2016. máj 27.

Szicíliai húsgombóc

írta: Blue Lemon
Szicíliai húsgombóc

600_dsc_3892.jpgMinden országnak van legalább egy húsgombóc receptje. Itália ebben is más, mert ott minden tartomány, talán minden város és falu külön elgondolás szerint készíti. Ez most szicíliai. Finom.

Hozzávalók a mártáshoz: 1 ek olíva olaj, 1 cikk fokhagyma, 1 db 400 gr-os hámozottparadicsom konzerv (vagy ugyanannyi paradicsom, vagy egy doboz sűrített paradicsom), 100 ml vörösbor, 500 ml marha alaplé, só, bors, 1 ek kristálycukor.

Hozzávalók a gombóchoz: 500 gr marha lapocka vagy comb, 150 gr juhsajt - ez most pecorino siciliano (ha nehéz vagy lehetetlen a környéken beszerezni, használjunk juhtúrót), egy csokor petrezselyem zöld, 1 tojás, két zöldhagyma szára vagy snidling, só, bors.600_dsc_3611.jpgMártás: 1.) Nyomjuk szét vagy vágjuk apróra a fokhagymát, futtassuk meg az olíván. 2.) Turmixoljuk össze a paradicsomot, öntsük a fokhagymás olajra. 3.) Borsozzuk, cukrozzuk, oreganozzuk. 4.) Főzzük fel és öntsük hozzá az alaplevet. 5.) Főzzük fel és öntsük hozzá a vörösbort. 6.) Főzzük fel. Ha szükséges, sózzuk. 7.) Vegyük takarékra és fedő nélkül főzzük. Mire a gombócok elkészülnek, mártás sűrűségű lesz.600_szosz.jpgGombóc: 1.) Vágjuk apróra a petrezselyem zöldet és a hagymaszárat. 2.) Reszeljük le a sajtot. 3.) Üssük a húsra a tojást, és adjuk hozzá a zöldeket a sajttal együtt. 4.) Sózzuk, borsozzuk, gyúrjuk össze.600_gyuras.jpg5.) Készítsük el a húsgolyókat és tegyük szép sorokba egymás mellé. 600_gomboc.jpg600_dsc_3758.jpg6.) Egy serpenyőben hevítsünk fel 2 ek olíva olajat és tegyük bele a gombócokat. Süssük körbe, ameddig szép színe lesz. 600_sutes_1.jpg7.) Szedjük közvetlenül az eddigre besűrűsödött paradicsom szószba. Öntsük hozzá a visszamaradt zsiradékot. 8.) Főzzük fel. 9.) Fedjük le, zárjuk el a lángot. 600_kiszedes.jpgFőzzünk hozzá széles metéltet, azzal a legfinomabb. Még jobb, ha magunk gyúrjuk. Tálaljuk ízlésesen, vagy hogy szeretnénk. Ez a mennyiség 3-4 embernek lesz elég. A viszontlátásra!
600_dsc_3878.jpg

Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutális [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], kulináris, macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, tunkol, ubisali, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem. Rovatunk frissül.

600_dsc_3894.jpg 

600_eves.jpg

Szólj hozzá

olasz marha fokhagyma pecorino bors vörös bor oregano zöldhagyma húsgombóc sűrített paradicsom olíva olaj polpette marha hús paradicsom konzerv petrezselyem zöld szicíliai húsgombóc pecorino siciliano marha alaplé polpette al sugo