Csirkés szendvics
2015. szeptember 26. írta: Hajdu Imre Sarospatak

Csirkés szendvics

A címet azelőtt adtam, hogy összeszámoltam volna, de nem javítom ki, mert így jobban hangzik. 1400 egy kiló csirkemell. Ha veszünk egy felet, az nagyjából 350 Ft, négy zsemléhez elég. Ha drága zsemlét veszünk, mint én most, az nyolcvan forint. Egy paradicsom 50, 25 gr szósz 20, egy levél saláta pedig legyen egy tízes. Egy zsemle nyersanyagára (85+80+25+20+10) 220 forint lesz. Menjen még hozzá a különféle tűzhelyhasználatból keletkező rezsiköltség, mondjuk egy ötvenes, az én munkadíjamat valamilyen okból most nem számolom fel, és meg is érkeztünk 270 Ft-hoz meg 450 kalóriához.Nagyjából huszonöt perc. Egyél kettőt és boldog lesz életed folyása.dsc_4803_1000.jpg1.) 25 gr vajon és 2 evőkanál oliván körbepirítom a húst, de előtte só, bors. 2.) 200 fokos sütőbe tolom serpenyővel együtt (akinek bakelit nyelű serpenyője van, ne tegye, hanem rakja át egy kis tepsibe az egészet). Nagyjából negyed órát sütöm, közben ötpercenként meglocsom a zsiradékkal. Így fog kinézni:dsc_4796_1000.jpg3.) Kiveszem, pihentetem mondjuk 5 percig, majd éles késsel szeletelem. Így, ni:dsc_4798_1000.jpg4.) A serpenyőben megpirítom a kettévágott zsemléket...dsc_4785_1000.jpg5.) ...közben 50 gr majonézt egy evőkanál worchester szósszal és egy csapott evőkanál kristálycukorral kikeverek, ebből lesz a szósz. Megkenem a zsemlék mindkét felét, és a továbbiakban úgy teszek, mint bárki más, aki szendvicset készít: ráteszem a salátát, a húst, a paradicsomot és így tovább majd összeborítom, ahogy az ilyenkor kell:dsc_4806_1000.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroskockas.blog.hu/api/trackback/id/tr87837268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2015.09.27. 10:36:18

Nagyon guszta.

Kicsit béna a fogalmazás: '1400 egy kiló csirkemell. Ha veszünk egy felet, az nagyjából 350 Ft, négy zsemléhez elég' - fél mit veszünk? 1400 fele 350?

paKard4 2015.09.27. 10:48:49

@Willkommenskultur: Ha már láttál csirkemellet akkor ez annyira nem bonyolult. 1400/kg. 1 mell nem 1kg. A fele meg még kevesebb.

Hajdu Imre Sarospatak 2015.09.27. 10:52:38

@Willkommenskultur: Tulajdonképpen igazad van, én sem szeretem a felületes fogalmazást. :) Egy csirkemell kb fél kiló. Annak a felét, tehát egy negyed csirkemellet használjunk. Köszönöm az észrevételt. :)

sebi77 2015.09.27. 11:00:00

Ekkora adag húst inkább serpenyőben, vagy szendvicssütőben érdemes. Vagy még egyszerűbb abból a 350-ből felvágottat venni (esetleg rá kell dobni még egy százast, cserébe nincs rezsidémon költség).

Hajdu Imre Sarospatak 2015.09.27. 11:07:21

@sebi77: Százféle elkészítési módja lehet. Ez az egyik. így szaftos marad a belseje, amíg ha serpenyőben sütöd csíkokra vágva (szoktam úgy is, de így sokkal finomabb) könnyen kiszáradhat. A szendvics sütőben is kb ennyi elkészíteni egyébként. A rezsiköltséget nem tudod megspórolni. A felvágottas megjegyzésnek itt nincs létjogosultsága. :)

v4l4ki 2015.09.27. 11:41:12

Ezt még a jövőhéten ki fogom próbálni! Köszönöm az ötletet!

motoroskonyhaja 2015.09.27. 12:11:21

Kimondottan tetszik a poszt! ;)
Persze ebben a szendvicsben -számomra- semmi új nincs, de a megközelítés, a huncutság a fogalmazásban és az, hogy arra törekszik valaki, hogy ne szemetet (felvágott, vaj- és szendvicskrémek, stb.) nyomjon az arcába, hanem normális kaját dobjon össze szendvicsként, mindenképpen elismerésre méltó! Gratula, csak így tovább! ;)

Hajdu Imre Sarospatak 2015.09.27. 12:19:27

@motoroskonyhaja: Köszi! :) Nem mondom, hogy minden nap ilyet sütök és azt sem, hogy nincs normálisnak tűnő marhaparizer a hűtőmben, de azért hetente egyszer ebédre előfordul.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2015.09.27. 12:56:00

@sebi77: Nem az volt a lényeg, hogy az ipari húshulladékból és vegyszerekből álló felvágott helyett javasolja a blogger a rendes húst?

bElannaTorres 2015.09.27. 13:03:33

nagyon nyami, köszi az ötletet

csepke 2015.09.27. 13:23:18

@motoroskonyhaja: igen, csak akkor a csapott evőkanál cukor agyoncsapja az egész egészséges étzkezés köré szőtt dolgot

Hajdu Imre Sarospatak 2015.09.27. 13:26:06

@csepke: én szeretem a cukrot. nem tesz rosszat neki. egyébként, ha sütit sütök, mindig a felét teszem bele a írtaknak.

vajlégy 2015.09.27. 13:37:55

Hú köszi, kipróbálom! Imádom a csirkesültes szendvicset!

sebesbal 2015.09.27. 14:02:04

Kb. ennyiért vehetsz pulykamell sonkát, az nem hulladék.

Parajpuding 2015.09.27. 14:33:59

@Willkommenskultur: Okoska, egy csirkemell nem minden esetben 1 kiló súlyú, az 1400.-Ft pedig 1kg -ra vonatkozik. Ha még most sem lenne világos, akkor mondjuk a cikkírónál 1/2 kg súlyú volt egy egész csirkemell, azaz 700.-Ft, tehát a fél csirkemell mondjuk 250 gramm, azaz 350.-Ft.
Nehéz a matek mi?

motoroskonyhaja 2015.09.27. 15:15:31

@csepke: 1 evőkanál cukor? Egy kávéskanál kb 15 kcal-t tartalmaz. Akkor mennyi is ez egy evőkanálra vetítve? 90-100 kcal? Annyi, amennyi egy kisebb adag snack vagy chips kalória-tartalma (kb. 1 maréknyi ;) )
Egy finom -és normális- worchester szószt viszont illik ellensúlyozni.... ;)

Hajdu Imre Sarospatak 2015.09.27. 15:27:11

@motoroskonyhaja: én is csak ember vagyok, a lustaságaimmal együtt. :)

5why1h 2015.09.27. 19:33:40

Én már 3 hónapja hasonlóan étkezem. Rengeteg csirkemellet fogyasztok. A mérleg is mutatja mennyire érdemes elhagyni a ki tudja mit tartalmzó szendvicskrémeket és felvágottakat.

csíra 2015.09.27. 23:46:14

Mi van azzal a szendvicssütővel? Azzal 'grillezed' a csirkemellet? Vagy nem értem.

inebhedj - szerintem 2015.09.28. 08:17:24

Hozzá kéne számolni a tejet (esetleg fokhagymát), amibe beáztatjuk a csirkemellet sütés előtt pár órára, mert bár trendi csizmatalpat enni, de kevéssé finom (lásd kép a szeletelésről).