2016. máj 22.

Túrógombóc (tejfölös eperrel)

írta: Blue Lemon
Túrógombóc (tejfölös eperrel)

600_dsc_3545.jpgHa a búzadara, a tojás és a túró mennyiségét megtartjuk, könnyű, nem széteső gombócokat készíthetünk. Általában: bármekkora adagot főzünk, a búzadara aránya az összes túrómennyiséghez képest ne haladja meg a 15%-ot, és negyed kiló túrónként 1 tojást használjunk. Ez két főnek elég. 600_hozzavalok_turogomboc.jpgHa tehetik, ne csak ezt, de az egész lemezt hallgassák meg. Megéri. 

1.) A gombóc hozzávalóit alaposan keverjük össze, takarjuk le, és tegyük hűtőbe legalább fél órára, de annál jobb, minél tovább dagad a gríz. 2.) Az epret turmixoljuk össze a tejföllel és a porcukorral majd szűrjük le, ha akarjuk. Tegyük hűtőbe ezt is. 600_hozzavalok_elokeszitese.jpgOlvasszuk meg a vajat, oldjuk fel benne a kristálycukrot, keverjük hozzá a zsemlemorzsát és közepes lángon pirítsuk meg ne túl sötétre. Folyton keverjük, mert könnyen odakozmál. Akkor lesz jó, ha morzsálódóssá vált.  A vajat ne helyettesítsük semmivel, sem margarinnal, sem pedig étolajjal.600_prezli.jpgTegyünk fel egy fazékban vizet főni. Vegyük elő a tésztát a hűtőből és formázzunk nagyjából egyenlő méretű gombócokat. Takarosan tegyük egy vágódeszkára.600_gomboc_1.jpgA főzővíz mellé készítsük oda a pirított zsemlemorzsát és egy üres tálat. Ha felfőtt a víz, sózzuk és tegyük bele a gombócokat. Fedjük le. Ne menjünk sehova! Ha újra felfőtt, vegyük le a fedőt és kis- vagy közepes lángon főzzük. Időközben feljönnek a víz színére, de ekkor nem lesz kész, még nagyjából öt perc fog kelleni. Látni fogjuk, jól megdagadnak majd. Vegyünk ki egyet és vágjuk ketté. nézzük meg, megfőttek-e. Akkor igen, ha nem folyós a közepe. Egy szűrőkanállal szedjük közvetlenül a zsemlemorzsára és óvatosan forgassuk meg benne a gombócokat. Finoman bánjunk vele, mert így frissen könnyen széteshet. 600_fozes.jpgSzedjük tálba. Akár innen is vehetünk a tányérunkba, de szépen is tálalhatjuk. 600_dsc_3533.jpg

A szokásnak megfelelően porcukros tejföllel tálaljuk. Ilyenkor, az eper érésének idején tehetünk egy kísérletet a gyümölcs bevonására is. Gyakorlati  vizsgán a tétel szerint eperrel kell megtölteni a gombócot, de szerintem annak nem sok értelme van. A tejfölös eperturmix jobb, és tálaláskor tegyünk a tányérra pár szem epret. A pirított zsemlemorzsából mindig többet készítsenek, mint amennyi a forgatáshoz kell, mert az étel alapvető kiegészítője, semmit nem ér nélküle. A viszontlátásra!600_dsc_3586.jpg600_eves_1.jpg

Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutális [az étel], chips [a ropogósra sült bármire], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], kulináris, macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, tunkol, ubisali, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem. Rovatunk frissül.

 

Szólj hozzá

tojás édesség túró tejföl eper kristálycukor vaj piramis zsemlemorzsa búzadara porcukor