2016. máj 05.

Sonkás palacsinta

írta: Blue Lemon
Sonkás palacsinta

600_dsc_2557_1000.jpg200 g lisztből, 2 tojásból, 3 dl tejből, 1 dl szódavízből 16 db 150 mm-es palacsintánk lesz. Úgy tanultuk, hogy a tejet összekeverjük a tojásokkal és a sóval (ha édes palacsintát készítünk tegyünk bele 1 ek kristálycukrot is), a végén pedig a szódával állítjuk be a végleges sűrűséget. Akkor sem lesz baj, ha megfordítjuk a sorrendet és a liszttel elkeverjük a tojást, majd a tejet, végül a vizet. Tehát úgy süssünk palacsintát, ahogy szoktunk. Olajat palacsintánként öntsünk a serpenyőbe. Jobb lesz így, mint ha a tésztába kevernék. Ez pedig egy varázsfuvola:

Készítsünk elő egy mártásos lábast, 1 ek olíva olajat, 20 g vajat, egy evőkanál reszelt tormát, 80 g füstölt húst, 0,5 ek lisztet, ízlés szerinti törött borsot, 350 ml tejszínt, sót. 600_dsc_2291_1000.jpgEbből lesz a mártás sűrűségű töltelék. Lisztet feltétlenül használjunk, mert a tejszín sűrítése most kevés lesz, testes mártást főzzük így: a.) Az olajban olvasszuk fel a vajat. b.) Tegyük rá az apró kockára vágott sonkát, pirítsuk. c.) Szórjuk meg a liszttel, megint pirítsuk. d.) Öntsük fel a tejszínnel, forraljuk be. e.) Keverjük el benne a tormát, sózzuk, ha kell. f.) Hűtsük.   600_tormas_martas.jpg
Vegyük elő a palacsintákat, töltsük meg (mindegyikre egy evőkanállal kenjünk), tekerjük fel és tegyük szép sorban egymás mellé. 600_dsc_2331_1000.jpg600_feltekeres.jpg600_dsc_2382_1000.jpgPanírozzuk be a szokásos módon. Mindegy, hogy milyen zsemlemorzsát használunk, leginkább olyat, amilyen van otthon. Ízlés dolga. Legyünk hamar túl rajta, utálatos egy dolog.600_panirozas.jpgBő olajban süssük ki, csöpögtessük le, szedjük papírtörlőre, tálaljuk egy kupacban, és mindenki szed a tálról. Előétel. Köret nem kell hozzá, mert van benne tészta, mártás, minden.   600_sutes_2.jpgAz összhatás kedvéért tálalhatjuk tányéron, szépen. Például zöldhagyma ágyon. Az volt itthon, a Pennyben vettem 89-ért csomóját. A viszontlátásra! 600_dsc_2507_1000.jpgA fehér pötty a tetején tejföl. 600_dsc_2529_1000.jpgBemutatom János urat, most érkezik: 

Szavak és kifejezések, amiket nem írunk le és nem használunk: attitűd, autentikus, 'belecsap(ni) a lecsóba', blog(ger), brutális [az étel], (rá)cuppan, dögös, 'egyszerű, de nagyszerű', érkezik [alapanyag az ételbe], gasztro, gyerkőc, 'indul a mandula', '(az) internet népe', ínycsiklandó, ízharmónia, ízélmény, ízvilág, kence [mint mártás], kombó, könnyed [olyan értelemben, hogy nem nehéz], macera, mártogatós, 'minden földi jó', nass, nasi, összedob [ételt], összességében, pihe-puha, pörzs- [réteg, anyag], praktika, rágcsa, rakottas, rittyen(t), rottyan, rusztikus, pikáns, (fel)spéciz, (túl)spiráz, szuvid(ál), textúra, (fel)turbóz, truváj, úgymond, üdvöske, vekeng. És többnyire ezeket sem.

Szólj hozzá

magyar tej tojás palacsinta tejszín tészta liszt zsemlemorzsa torma szódavíz étolaj sós palacsinta füstölt tarja füstölt sonka reszelt torma ecetes reszelt torma