2016. jún 30.

Borsos tokány

írta: Blue Lemon
Borsos tokány

600_dsc_6067.jpgAz 'ételek, amit sokan kevernek össze a brassóival' gyűjteményének úgynevezett zászlóshajója. Mert a tokány olyan, mint a brassói, csak teljesen más. Olyan, mint a pörkölt, de csak szőrmentén. A borsos pedig a százféle tokány alapja. Ha ez tudjuk, mindet tudjuk. Erdélyi: zsír helyett füstölt szalonna (a pörcöt tálaláskor tegyük vissza) fűszerként kakukkfüvet is tegyünk bele. Gombás: a kész tokányt keverjük össze pirított gombával és habarjuk be tejföllel. Hentes: használjunk hozzá füstölt sonkát, és ha elkészült, mustárral savanyítsuk. Mészáros: hagymás zsíron pirított virslit adjunk hozzá. Csikós: kevés fűszerpaprikát is keverjük bele, a végén pedig habarjuk be. Debreceni: karikára vágott debreceni kolbászt főzzünk hozzá a vége felé. Ajánlom ez ügyben Fehér Béla tanulmányát. És így tovább...  

Hozzávalók 2 főre: 400 g marha felsál, 40 g zsír, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 0,5 liter alaplé, 20 g sűrített paradicsom, 0,5 dl száraz fehérbor, só, őrölt bors. Ha sós az alaplé, nem kell bele külön só.600_dsc_5728.jpgElőkészítés: 1.) A hagymát metéljük apróra, a fokhagymát szeleteljük vékonyra. 3.) A húst vágjuk vékony csíkokra úgy, mint itt. 4.) Mindent készítsünk ki. Ez nagyon fontos! Elkészítés: 1.) Olvasszuk fel a zsírt. 2.) Mérsékelt tűzön pirítsuk a hagymát. 3.) Ha kezd színe lenni, tegyük bele a fokhagymát, pár percig pirítsuk együtt. 4.) Ha a fokhagyma is színesedik, öntsük fel fél deci alaplével és pirítsuk vissza. 5.) Forgassuk bele a húst.600_hagyma.jpg6.) Vegyük nagy lángra. 7.) Addig pároljuk a húst, ameddig kifehéredik. Borsozzuk bőven. Ha szükséges, most sózzuk. 8.) Továbbra is nagy lángon főzve várjuk meg, amíg elfövi a saját levét. 600_hus.jpg9.) Öntsük fel 150 ml alaplével. Keverjük el, vegyük takarékra, fedjük le és 20 perc múlva nézzünk rá, hogy elfogyott-e róla a nedvesség. 10.) Öntsük fel, fedjük le, 20 perc... 11.) 10.) Öntsük fel, fedjük le, 20 perc... 12.) Most már majdnem kész. Ha nem volt túl vén a marha, majdnem ehetőre párolódott, pirult a hús. 13.) Keverjük el benne a sűrített paradicsomot, nagy lángon pirítsuk össze. 600_hus2.jpg14.) Most már a sűrűség végleges beállítása következik. Öntsük fel a borral, kevés forralás után a maradék alaplével. Még egy utolsó forralás, és ahogy szeretjük, olyan sűrűre redukáljuk. 600_hus3.jpg15.) Tésztával, sós krumplival vagy rizzsel szokták tálalni, de én jobban szeretem a burgonyás tésztát, ezért petrezselymes nudlit (amit gnocchinak is nevezhetnek, úgy szeretnék) javaslok leginkább. Tálaljuk ízlésesen! A viszontlátásra! 600_dsc_6046.jpg

Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, avagy, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutál(is) [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, csimota, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], kulináris, macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, tunkol, ubisali, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem. Rovatunk frissül.

600_dsc_6066.jpg

A tokány attól lesz az, ami, és az elején írt brassóihoz vagy pörkölthöz nem hasonlatos, mert a folyadékot apránként öntjük hozzá, és mindig zsírjára sütjük, mielőtt újabb adag alaplevével felöntenénk. Jó szaftos legyen a végén, de ne vizes, hanem tartalmas és sűrű. Igen, lehet sertéscombból is készíteni és lehet alaplé helyett vízzel is hígítani. A sertéshús hamarabb megfő, de nem lesz olyan finom, mint marhából. Azt javaslom, hogy először ezt a receptet próbálják ki és gyakorolják be, csak utána kezdjenek kalandozni új földrészek felé.        

600_dsc_6062.jpg600_dsc_6056.jpg

Szólj hozzá

burgonya magyar vöröshagyma víz fokhagyma sertés nudli gnocchi pulp fiction sűrített paradicsom őrölt bors sertés comb csirke alaplé petrezselyem zöld száraz fehérbor marha alaplé marha felsál