2015. júl 30.

Gombás rizottó

írta: Blue Lemon
Gombás rizottó

dsc_9148_1000.jpgAmikor a rántott csirkéről írtam, említettem, hogy a csirkecomb csontját és bőrét csirke alapléhez használjuk, ami most jól fog jönni.  dsc_9046_1000_v.jpgHozzávalók: Egy bögre rizottó rizs (ez arborio). Három vagy több bögre csirke alaplé. [A párolt rizzsel ellentétben itt több kell, mint a rizs kétszerese, mert - látni fogjuk - a folyamatos keverés és a nagy főzőfelület miatt elpárolog egy csomó, illetve a rizs is szépen felszívja.] Egy kis fej vöröshagyma (vagy zöldhagyma fehér része, mint ez most) apróra vágva. 1 cikk fokhagyma felszeletelve. Két evőkanál olíva olaj, 20 g vaj. 1 csomag petrezselyem zöld, só, törött bors, reszelt parmezán vagy grana padano sajt, 50 ml száraz fehérbor. 300 g csiperke gomba, 1 ek étolaj. risotto_folyamat.jpgElkészítés (rizottó): 1.) Az olíván takarékon pároljuk az apróra vágott hagymát, ne piruljon meg. 2.) Kicsit később tegyük rá a vékonyra szeletelt fokhagymát.  3.) Öntsük rá a rizst, keverjük össze a hagymákkal, vegyük nagy lángra és fehéredésig hevítsük. 4.) Öntsük fel a borral (még mindig nagy lángon. Pároljuk el. 5.) Kezdjük el felöntögetni a meleg vagy forró levessel. Egyszerre csak egy szedőkanálnyit tegyünk rá, majd keverjük, ameddig be nem sűrűsödik és ezt addig folytassuk, ameddig ‘harapósra’ nem puhul és jó krémes nem lesz. 6.) Ha úgy érezzük, hogy minden rendben, dobjuk bele a vajat, a parmezánt és a petrezselymet, sózzuk (a parmezán miatt óvatosan), borsozzuk, keverjük el. 7.) Zárjuk el a lángot, fedjük le, hagyjuk magára 5 percig. Addig pont megpirul a gomba.

Elkészítés (gomba): 1.) Vegyünk 30 deka csiperke gombát. Forrósítsunk fel egy evőkanál étolajat serpenyőben a legnagyobb lángon, ami létezik. 2.) A gombafejeket vágjuk félbe, ha nagyok, negyedeljük. 3.) Forgassuk át a forró olajon és ha pirulni kezd, folytassuk a forgatást. 4.) Ne állandóan, hanem időszakonként forgassunk egyet, mert pirulni is hagyjuk. 5.) Ha kész, vegyük le a tűzről, sózzuk, borsozzuk. [Fontos, hogy a végén fűszerezzük, mert ha az elején tesszük, hát az összes benne lévő vizet kinyerjük belőle és nem pirulni, de párolódni fog.] 6.) Végül keverjük össze a rizottóval, vagy halmozzuk a rizottóra és tálaljuk ízlésesen. gomba_piritas.jpgdsc_9080_1000.jpgA forró alaplevet (azért forró, hogy ne hűtse le folyton a rizst) tegyünk közvetlen a rizottós fazék mellé. Mert így praktikus.dsc_9078_1000.jpgIlyen jó krémes, főzelékes lesz, ha minden szedőkanál alaplevet elfőzünk.dsc_9086_1000.jpgA vaj és a parmezán sajt tovább lágyítja a rizottót.dsc_9145_1000.jpgVégül ilyen lesz.

Szólj hozzá

olasz rizottó rizs risotto gombás rizottó risotto ai funghi pertezselyem zöld csirke alaplé