2016. jún 20.

Spaghetti carbonara

írta: Blue Lemon
Spaghetti carbonara

600_dsc_5649.jpgFolytatjuk  a 'zacskós és üveges mártás alapok nélkül könnyebb' sorozatunkat, aminek első eleme a mézes csirke volt. A spaghetti carbonara alapnak nevezett ételport a boltban lehet kapni, 26 grammot 338 forintért. A gyártó így írja le a receptet: "a csíkokra vagy kockára vágott sonkát vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a porkeveréket és a hideg tejet. Folyamatosan kevergetve újraforrástól számított 1-2 percig főzzük. Tésztával tálaljuk." Azt is írják, hogy "a séfek ebben az ételben a a füstölt szalonna és a krémes tejszín harmónikus kombinációján keresztül ragadták meg az igazi olasz carbonara szósz lényegét."  

Ne higgyenek ezeknek a séfeknek és csak akkor egyenek ilyet, ha tejszínes, szalonnás tésztát szeretnének enni pálmazsírral, búzaliszttel, tejszínporral 8,5%, keményítővel (kukorica, burgonya), sóval, szárított tojássárgával, tejcukorral, darált füstölt kenyérszalonnával 4% (füstölt kenyérszalonna, antioxidáns (rozmaringkivonatokkal), füsttel), kálium-kloriddal, zöldségfélékkel (vöröshagymapor, fokhagymapor 0,8%, piros kaliforniai paprika), cukorral, tejfehérjével, élesztőkivonattal, zöldfűszerekkel (petrezselyem 0,8%, zsálya), hidrolizált növényi fehérjével, gombával, aromákkal (tejszármazékkal) és füst aromával.  A spaghetti carbonara pedig így készül, ahogy mindjárt látják. Adagja mindennel együtt nem kerül többe 200 forintnál és 10 percet kell rááldozniuk az idejükből. Ez pedig egy szabadonfutó:

Hozzávalók 2 személynek: 2 tojás, 160 g tészta, 20 g vaj, 100 g húsos szalonna, 30 g parmezán (vagy pecorino) sajt, só, bors, 1 cikk fokhagyma (ha szeretik).600_dsc_5472.jpgElkészítés: 1.) Tegyünk fel vizet főni. 2.) Válasszuk el a tojás sárgáját a fehérjétől. Utóbbit tegyünk egy üvegbe majd a hűtőbe, jó lesz majd valamire. 3.) Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze a reszelt parmezánnal.600_tojas.jpg4.) Vágjuk kockára (vagy vékony szeletekre) a szalonnát. Az olajat hevítsük fel és a szétnyomott fokhagymát pirítsuk meg benne. Később vegyük ki. Tegyük bele a szalonnát, pirítsuk meg azt is.600_szalonna.jpg5.) Főzzük ki a tésztát a csomagoláson írt idő alatt. 6.) A meleg (és már nem forró) serpenyőben lévő szalonnára szedjük rá a tésztát (ne csurgassuk le, egy kevés főzővíz is kerüljön bele). Forgassuk össze. 7.) Keverjük hozzá a tojásos mártást (esetleg 20 gr vajat) és jó alaposan rázzuk, keverjük, ameddig szép krémes mártást nem látunk, ami egyenletesen bevonja a tészta szálait. 8.) Tálaljuk ízlésesen. A viszontlátásra!600_tojaskeveres.jpg600_dsc_5636.jpg

  

Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutál(is) [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], kulináris, macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, tunkol, ubisali, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem. Rovatunk frissül.

600_dsc_5643.jpg

 

Szólj hozzá

olasz fokhagyma tészta bors spaghetti parmezán sajt pecorino sajt húsos szalonna spaghetti carbonara