2016. aug 24.

Rántott gomba sokféle töltelékkel

írta: Blue Lemon
Rántott gomba sokféle töltelékkel

dsc_4054.jpgŐszintén szólva, így ránézve elég egyszerű étel ez, és ez a az érzés akkor is így marad, amikor készül. Hamar megvan, mártás sem kell hozzá különösebben, mert az a gombában van és csak arra vár, hogy felvágjuk. Szóval, ha gombát akarnak rántani, szerintem így tegyék. Ha jól emlékszem a juhtúrós változata ételkészítési tétel is volt, de ettől függetlenül az a jó benne, hogy olyan tölteléket tesznek bele, amilyet csak akarnak. A lényeg, hogy valami kenhető és viszonylag sűrűbb állagú töltelék legyen, hogy ne nagyon folyjon ki (nem fog, ha kétszer panírozzák, mint a rántott sajtot).dsc_3840.jpgHozzávalók 3 főre: 12 fej közepes vagy nagy fej csiperke gomba. Liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz. Mindenféle sajtok, tejtermékek és (zöld)fűszerek a töltelékhez. Most négyfélét kevertem be. Van itt juhtúrós-kapros (30 g juhtúró, 10 gr mascarpone, őrölt fehér bors, kapor). Aztán pecorino romanós-snidlinges (30 g pecorino, 10 g ricotta, snidling, őrölt fehér bors). Parmezános-spenótos (30 gr ricotta, 15 g parmezán, 10 g apróra vágott spenót, őrölt fehér bors). Kecskesajtos (30 g lágy  kecskesajt, 15 g ricotta, 10 g ruccola, őrölt fehér bors). A köret pedig kockára vágott sült burgonya lesz egy kevés petrezselyemel: 600 g burgonya, vaj, petrezselyem zöld, só.         

Elkészítés: 1.) Vágjuk kockára a burgonyát és kissé sózott vízben főzzük meg félig. Szűrjük le, hűtsük ki. 2.) Húzzuk le a gomba héját, vágjuk ki a törzsét. 3.) Keverjük össze a tölteléket. 4.) Töltsük meg a gombát, hogy színeljen a töltelék.  toltes.JPG5.) Panírozzuk be a töltött gombákat úgy, mint a rántott sajtnál: liszt-tojás-prézli-tojás-prézli. Tegyük fagyasztóba 10 percre vagy hűtőbe 20-ra. panir.JPG6.) 2 ek olíva olajon és 50 g vajon tegyük fel pirulni a burgonyát. Nagyjából egy időben fog elkészülni a gombával. 7.) Hevítsünk vagy fél liter étolajat egy kisebb fazékban (vagy bármiben, amiben általában erre szoktunk használni. A lényeg, hogy a gomba ne érje az edény alját.) kb 150 fokosra, majd vegyük takarékra. 8.) Tegyünk pár fej gombát az olajba a töltelékes résszel felfelé. 9.) nagyjából két perc után nézzük meg és ha szép piros, fordítsuk meg. 10.) A másik oldalát is süssük ameddig szép színe nem lesz. ha véletlenül kilyukadna, vegyük ki (nem hiszem, hogy ki fog, de sosem lehet tudni...). 11.) Szedjük papírtörlőre. 12.) Néha kavargassuk meg a burgonyát. Ha kész, apróra vágott petrezselyemmel és sóval szórjuk meg. Ha a félig főtt és kihűlt burgonyát pirítjuk meg, tökéletes állagú lesz a köret: kívül ropogós, belül krémes.         

Tálaljuk ízlésesen! A viszontlátásra!dsc_4050.jpgdsc_4051.jpgdsc_4057.jpg

Szólj hozzá

magyar spenót tojás gomba mascarpone ricotta parmezán kecskesajt vaj kapor liszt juhtúró snidling zsemlemorzsa sült krumpli ruccola fehér bors csiperke gomba pecorino romano töltött gomba petrezselyem zöld