Cannolo siciliano
2016. április 10. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Cannolo siciliano

600_dsc_1719_1000.jpgAz egymillió sütemény közül kétségkívül az egyik leginkább népszerű itáliai édességről van szó, amit minden olasz cukrászdában (amit ott pasticceriának neveznek), megtalálhatunk. A krém könnyű, sem vajra, sem pedig egyéb zsíros hozzávalóra nincs szükség, a cső, amibe töltik, ropogós. Mostanában kezdtem összeírni, hogy milyen szavakat nem fogok leírni soha. Ilyenek vannak a listán: brutális [a 'nagyon finom' fokozásaként, gondolom valamiféle szuper legfelső fok: finom, nagyon finom, brutális], ízvilág, ízharmónia, érkezik [mármint az alapanyag az ételbe], rottyan, pörzs, textúra. Gondolom, bővül még a sor. Ez csak azért jutott eszembe, mert a cannolo siciliano nagyon finom. Meglátják.

Ahhoz, azonban, hogy Magyarországon is el tudjuk készíteni, előkészületekre van szükség. Egyrészt ricottát nem minden boltban árulnak, másrészt pedig a tészta formázására használt csövet is be kell szerezni, mert elvileg úgynevezett habroló formázóval is kiváltható, de nyújtsa fel a kezét, akinek van otthon olyanja, arról nem is beszélve, hogy azon kívül, hogy henger alakú, nem is hasonlít a most szükséges célszerszámra. Én innen rendeltem, két nap alatt megérkezett. Minél többet vegyenek, szerintem legalább kilencet, mert egyébként az életüket elunják nyújtás és sütés közben. Meg is rendelhetik a tésztát, ha gondolják, de szerintem úgy drága lesz, és meg sem tudják, hogyan készül. A canolli csövek elállnak két-három hetet is, így ha van ráérő idejük süssék ki, tegyék egy staniclibe, utána már csak meg kell tölteni. Mivel viszonylag sok időt kell a konyhában tölteni a csövek elkészítése okán, ez a lemez pont elég lesz arra az időre. Hallgassanak fagottot, hallgassanak barokk zenét. Megéri.  

A tésztához 300 g liszt, 20 g porcukor, 20 g sertészsír (én vajat használtam, mert nem volt kedvem megvenni fél kiló zsírt a 20 g végett), 1 tk kakaópor, 0,5 tk fahéj, 0,5 tk őrölt kávé, csipet só, 160 ml száraz fehérbor fog kelleni. Szicíliában Marsala nevű likőrbort használnak, de úgy tűnik, hogy közmegegyezés van arról, hogy más éghajlaton, ahol kevésbé törekednek a tradíciók megtartására, jó lesz a száraz fehérbor. És tényleg. Ebből a mennyiségből 28 darab cső lesz. Azt azért hozzáteszem, hogy egy ültő helyében kettőnél, háromnál többet nemigen bír megenni egy felnőtt ember. 600_dsc_1309_1000.jpgA krém elkészítésével kezdjük: 500 g ricotta, ízlés szerint (ez nekem 120 g-ot jelent) porcukor, fél narancs reszelt héja, 100 g aprított kandírozott gyümölcs. Szicíliában kicsire vágott csokit tesznek bele. Mi is megtehetjük, de akkor a gyümölcsöket hagyjuk ki.600_dsc_1313_1000.jpgHabverővel keverjük simára a ricottát, szitáljuk hozzá a porcukrot. Ha habosra kevertük, reszeljük bele a narancshéjat és újabb keverés után mehet bele a kandírozott gyümölcs. Nekem földieper és sárgadinnye volt itthon. Tegyük hűtőbe. 600_krem.jpgA szokásos módon tésztát gyúrunk a fent írtakból: a lisztet először a porcukorral, a kakóval, a kávéval, a fahéjjal és a sóval egy villával elkeverjük, hozzáadjuk a bort és még mindig a villával kevergetjük. Nem tudjuk megúszni, hogy a kezünket használjuk. Amikor a folyadék már nem látszik, kezdjük el gyúrni először az edényben, és ha szépen összeállt, tegyük ki a belisztezett deszkára és ott folytassuk. Látni fogjuk, hogy mikor jó, de nagyjából öt perc elég lesz. Tekerjük fóliába, és tegyük hűtőbe.600_teszta.jpgVegyük elő a felszerelést. A nyújtógép jó szolgálatot tesz, de természetesen sodrófát is használhatunk, és a sokat emlegetett csöveket is megmutatom végre, amik összenyomhatóak, így könnyen lejön róluk a megsült tészta. 600_dsc_1452_1000.jpgNegyed óra, húsz perc után vegyük elő a tésztát, vágjuk négyfelé. A másik hármat becsomagolva tegyük vissza a hidegre. Ha sodrófát használunk és szekérderéknyi csövünk van, akkor nem szükséges darabolgatni, egyben is elintézhetjük. Fontos, hogy legfeljebb 2 mm-esre nyújtsuk. Fogjunk egy 8 cm széles poharat, és szaggassunk köröket. Az én kedvencem, amit tavaly kaptam születésnapomra, liliomos. Egy ilyen gombócból hat kör lesz, és a maradék, amit félreteszünk és a többivel együtt újabb négyet fog kiadni. Sodrófával nyújtsuk meg, hogy ovális legyen.600_nyujtas.jpgA csöveket az első adag előtt zsírozzuk meg, és tekerjük rá a tésztát. A ráhajtást alaposan kenjük be tojásfehérjével (én az ujjammal szoktam, mert gyorsabb mint ecsettel) és nyomjuk össze a felületeket. Ez kulcsfontosságú. Ha elspórolják vagy nem kellően alaposak, sütéskor szét fog nyílni. 600_tekeres.jpg600_dsc_1541_1000.jpgTegyünk fel vagy 800 ml jó minőségű étolajat egy kisebb fazékban, hogy jól elmerüljön benne a tészta. Azért ne spóroljanak az olajon, mert lehet ugyan olcsóbbat kapni, de azt egy használat után lehet vinni a benzinkútra újrahasznosíttatni, míg mondjuk a sima Vénuszt már a negyedik adaghoz használom (kihűtöm, leszűröm, visszaöntöm a flakonba). Nagyjából 170 fokosra hevítsük és 2-2,5 perc alatt megsül a tésztánk. Egyszerre hármat süssünk, hogy ne hűtse le az olajat, és sűrűn nézzük az órát, hogy mikor telik le a két perc. Ha szép aranysárga, vegyük ki egy papírtörlős tányérra.   600_sutes_4.jpgAmíg kinyújtjuk a következő adag tésztát kihűl, és simán le tudjuk húzni, csak nyomjuk össze a csövet.  600_dsc_1596_1000.jpgHa végre elkészültünk (hat csővel ez nagyjából másfél óra lesz, tegyük egymásra, vagy egymás mellé és gyönyörködjünk benne. A lenti képen előre azt tettem, amelyiket slendrián módon kentem be tojásfehérjével. Meg is látszik. 600_dsc_1656.jpgMostantól kezdve már csak szórakozás következik, ha a mosogatást nem számítjuk. Amióta ingyenes használatra megkaptuk a szelektív sárga kukákat, mindet műanyagot elmosok, kiöblítek vagy bárhogyan megtisztítok, és kéthetente felajánlom újrahasznosításra. Így jártam a reszelt mozzarellás zacskóval is, és azt használtam habzsáknak. Máskor is azt fogom.600_dsc_1663_1000.jpgVegyük elő a krémet a hűtőből, töltsük habzsákba (kanállal is vacakolhatunk, de minek), és töltögessük meg a cannelokat.600_toltes_1.jpg Vágjunk durvára 50 g pisztáciát és a cannolok végeit mártsuk bele. Nem találtam sózatlan pisztáciát sehol, mandula pedig volt itthon, így azt használtam. Végül szórjunk rá kevés porcukrot és tálaljuk úgy. 600_dsc_1687_1000.jpgHa kész vagyunk, tegyük hűtőbe, hogy a sült tészta valamelyest magába szívja a krémet és 20 perc után kezdjük megenni. Egyszerre csak annyit töltsünk meg, amennyit várhatóan megeszünk, mert töltelék egy idő után ellágyítja a tésztát, ami csökkenti az élvezeti értékét.  
600_dsc_1711_1000.jpg

100 gramm tápértéke 245 kalória (fehérje 5,63, szénhidrát 33,13, zsír 9,14 gr).

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr808506004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cs 2016.04.11. 15:05:36

Ezekkel a (dél)olasz, olajban sütött édességekkel egy problémám van. Frissen biztos nagyon finomak, csak így nehezen jut hozzá az ember. Az olajban sült tésztának meg nem tesz jót az idő, sokat veszít az élvezeti értékéből, s mivel nekem még a helyszínen is csak ilyenhez volt szerencsém, mindig pislogva nézem, hogy miért vannak oda az emberek cannoloért és társaiért.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.04.11. 15:43:31

@Cs: Úgy látszik, én frissen ettem, mert mindig nagyon ízlett. Igaz, a két vége kandírozott narancskockákkal volt díszítve, ezért nekem úgy tetszik.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.04.11. 17:03:14

@Cs: Készítsd el, attól frissebbet nem találsz :) Azt hiszem írtam, hogy frissen töltsétek be a tölteléket , mert átázik a tészta, úgy pedig tényleg nem túl jó az összhatás. Nekem akkor ezek szerint szerencsém volt, általában jó kaptam, viszont érdekes, hogy pont a taorminai nem ízlett különösebben.

reszelo 2016.04.11. 17:39:33

Harom hete ettem ilyet eloszor Firenze turistakkal tomott belvarosaban. Ahogy beleharaptam, teljesen ontudatlanul megalltam azbutcan, fejemet az egnek forditottam es egy elkepeszto kiteljesedes lett urra az erzekszerveimen. Par pillanat volt az egesz de mikor kinyitottam a szemem, lattam, hogy feltunt masoknak is, s latva mit eszek, kerdezte valaki: ilyen finom? Bolintottam, elernyedt mosollyal, majd az uriember bement a cukraszdaba venni egyet.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.04.11. 18:40:29

@reszelo: Ismerős érzés :) én Rómában ettem ilyet először, a Capitolium lépcsőjétől nem messze lévő kis cukrászdában. Firenze, hm... ne is mondd, hátha eljutok még egyszer.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.04.11. 18:41:16

@borzash: Kicsit hasonlít igen. Kár, hogy abbahagytad, jó kis bejegyzések vannak...

Parajpuding 2016.04.11. 19:14:59

Ez baromi jó süti. Viszont ennyit nem fogok vele tökölni.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.04.11. 19:18:34

@Parajpuding: Kár, mert megéri. Ha a kisült tésztát elteszed, két hét múlva is felhasználhatod. Az íze és az állaga is megmarad. Ünnepi süti ez, évente egyszer kétszer simán megéri elkészíteni.

tantum verde 3 2016.04.11. 20:38:13

PasticceriÁnak, hosszú á-val, mert a szóvégi a, e, o a magyarban nyúlik, idegen szavak ragozásakor is.
Egyébként meg lehet kapni a Ferenciek terén a buszmegállóban a Pest felé menő oldalon lévő szicíliai cukrászdában, eredeti szicíliai a cukrász. Nem olcsó, 300 Ft körül van, de legalább nem kell vele 3 órát tökölni.

tantum verde 3 2016.04.11. 20:38:50

@Hajdu Imre, Gombos Levente:
Szerintem lehet kapni olasz boltokban Pesten is.

tantum verde 3 2016.04.11. 20:41:44

A tészta egyébként a magyar csörögefánkhoz hasonlít ízre és állagra is.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.04.11. 20:54:45

@tantum verde 3: Sem ízben, sem állagban nem hasonlít rá, az összetevői közül csak a liszt, a zsír és a vaj stimmel. Vegyél a Ferenciek terén, senki nem akadályozhat meg benne.

tantum verde 3 2016.04.11. 21:09:56

@Hajdu Imre, Gombos Levente:
Pedig de. És veszek is. :-)
(Csörögefánkba NEM teszünk vajat.)

Hajdu Imre Sarospatak 2016.04.11. 21:14:16

@tantum verde 3: Mármint, hogy ti nem tesztek vajat bele. Deal!
Egészségedre. Nekem maradt szombatról cannolóm (!) és ricottám is, úgyhogy nem kell kiadnom 300 forintot (plusz 13 000 benzinköltség). :)

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.04.11. 21:57:43

a világ legjobb desszertje, mi minden héten megyünk cannolizni itt Máltán :)

postakocsi 2016.04.11. 22:15:29

Ha nincs Marsala, fele fehér bor, fele rum. :)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2016.04.11. 23:01:31

@Hajdu Imre, Gombos Levente: á, bármikor eszembe juthat valami, van is betárazva, de nem szeretem erőltetni.

tantum verde 3 2016.04.12. 01:16:16

@Hajdu Imre, Gombos Levente:
Ja, hogy nem mindenki Budapesten lakik, aki hozzáfér a nethez?
Teringettét! :-)

tantum verde 3 2016.04.12. 01:17:20

@Hajdu Imre, Gombos Levente:
Ja, és egészségedre. Kicsit azért irigykedem. :-)
És persze, csakis frissen töltve jó.

tantum verde 3 2016.04.12. 14:14:51

@Hajdu Imre, Gombos Levente:
Hát ha 13 ezer a benzinköltség, akkor lehet, hogy most kihagynám, de köszi a meghívást! :-)
(Arról nem is beszélve, hogy nem is igazán tudnám, merre induljak, bár gondolom, ne Finnország felé.)

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.04.12. 16:08:41

@Hajdu Imre, Gombos Levente: Igen, szerencsére nagyon sok szicíliai menekült ide, nyitottak kis kávézókat, éttermeket, pasticceriakat

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.04.13. 13:42:19

@Hajdu Imre, Gombos Levente: csak annyit, hogy a hét bármelyik napján ehetünk autentikus szicíliai ételeket, aminek nagyon örülünk

Hajdu Imre Sarospatak 2016.04.13. 16:28:48

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo:
értem a szarkazmust, de nem értek egyet a konkrét mondanivalójával a cannolo siciliano kapcsán.
süssek inkább túrós palacsintát? azt is szeretem. :)

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.04.14. 09:38:32

@Hajdu Imre, Gombos Levente: he? szarkazmus? hol? nem kellene minden bokorban ellenseget latni.

noanoa 2016.06.29. 22:42:32

Anyám! Ezt de megkóstolnám! Ilyet még sehol se láttam.
De megcsinálni nem fogom. Túlságosan maceriózus.

Hajdu Imre Sarospatak 2016.06.30. 04:26:35

@noanoa: :) maceriózus :) én azért tennék a helyedben egy próbát. nem hetente kell elkészíteni. szicíliában hagyományosan karácsonyi édesség, de mivel nagyon finom, így vált belőle utcai kaja. ezzel csak azt akarom mondani, hogy évente egyszer vagy kétszer bőven megéri a fáradságot. Azt hiszem írom is, hogy a csöveket akár egy-két héttel előtte is megsütheted, mert eláll. ha van csöved, amire a tésztát feltekerd, nem is olyan vészes, hidd el.

PHE 2018.09.28. 16:37:18

Szuper, ezt keresem mióta Szicíliából hazajöttem. Köszönöm.
A scaccia siciliana receptjét nem tudja véletlenül? Csak olaszul találtam a neten.

Hajdu Imre Sarospatak 2018.09.29. 18:28:41

@PHE: Örülök, hogy örömet szereztem. :) Október elején nyílik az éttermünk Százhalombattán, ahol velbettük az étlapra. Szeretettel várjuk egy ajándék cannolora 10-e után! :)

PHE 2018.09.29. 18:58:53

Nagyon köszönöm. Nem igen járok arra, de ha majd egyszer eljutok, emlékeztetem.( Egyébként egri vagyok és Sárospatakon végeztem.)
Üdvözlöm!