Török húsgombóc - köfte
2016. december 05. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Török húsgombóc - köfte

dsc_1590.jpgA köfte olyan a törököknek, mint a pörkölt nekünk. Nem azért, mert hasonlítanának egymásra, de nincs olyan étterem, ahol ne lenne étlapon és nincs olyan család, ahol ne készítenék. Rodostói változata is híres, amikor először ott jártam, azt  mondták, hogy messze földön. Nem tudom az étterem nevét, mindegy is, de fent a belvárosban egy sarki kis családi vállalkozásé lehet, és az ottani Rákóczi Múzeum vezetője, Ali Kabul megesküdött, hogy ott a legfinomabb az egész városban. Igazat mondott. Egy hónappal ezelőtt megkértem, tudná meg a receptet a tulajdonostól. A válasz három napja érkezett: "Kedves testvérem! Ne haragudj, hogy most válaszolok későn, de nagyon nehezen adták ide a receptet. Először is vegyél egy kiló darált húst, de úgy kérd, hogy darálják össze 100 gramm száraz kenyérrel, egy közepes nagyságú hagymával és két gerezd fokhagymával kétszer. Egy török teáskanál kömény port, egy török teáskanál fekete bors port ízlésed szerint sót gyúrd össze a hússal és egy éjszakát, legalább 12 órát pihentesd. Másnap jól gyúrd össze még egyszer, köfte formára igazítsd. Természetesen gillezni kéne." Ettől jobb rakenroll meg nem létezik: 

Tekirdag köfte

Hozzávalók (2 személynek): 250 g kétszer darált bárány lapocka (ha nagyon meg vagyunk szorulva, marhahúsból készítsük), 25 g zsemlemorzsa, ~50 g hagyma, egy kis cikk fokhagyma, 1/4 tk őrölt római kömény, 1/4 tk őrölt fekete bors, 1 kk só, 1 ek olíva olaj.dsc_1425.jpgElkészítés: 1.) Tegyük egy keverőtálba a húst. 2.) Nagylyukú sajtreszelőn reszeljük bele a hagymát, kislyukún pedig a fokhagymát. 3.) Adjuk hozzá a fűszereket és a zsemlemorzsát. 4.) Gyúrjuk sokáig, vagy 10 percig legalább. Össze fog állni. 5.) Tekerjük fóliába és ~12 órára tegyük hűtőbe. kofte_osszeallitas.JPG6.) Vegyük ki a hűtőszekrényből, és gyúrjuk át. 7.) Tépkedjünk le kb 40 grammos darabokat, amiből sodorjunk a gnocchinál írtak szerint nudlit. 8.) Nagyjából 5 cm hosszú kis kolbászok legyenek. 9.) Vegyük elő a grillezőt vagy a serpenyőt, forrósítsuk fel. 10.) Az 1 ek olajon süssük meg a húst (5-6 percig fog tartani). Forgassuk, hogy minden oldala szép piros legyen. koftesutes.JPGSzedjük ki és tálaljuk ízlésesen! Kenyérrel szokták enni, kísérőnek pedig csípős vagy nem csípős paprikakrémet adnak hozzá. Közelítőleg hasonlót kapnak, ha paradicsom pürét elkevernek ízlés szerinti mennyiségű erőspistával vagy csemege paprikából készült párjával, de szerintem lehet kapni ilyesmit a boltokban is. kofte_talalas.JPG

dsc_1595.jpg

Fotó: Gombos Levente

Igen, a török húsgombóc kolbász alakú. Lehet marhahúsból is készíteni, ha így teszünk nyakat vegyük. Ezt ne köftének, hanem marhahúsos köftének, vagy ilyesminek nevezzük. Birkát, viszont ne használjunk, mert át fog ütni a faggyú, és nem lesz jó. Abból pörkölt legyen. 

Jó bárányhúst ennél a barátságos embernél is vehetnek Budapesten a Ferenc körút 39-ben lévő üzletben. Sezgin Gökcen hentesboltja hétfőtől-péntekig 9-18, szombaton 9-14 óra között tart nyitva. Vasárnap zárva. Bankkártyával nem tudnak fizetni. (A húst pénzért vettem alku nélkül. Azért ajánlom, mert jó hely, nagyon jó árukészlettel és remek kiszolgálással.)  

sezgin_hentes.jpg  

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr6812014914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

funfun 2016.12.06. 08:00:32

Egy a gond, bárányhúst nem igazán kapni. Ha igen, csak speciális üzletekben, törököknél, szíreknél. És az emberben mindig ott a kérdés, mint a borjúhús esetében is, mennyire idős az állat? Bárány, vagy birka? Borjú, vagy fiatal marha? Mert egyáltalán nem mindegy.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.12.06. 08:23:42

@funfun: A vén állat húsa vörösebb, sötét, a fiatalé világos, élénk színű.

funfun 2016.12.06. 10:26:34

@Hajdu Imre, Gombos Levente: Az igaz, de a nem vén állat is több kategória. Például nem mindegy, fél éves-e a borjú (az még annak nevezhető), vagy már elmúlt 1 éves, mert akkor növendék marha. Jóval világosabb a húsa, mint a marháé, de már nem igazi borjú. Egyébként pont ezt a növendék marhát szokták piacon borjúként árulni. Jó esetben azt adnak, rossz esetben a disznóhús válik borjúvá, többszörös áron.

commando 2016.12.06. 10:46:04

@funfun: Maximálisan egyetértek. Bizony kellő rutin, tapasztalat nélkül bátor dolog bárányt, borjút és egyéb finomabb hentesárut vásárolni. A hentesek rengeteg módszert ismernek a hús " fiatalításához" sőt, adott esetben a "megvadításához" is. Egyszerű módszer a sápadt, tápos csirkénél a sáfrányos szeklice (csodaszép sárga baromfi lesz tőle), a belsőségeknél a jeges víz tehet csodát (a marhahúst is fiatalítja) és még számos mesterfogás ismert (nem akarok ötletet adni a henteseknek)