200 g lisztből, 2 tojásból, 3 dl tejből, 1 dl szódavízből 16 db 150 mm-es palacsintánk lesz. Úgy tanultuk, hogy a tejet összekeverjük a tojásokkal és a sóval (ha édes palacsintát készítünk tegyünk bele 1 ek kristálycukrot is), a végén pedig a szódával állítjuk be a végleges sűrűséget. Akkor sem lesz baj, ha megfordítjuk a sorrendet és a liszttel elkeverjük a tojást, majd a tejet, végül a vizet. Tehát úgy süssünk palacsintát, ahogy szoktunk. Olajat palacsintánként öntsünk a serpenyőbe. Jobb lesz így, mint ha a tésztába kevernék. Ez pedig egy varázsfuvola:
Készítsünk elő egy mártásos lábast, 1 ek olíva olajat, 20 g vajat, egy evőkanál reszelt tormát, 80 g füstölt húst, 0,5 ek lisztet, ízlés szerinti törött borsot, 350 ml tejszínt, sót. Ebből lesz a mártás sűrűségű töltelék. Lisztet feltétlenül használjunk, mert a tejszín sűrítése most kevés lesz, testes mártást főzzük így: a.) Az olajban olvasszuk fel a vajat. b.) Tegyük rá az apró kockára vágott sonkát, pirítsuk. c.) Szórjuk meg a liszttel, megint pirítsuk. d.) Öntsük fel a tejszínnel, forraljuk be. e.) Keverjük el benne a tormát, sózzuk, ha kell. f.) Hűtsük.
Vegyük elő a palacsintákat, töltsük meg (mindegyikre egy evőkanállal kenjünk), tekerjük fel és tegyük szép sorban egymás mellé. Panírozzuk be a szokásos módon. Mindegy, hogy milyen zsemlemorzsát használunk, leginkább olyat, amilyen van otthon. Ízlés dolga. Legyünk hamar túl rajta, utálatos egy dolog.Bő olajban süssük ki, csöpögtessük le, szedjük papírtörlőre, tálaljuk egy kupacban, és mindenki szed a tálról. Előétel. Köret nem kell hozzá, mert van benne tészta, mártás, minden. Az összhatás kedvéért tálalhatjuk tányéron, szépen. Például zöldhagyma ágyon. Az volt itthon, a Pennyben vettem 89-ért csomóját. A viszontlátásra! A fehér pötty a tetején tejföl. Bemutatom János urat, most érkezik:
Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutális [az étel], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem.