Spaghetti carbonara
2016. június 20. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Spaghetti carbonara

600_dsc_5649.jpgFolytatjuk  a 'zacskós és üveges mártás alapok nélkül könnyebb' sorozatunkat, aminek első eleme a mézes csirke volt. A spaghetti carbonara alapnak nevezett ételport a boltban lehet kapni, 26 grammot 338 forintért. A gyártó így írja le a receptet: "a csíkokra vagy kockára vágott sonkát vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a porkeveréket és a hideg tejet. Folyamatosan kevergetve újraforrástól számított 1-2 percig főzzük. Tésztával tálaljuk." Azt is írják, hogy "a séfek ebben az ételben a a füstölt szalonna és a krémes tejszín harmónikus kombinációján keresztül ragadták meg az igazi olasz carbonara szósz lényegét."  

Ne higgyenek ezeknek a séfeknek és csak akkor egyenek ilyet, ha tejszínes, szalonnás tésztát szeretnének enni pálmazsírral, búzaliszttel, tejszínporral 8,5%, keményítővel (kukorica, burgonya), sóval, szárított tojássárgával, tejcukorral, darált füstölt kenyérszalonnával 4% (füstölt kenyérszalonna, antioxidáns (rozmaringkivonatokkal), füsttel), kálium-kloriddal, zöldségfélékkel (vöröshagymapor, fokhagymapor 0,8%, piros kaliforniai paprika), cukorral, tejfehérjével, élesztőkivonattal, zöldfűszerekkel (petrezselyem 0,8%, zsálya), hidrolizált növényi fehérjével, gombával, aromákkal (tejszármazékkal) és füst aromával.  A spaghetti carbonara pedig így készül, ahogy mindjárt látják. Adagja mindennel együtt nem kerül többe 200 forintnál és 10 percet kell rááldozniuk az idejükből. Ez pedig egy szabadonfutó:

Hozzávalók 2 személynek: 2 tojás, 160 g tészta, 20 g vaj, 100 g húsos szalonna, 30 g parmezán (vagy pecorino) sajt, só, bors, 1 cikk fokhagyma (ha szeretik).600_dsc_5472.jpgElkészítés: 1.) Tegyünk fel vizet főni. 2.) Válasszuk el a tojás sárgáját a fehérjétől. Utóbbit tegyünk egy üvegbe majd a hűtőbe, jó lesz majd valamire. 3.) Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze a reszelt parmezánnal.600_tojas.jpg4.) Vágjuk kockára (vagy vékony szeletekre) a szalonnát. Az olajat hevítsük fel és a szétnyomott fokhagymát pirítsuk meg benne. Később vegyük ki. Tegyük bele a szalonnát, pirítsuk meg azt is.600_szalonna.jpg5.) Főzzük ki a tésztát a csomagoláson írt idő alatt. 6.) A meleg (és már nem forró) serpenyőben lévő szalonnára szedjük rá a tésztát (ne csurgassuk le, egy kevés főzővíz is kerüljön bele). Forgassuk össze. 7.) Keverjük hozzá a tojásos mártást (esetleg 20 gr vajat) és jó alaposan rázzuk, keverjük, ameddig szép krémes mártást nem látunk, ami egyenletesen bevonja a tészta szálait. 8.) Tálaljuk ízlésesen. A viszontlátásra!600_tojaskeveres.jpg600_dsc_5636.jpg

  

Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutál(is) [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], kulináris, macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, tunkol, ubisali, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem. Rovatunk frissül.

600_dsc_5643.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr848813992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemi90 2016.06.21. 08:24:46

Elindult a nyáltermelésem rendesen. Kipróbálom. Már csak találnom kell valahol ilyen jóképű szalonnát. Nem lesz könnyű.

schr62 2016.06.21. 08:25:29

ócska vacak, magyar finomabb, csak a taljánok malymolása....
talán van tojásos nokedli és hasonlók, de azt már nem ismerik csak a küfődi cuccot....

Armaros 2016.06.21. 08:50:54

@schr62: Ehhez a hozzászóláshoz csak gratulálni tudok. Szerintem ismét fuss neki az általános iskola első osztályának. Jót tenne.

schr62 2016.06.21. 09:01:43

amaros-nagyon okos...........
cak az étel és csak..........
mindeggy..........

Six 2016.06.21. 09:11:11

végre egy carbonara recept, amiben nincs tejszín meg gépsonka...
amúgy brutál sok őrölt bors kell bele, elvégre "carbonara" (="szénégető")

Six 2016.06.21. 09:13:38

@schr62: miért lenne ócska? olasz klasszikus. vagy azért ócska vacak, mert nem magyar?

szmoker (Homo Trollicus) 2016.06.21. 09:19:36

@schr62: bonyolult? ennél nem sok egyszerűbb recept van - talán a margarinos kenyér parizerrel, az olyan jó magyaros, proli, neked való.

schr62 2016.06.21. 09:21:59

sulyos ha valakki nem megy tudni fözni..........stupido......

alapos 2016.06.21. 10:11:01

@schr62: sulyos te vanni lenni. idiot

Morgó Muki 2016.06.21. 10:27:54

Pont így! Tökéletes!

dreamhotep 2016.06.21. 10:37:16

én a fehérjét is belerakom, vajat semmiképpen

GöTi 2016.06.21. 11:05:27

Kezdőket is jól eligazító, ügyesen fényképezett leírás.
Meglepett a közbeiktatott nyelvészkedés. Ám, ha már homár - légyszíves grófmentesítsd a hozzávalók listáját.

Ironhide 2016.06.21. 11:47:42

Ha jobban hiszek más receptnek és aszerint is szoktam csinálni, akkor hasaalja vagy tokaszalonna.
Illetve csak pecorino sajttal. Még technikailag azt is hozzátenném, hogy miért is óvatosan a forró szalonnával, hogy összekeverésnél a forróság ne rántottát csináljon a tojásból.
Megjegyzés:2 tojást írsz, a képen a tálban miért van 3?

szombuda 2016.06.21. 12:32:11

Korrekt :) én is sárgájával csinálom de egy dél olasz shef azt mondta hogy az egész tojást bele kell rakni... Kipróbáltam de úgy nagyon rántottás lett az íze és nem volt annyira harmonikus a sajttal. Mindenesetre a legjobb tészta :)

Rendíthetetlen Álamkatona 2016.06.21. 13:32:48

Én pont így szoktam csinálni, csak az a baj, hogy nagyon sűrűn, a család már néha kiakad.
A Maiden számokért külön köszönet. (Különös véletlen, pont tegnap hallottam a Transylvaniát egy nyilvános helyen...)

Apátok_mi 2016.06.21. 14:14:24

Csak egy építő jellegű kritika. Zárójelbe lett téve, hogy ne forró serpenyőbe tegyük a tojást. Megmondom őszintén, hogy első olvasásra fel sem tűnt a dolog. A szerző helyében én óriási betűkkel írnám ki, hogy: VÁRJ amíg kicsit lehűl a serpenyő, különben rántottás tésztát ehetsz pupák :)

ka_TARZI_s 2016.06.21. 15:02:16

Jómagam gyakran csinálok carbonarát, és kb. én is az itt leírtak szerint. Amit máshogy:

- én olivával csinálom, bár tudom, hogy északolaszban vajjal szokták. Szeritnem olivával karakteresebb.

- a fokhagymát nem kell sajnálni, mehet bele 2-4 gerezd is /fő, és én nem is veszem ki a serpenyőből

- ált. kolozsvári szalonnát használok, vagy ha nincs, kockázott bacont. Sajtból szvsz bármelyik füstölt kemény vagy félkemény fajta megteszi

- én akkor kezdem el főzni a tésztát és pirítani a szalonna/hagyma kettőst amikor elkezd forrni a víz.

- csak félig főzöm ki a tésztát, ezután átszedem a serpenyőbe 2dl főzővízzel együtt, és ott főzöm tovább a szalonnával együtt kb. amíg el nem forr a víz. Így a tésztába picit belefő a szalonna és a fokhagyma íze.

- ekkor leveszem a cuccot a tűzhelyről, és azonnal hozzáadom a felvert egész tojást teszek és alaposan elkavarom a tésztával - ha gyorsan csinálom, elvileg le sem ér a serpenyő aljáig. Még sosem tapasztaltam rántottásodást.

- a (sok) borsot és a lereszelt sajtot csak ezután - vagyis külön - keverem hozzá, mert ha a tojással együtt tenném, elég sok bors és tojás ragadna a tálka falához. Esetleg még öntök hozzá pici olívát.

Frissen kell fogyasztani pl. egy jó korsó sör társaságában:)

FONTOS: mielőtt feltöritek a tojást, alaposan mossátok meg a héját, még ha bolti is.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.21. 15:08:15

@Rendíthetetlen Álamkatona: Az első lemez az örök kedvenc. :) Jó öreg Paul kár, hogy korán elhunyt.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.21. 15:11:28

@Ironhide: Négy van benne, csak az egyik szétfolyt. :) Igaz, nálam nagyobb rajongója nemigen van a bármilyen (romano, toscano, siciliano) pecorinonak, szívesebben is használnám, de mifelénk Magyarországon elég nehézkes a beszerzése, ezért is írtam csak zárójelben.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.21. 15:13:04

@GöTi: köszi szépen, kedves vagy. :) szerintem mértékegységek rövidítése után nem kell pont (ha erre gondolsz), bár ha igen, cáfolj és javítom.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.21. 15:16:18

@szombuda: én sem szeretem egész tojással ezek miatt. :)

Piszkos Freud 2016.06.21. 16:07:38

Szerintem csak pecorinoval az igazi, bár ha nincs, én is parmezánnal pótolom. Egész tojást használok és nem éreztem még rántottásnak. Szerintem a kolozsvári szalonna (általában) nagyon erősen füstölt ízű, és nem helyettesíti jól a panchettát. Akkor inkább császárszalonna és csak kevés kolozsvári (fűszerként). Szerintem sem érdemes puhára főzni a tésztát a vízben, finomabb, ha a szalonnán puhul véglegesre.

Anyád a baráthal 2016.06.21. 16:09:47

Milyen hülyeség a rusztikus, autentikus vagy kulináris szavakat egy kategóriába tenni ilyenekkel, mint az ínycsiklandó, rágcsa vagy rettyen?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.06.21. 17:16:51

Jöhetek kotnyeleskedni? :) Esküszöm, azt, hogy petrezselyem, fel se vetem...
A recept kiváló, bár mondjuk nem mentes olyan bulvárelemektől, mint a "mindösszesen 10 percet kell rászánnunk", de sebaj.
A legfőbb kifogásom amúgy, hogy - bár benne van a leírásban, hogy nem forró már a serpenyő, de még a tűzhelyen van (persze lehet, hogy alatta már nem megy a gáz), így viszont szinte biztos a kudarc. A másik, amit kicsit eltérő módon szoktam csinálni, az az, hogy a tésztát kifejezetten kevés vízben teszem fel főni és nem főzöm készre, csak úgy kétharmadig (mondjuk a 8 perces Barillát 5-6 percig), aztán beleszedem a serpenyőbe és felöntöm annyi főzőlével, hogy kétharmadáig érjen a tésztának. Így főzöm készre, ha esetleg még nem elég puha a tészta, hozzáteszek egy kis főzőlét. A végére maradjon benne jó 2-3 evőkanálnyi lé. Ekkor szigorúan leveszem a tűzről egy deszkára, átkeverem még egyszer, és utána öntöm rá a tojást (amibe teszek parmezánt ÉS pecorinót is), de nem az összeset, tartogatok a legvégére is egy marékkal. A tojással alaposan összekevergetem, nekem végül sokkal krémesebb, bővebb rajta a cucc.
Persze ipari mennyiségű bors meg rá és a végén a maradék sajt...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.06.21. 17:19:01

Hopsz, csomó hozzászólást nem mutatott, amikor írtam a sajátomat... :)

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.21. 18:29:09

@Before:
Kezdtem megsértődni, hogy eddig nem jöttél. :)
1. Gondolkodtam rajta pedig.
2. Megfigyeltem, hogy ilyeket kell írni, hogy az emberek örüljenek.
3. A gázt már régen elzártam. Kisvártatva beírom. :)
Szerintem a cacio e pepe piroskockas.blog.hu/2015/08/29/egyunk_borsot_es_sajtot_spaghetti_cacio_e_pepe
esetén indokolt a félig főtt tészta, itt nem biztos, de hát, ki hogy szereti. Nem bánom én, csak ne tejszínnel. A többi esküszöm, hogy részletkérdés.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.06.21. 19:54:00

@Hajdu Imre, Gombos Levente: Hát, nyilván indokoltabb, hiszen abban nincs tojás, ami szépen összehúzza, muszáj keményítővel becuccolni. De én azt nem is csinálom sose, csak a carbonarat, annak is nagyon jól áll, nem csak az állag, de az íze miatt is.

GöTi 2016.06.21. 20:54:08

@Hajdu Imre, Gombos Levente:
A gramm jele egy g betű - a gr az már geróf :)
A mértékegység neve után tényleg nem kell pont.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.21. 21:01:07

@GöTi: hát jó, javítom, de nem túl nagy meggyőződéssel. :) amikor egy életet élsz le abban a hitben, hogy valamit jól tudsz és kiderül, hogy mégsem. kg, cm, mm, dl, ml, dkg (dag - így még soha nem láttam leírva). mind több betűs, errefel megjelenik itt az a gé. megáll az eszem. :) annyit engedj meg, hogy a többi receptben utólag ne javítsam....

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.21. 21:05:17

@szemi90:
semmi különös az a szalonna, csak arra figyelj, hogy ne legyen nagyon füstös. valaki írta korábban, hogy tokaszalonna vagy pancetta lenne a legjobb, de ezeket nemigen lehet nálunk kapni, így marad a húsos szalonna.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.21. 21:50:13

@Before:
Egyébként - most, hogy belegondoltam - a petrezselyem, meggyőződésem szerint nagyon apróra vágva és nem ipari mennyiségben, a végén lazán belekeverve, vagy a borssal együtt csak úgy megszórva egészen biztosan jól illene hozzá.

Csak Norris 2016.06.21. 22:21:45

@schr62: Ta a vattacukrot is bicskäval eszed...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.06.22. 03:57:47

@Hajdu Imre, Gombos Levente: remélem, aztán bevetted a gyógyszert... ;)

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.22. 06:56:51

@Before:
Nem kellett. Legközelebb úgy főzöm. Majd beszámolok. :)

Anyád a baráthal 2016.06.22. 08:55:54

@Hajdu Imre, Gombos Levente:
l: liter
m: méter
V: volt
A: amper
g: gram
Ezek mind egy betűsek. A görög eredetű mega/kilo/deka/centi/mili stb. osztó/szorzó előtétek miatt lesz csak 2 betűs. A gr-tól persze nem lesz rosszabb a carbonara, nemúgy, mint a tejszíntől (egyébként a tejszíntől sem rosszabb lesz, hanem egyszerűen nem carbonara) -, de egy másik blogon hasonlóan lehetne miatta ekézni, mint itt a tejszín miatt.

Az én szememben egy "autentikusan elkészített rusztikus" étel nem rosszabb az 5gr sónál.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.22. 09:04:19

@Anyád a baráthal:
Egyrészt, sóhoz soha nem írok mennyiséget, másrészt pedig az autentikusan 'elkészített rusztikus étel' nagyjából a fogalmazási készség és a meglévő szókészlet hiányát mutatja.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.09.12. 18:11:24

@szemi90:
Az újpesti tescoban vettem. még mielőtt bemennél van egy füstölt húsos. :)