megoldási javaslatod erre, szívesen listázok :)
Nehéz a só, bors és paprika mennyiségét meghatározni, de legközelebb megpróbálom.
Korábbi receptekben volt olyan rovatunk, hogy szavak, amiket nem írunk le, abban volt pár olyan, mint az alkatrész: attitűd, autentikus, avagy, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutál(is) [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, csimota, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], feeling (fíling), gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, stb. A vekeng is :)

zsírvezér 2017.03.20. 15:33:48

Üdvözlet,
Igen, megvan a joguk kétségtelen, de ultima ratio-ként nekem meg ott van a ius murmurandi :) Azontúl , hogy én tudom, hogy ha valamiről úgy gondolkozok ahogy, s erős véleményem van róla, annak alapos oka van,
ergo ha valaki máshogy gondolkozik róla, az hülye és nem tisztelem. Sok-sok apró dologról, amit valaki elkövet, kiderülhet az illető értékrendje/motivációi/ambíciói/gondolkozása/jelleme/esze. aki gondolkodásban tőlem jelentősen eltér, az hülye. mert ha nem lenne az, akkor én lennék a hülye. Ezt pedig jó okokkal valószínűtlennek tartom. Az érzelmeire alapoz a logikával szemben, ezért értelemszerűen hülye. De nem haragszom rájuk :)

Nem tudom, hogy miért most éreztem, hogy szúrja a szemem a hozzávalók listájának hiánya. Viszont a megoldás egyszerű, a lista elemeinek a végén nem entert (kocsivissza :D :D) hanem shift+entert kell ütni akkor nem lesz akkora a soremelés. Pl.:stvl.blog.hu/
A tiltott szavak listáját nagyon jó ötletnek tartom, nincs is annál idegesítőbb , mikor valaki- a jelentését tekintve-, teljesen rossz szavakat használ, izzadságszagú új hullámossággal.

A "kaja pornó" kifejezését, illetve a "pornó" bármilyen nem testnedv cserével összefüggő használatáért tudnék még súlyos fegyház büntetéseket osztogatni :D Ha rajtam múlna.

A "vekeng" szóról, a Te blogod a te tiltott szavaid listája :)

Hajdu Imre Sarospatak 2017.03.21. 08:14:13

@zsírvezér:
jó kis egzisztencialista érvek. valószínűleg sokan gondolják így, már pusztán ha másért nem, mentális önvédelemből, és szerintem tudok vele azonosulni. :)
A shift+entert köszi, mostantól így lesz. A vekengnek meg annyira nem tetszik a hangzása, hogy most is sírva írtam le.

nyisztor 2017.03.22. 13:57:45

Ifjúságom valamennyi rakottkelében - a menzaiaktól szaporánsúlyoskezü édesanyámééig - kevés volt a kel, sok a rizs.
Mint ahogy a t. Szerzöékében is.
Felnöttéválásomat saját változattal próbálom bizonyítani, amire visszatérek, mihelyst normális géphez jutok.
Addig is - mi a búbánat az a vekeng?