2016. okt 12.

Alap sülthúsok: flekken és cigánypecsenye

írta: Blue Lemon
Alap sülthúsok: flekken és cigánypecsenye

dsc_4676.jpgA hirtelen sült húsok családjának tagjait nem a sütési mód, hanem az ízesítés különbözteti meg egymástól. A korábban tárgyalt lacipecsenye ízét a só és bors mellett vöröshagyma és kevés fokhagyma adja. Közeli rokona a flekken tulajdonképpen gyűjtőnév, és a bárhogyan fűszerezett, de zsírban sütött szeletelt húsokat nevezzük így. Alapváltozatát sóval, borssal és fűszerpaprikával készítjük. A cigánypecsenyét ezek mellett ipari mennyiségű zúzott fokhagymával szokás bedörzsölni, füstölt szalonna zsírján sütni és sült szalonnával tálalni. A bogaras-rovaros mondást ezek alapján átalakítva elmondhatjuk, hogy minden cigánypecsenye flekken, de nem minden flekken cigánypecsenye. És így tovább. A swing pedig New Orleansban született.

A lacipecsenye ismeretében egyszerű dolgunk lesz, hiszen a flekken majdnem olyan, mint a lacipecsenye, a cigánypecsenye pedig kis híján flekken. Mindkettőt rostlapon jó sütni, de ha nincs, vagy tél van, vagy ilyesmi, a szokásos serpenyőnk tökéletesnek fog bizonyulni.

Flekken

Hozzávalók (1 személynek): 1 szelet (~150 g) tarja, só, bors, fűszerpaprika, 20 g zsír a sütéshez, 50 ml alaplé.dsc_4506.jpgElőkészítés: 1.) Vágjuk le a húst a csontról (az jó lesz levesnek). 2.) Kloffoljuk meg egy kicsit. 3.) Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk.flekken_elokeszites.JPGElkészítés: 1.) Forrósítsuk fel a zsírt és tegyük bele a szeletet. 2.) Süssük 2 percig az egyik oldalát, majd a másikat is ugyanaddig. Hagyjuk békén. 3.) Öntsük rá a forró alaplevet, fedjük le, majd 2,5 percig süssük az egyik, majd a másik oldalát is.flekken_sutes.JPGdsc_4758.jpgTálaljuk ízlésesen! Például krumplipürével.flekken_talalas.JPGdsc_4776.jpgdsc_4803.jpg

Cigánypecsenye

Hozzávalók (1 személyre): 1 szelet (~150 g) tarja, 30 g füstölt szalonna só, bors, fűszerpaprika, 1 nagy cikk fokhagyma, 10 g zsír. dsc_4502.jpgElőkészítés: 1.) Készítsünk pácot: a.) reszeljük le a fokhagymát, b.) olvasszuk fel a zsírt, c.) a borsot, a sót, a paprikát, a zsírt és a fokhagymát keverjük össze. 2.) Szedjük le a húst a csontról (jó lesz levesnek) és vágjuk le a szeletet, kloffoljuk meg (a folyamatot fent elég szemléletesen demonstráltam, így annak megismétlésétől eltekintek). 2.) Kenjük be a páccal a hús mindkét oldalát. Tegyük zárható edénybe és legalább 2 órára hagyjuk magára. Ne tegyük hűtőbe, a friss hús ennyi idő alatt nem romlik meg, és szobahőmérsékleten jó sütni. cigany_elokeszites.JPG3.) Vágjuk fel a szalonna szelet(eke)t úgynevezett kakastaréjba, süssük ki és vegyük ki a visszamaradt zsírból.szalonna.JPGAz elkészítést pedig már tudjuk: oldalanként 2 percig süssük, öntsük rá a forró alaplevet, fedjük le és 2,5 percig süssük a húst oldalanként.ciganypecsenye_sutes.JPGdsc_4644.jpgTálaljuk ízlésesen! Sült krumplival szokták és mindjárt jelentősége lesz a szalonna akkurátus felvágásának. A húsra szedjünk egy kevés pecsenyelevet, szórjuk meg fűszarpaprikával. A sült szalonnát pedig helyezzük el a tetején, de előtte a végeit mártsuk szintén paprikába.  ciganypecsenye_talalas.JPG

A hirtelen sült húsokat sertéstarjából készítjük. A húst ki kell kloffolni egy kicsit. Ez meglazítja a rostokat, hamarabb átsül, ugyanakkor semmilyen negatív hatással nincs a hús állagára. A kiszáradás veszélye akkor állna fenn, ha a megadott időn túl sütnék. A flekken (Pethő, 1994.), a cigánypecsenye és a lacipecsenye is frissensült. Ne készítsünk többet, csak amennyit megeszünk. A cigánypecsenye eredete nem túl régi, valószínűleg a szocialista korszak konyhai fejleménye (lásd pl. Oriskó, 2005.). Neve nem a népcsoport hagyományos ételére, hanem az étel színére utalhat. Ha ezt a háromféle húst magabiztosan el tudjuk készíteni, megnyugodhatunk, és akár mustáros, mézes, mézes-mustáros, meg a jó ég tudja mennyi pácot is kitalálhatunk. Hálás, mert pillanatok alatt juthatunk sikerélményhez. Legyünk találékonyak! A szakirodalom nagyjából 5-5 perc oldalankénti zsírban sütést javasol lefedés és alaplé nélkül, de az a rosszabb megoldás és erre csak akkor jönnek rá, ha mindkettőt kipróbálják. Kalandra fel! 

 

dsc_4689.jpgdsc_4692.jpg

Fotó: Gombos Levente

 

 

Szólj hozzá

magyar zsír fokhagyma sertés bors flekken tarja alaplé cigánypecsenye fűszerpaprika füstölt szalonna